Rabarber-maltbrød og kålpakker på grillen

Rabarber-maltbrød og kålpakker på grillen

De seneste dage har vejret opført sig ganske pænt det meste af tiden, og det har vi udnyttet til at grille. I fredags inviterede vi os selv hjem hos svigerforældrene og hjalp dem med at teste den nye gasgrill, de har fået – blandt andet ved at bage maltbrød på grillen. Nu har vi altid grillet på kulgrill, så det var interessant at prøve gas. Den mest oplagte fordel er helt klart, at det tager så kort tid at få grillen varm, og lige præcis den detalje kan en dag resultere i, at vi selv investerer i en gasgrill, for så ville vi i langt højere grad grille, når vi blot var to, ligesom det ville være lettere at grille i hverdagene. Men men – det er ikke noget, der haster – det er blot en lille tanke, jeg har pt.

Inden grillningen var vi forbi slagteren på Kongebakken, Roskilde, og jeg må sige, at det var en lidt spøjs oplevelse. Vi har ikke været der før, og jeg blev noget overrasket, da jeg kom ind i butikken og kun så en disk fyldt med salater, oste og spegepølser! Det viste sig så, at al kødet havde de samlet i et udstillingsvindue, som man kun kunne overskue ved at stå udenfor! Det virkede ikke særlig gennemtænkt i mine øjne. Men vi købte en portion pølser (halvdelen med hvidløg, halvdelen en krydret udgave, de kalder Flottenhejmer – chilipølserne havde de desværre ikke, og det er ellers min yndlingspølse fra den slagter) samt noget kød, der skulle på grillen om lørdagen.

Til forret havde jeg brug for noget mørkt brød, da jeg havde taget den næstsidste portion stenbiderrogn op fra fryseren, og så var det oplagt at lave mørkt maltbrød. Jeg rørte derfor en dej sammen et par timer inden, hvor jeg sørgede for at putte maltmel samt groft mel og sirup i, så brødet fik lidt af den samme pondus og sødme, som rugbrød har. Jeg foretrækker nemlig ristet rugbrød som tilbehør til stenbiderrogn.

Rabarber-maltbrød

15 g gær
2½ dl tykmælk eller andet syrligt mælkeprodukt
2½ dl lunkent vand
1spsk salt
200 g fuldkornshvedemel
2 spsk hørfrø
2 spsk mørk sirup
10 g brændt maltmel
speltmel og hvedemel

Gæren udrøres i vandet og tykmælken tilsættes. Mørk sirup og hørfrø røres i. Fuldkornshvedemelet tilsættes og derefter maltmelet. Det røres godt sammen. Saltet tilsættes og en ligelige blanding af speltmel og hvedemel røres i dejen, til den hænger sammen, men stadig er ret fugtig. Lad den hæve under et fugtigt viskestykke på køkkenbordet i et par timer.

Når grillen er parat, lægger du et rabarberblad (som du har skyllet inden) på den varme rist. Hav lidt mel på hænderne, når du tager et stykke dej og hurtigt klapper sammen til et lille aflangt maltbrød, som du lægger oven på rabarberbladet. Fortsæt sådan indtil du har brugt al dejen. Luk låget over grillen og lad dine maltbrød bage – jeg tror, de fik 10-15 minutter, inden vores var klar. Bank det forkullede rabarberblad af brødet.

Note: Rigtig spændende med mørkt maltbrød på grill! Brødet var stadig rimelig luftigt, men jeg overvejer at lave en udgave på et tidspunkt, som er tungere og kernerig. Du kan selvfølgelig bruge en bagesten i stedet for rabarberbladet, selvom du så går glip af de fine bladaftegninger i bunden af brødene.

Mit maltbrød blev som sagt serveret med stenbiderrogn og toppet med creme fraiche og hakket rødløg – og smagt til med salt og peber.

Til hovedret fik vi pølser, men derudover blev grillen også brugt til at stege kålpakker. Da jeg annoncerede månedens benspænd, spurgte Ungersvenden, om ikke jeg kunne grille noget kål? Og jo, det kunne jeg da godt eksperimentere med, så jeg gjorde følgende:

Kålpakker

4-5 personer

½ stort spidskålshoved
300-400 g bacon i skiver

Halvér spidskålshovedet og skær hver halvdel i tynde trekantede stykker (lidt a la lagkagestykker). Tag et par skiver bacon og vikl om hvert kålstykke, så baconen dækker godt. Steg kålstykkerne på grillen. Jeg tog ikke tid, men jeg gætter på, at de fik et kvarter – sørg for at vende dem godt undervejs.

Note: Det fungerede overraskende godt. Kålen blev blød og lækker at spise og blev smagsmæssigt suppleret rigtig godt af den stegte bacon. Kan varmt anbefales som et sundt indslag på en grillaften.17 thoughts on “Rabarber-maltbrød og kålpakker på grillen”

 • God idé med de kålpakker – og bacon kan jo få de mest grøntsagsfornægtende til at spise nærmest hvad som helst 🙂

 • Brændt maltmel??? Hvor hulen får man det? Har aldrig hørt om det – det er måske et københavnerfænomen:-)
  Brødet kunne jeg godt tænke mig at lave.
  Mange hilsner
  Charlotte

 • Det ser utrolig godt ud det maltbrød, det må jeg prøve og så med stenbidderrogn det er heller ikke dårligt.

  Til Charlotte : Brændt maltmel kan man få hos Specialkøbmanden -> http://specialkoebmanden.dk

  De har butikker i københavn, århus, lyngby, frederiksberg, men man kan også bestille online.

  Ellers har jeg set maltmel hos forskuellige mere velassorterede økologiske markeder, men supermarkeder er dog desværre no-go.

 • Charlotte den 2 – hovhov, skal du kalde mig københavner? 😀

  Søren har allerede svaret meget godt på spørgsmålet, men jeg kan tilføje, at jeg har købt min maltmelspose hos Sofisticake i Roskilde, og jeg har også set samme slags hos Fru Hurup i Lyngby, så det lader til, at det generelt er et produkt, som mange af kagebutikkerne har 🙂

 • Camilla – jeg er også ret vild med mørkt maltbrød – tror det er noget af det mad, jeg ville savne allermest, hvis jeg skulle bo udenlands.

 • iiih… blogger laver problemer og slettede min kommentar.

  Nå men det jeg ville sige var:

  Uhmmm…. stenbidderrogn… NAM!

  Og så ser din dessert med skumfiduser og virkelig lækker ud. Men jeg er også en sucker for grilristede skumfiduser 🙂

 • Litzy – nemlig, stenbiderrogn er guf! Vi har en lillebitte portion tilbage, som skal spises i næste uge – og så er det bare om at vente igen til februar-marts til næste år! :-O

  Oh ristede skumfiduser er bare så skønt 😀

 • Hej Piskeris!

  Nej, hvor sjovt, at du tog udfordringen op og klaskede kål på grillen!

  Og det ser jo fantastisk lækkert ud! Sikke en innovator, du er.

  – Ungersvenden

 • Brød lavet på grill lyder meget spændende – det ville jeg aldrig være kommet på, man kunne 🙂
  Rigtig fin detalje med bladaftegningerne i bunden af brødene! Og kålpakker lyder også rigtig dejligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *