Mint Julep – en Sydstats-klassiker
Se, jeg kan jo ikke have et benspænd med mynte og koriander uden at lave en Mint Julep! En Mint Julep er en drink, der forbindes med Sydstaterne og i særdeleshed med Kentucky. Drinken består af bourbon, frisk mynte, sukker eller sukkersirup samt vand eller danskvand. Det er en simpel, sød og kraftig drink – eller det kan den i hvert fald være, hvis du er nærig med vandet, når du blander din Mint Julep.
Drinken laves ofte på samme måde som en mojito – dvs. du hælder mynte, rørsukker og spiritus i et tykbundet glas* og knuser bladene med staven fra en morter. Derefter tilsætter du masser af isterninger – gerne knuste – samt danskvand. Jeg havde dog ikke en morter i sommerhuskøkkenet, så jeg blendede det i stedet kortvarigt. Det fungerede fint men gjorde dog også drinken lidt grumset.
Jeg var desuden lidt udfordret på bourbon-fronten. Det var godt nok lykkedes mig at finde en lille flaske bourbon i lufthavnen, men de havde desværre kun Jim Beam, og det er altså ikke en særlig spændende bourbon. Ikke at jeg på nogen måde er bourbon-ekspert, men jeg synes ikke, at den har særlig mange nuancer, og så er den også temmelig sød.
*Ok, det er ikke helt sandt. Traditionelt set serveres en Mint Julep i et tin- eller sølvkrus, men da du næppe har sådan et stående, så er et tykbundet glas også helt fint.
Mint Julep
1 drink
6 cl bourbon
6 mynteblade – helst fra en pebermynte, da myntesmagen ellers bliver ret vag
1-1½ tsk rørsukker
lidt danskvand
isterninger
sugerør
evt. lidt mere mynte til at pynte
Hæld bourbon, mynte og rørsukker i et tykbundet glas og brug staven fra en morter til at støde myntebladene, så de frigiver smag til sukkeret og alkoholen. Hæld godt med is i glasset og tilsæt et lille skvæt danskvand. Rør rundt med sugerøret et øjeblik og smag så på drinken. Er din Mint Julep for stærk, tilsætter du blot lidt mere danskvand.
Note: Jeg er ret pjattet med Mint Julep, da kombinationen af mynte og den sødmefulde alkohol er ganske lækker. Jeg var dog ikke helt tilfreds med den bourbon, jeg havde brugt, så jeg vil anbefale, at du forsøger at finde en knapt så sød udgave med en lidt mere fyldig smag. Har du et godt bud på en bourbon, der vil passe godt til en Mint Julep, så skriv gerne navnet i kommentarfeltet.
Bourbon er det eneste der mangler… Et tinkrus (fra oktoberfest i Texas) er på hylden.
Fik en kaffe i Aarhus for et par dage siden med Bourbon – det har åbnet min interesse for at prøve noget mere af det. Dette lyder som en god ide… Måske det er en undskyldning for at finde ud af en rejse til USA og få den lokalt :$ (Mangler også noget rigtig god BBQ igen).
I så fald må du meget gerne sige til, hvis du finder frem til en god bourbon – det område er jeg nemlig ikke så stærk på 🙂
Det er jeg heller ikke – så første step er at finde ud af hvad andre siger
En god go-to her i DK er Bulleit. Den fåes i Irma til 170kr mener og gør det meget fint 🙂
Tak for tippet! Det må jeg huske 🙂