Med det fantastiske påskevejr, som vejrguderne forkæler os med i disse dage, var det oplagt at finde grillen frem, da vi fik gæster her til aften. Jeg havde en fiks idé om, at vi skulle lege lidt med en ribbensteg og lave en forårsret ud af det, selvom jeg ellers mest forbinder det med vintermad. Jeg havde desuden bladret lidt i ‘Genial grill’ og fundet inspiration til en ærtepuré – hvor jeg dog ikke havde nær så meget estragon at gøre godt med, da jeg ikke turde pelse de nye skud alt for meget, og så tilpassede jeg også pureen til, hvad jeg ellers havde på lager. Jeg så også en salat med spidskål og kom i tanke om, at det var alt for længe siden, jeg sidst havde brugt det i madlavningen, så der improviserede jeg også en hurtig og forholdsvis sød salat, som kunne give noget modspil til den saltede ribbensteg.

Ribbensteg med saltet citron
6-8 personer

1½ kg ribbensteg
salt og olie fra et glas saltede citroner

Tjek om ribbenstegen er ridset ordentligt – og snit selv de steder, hvor ridserne ikke er skåret helt ned i fedtet (men dog ikke så langt, at det rammer selve kødet). Gnid kødet grundigt med saltet fra et glas saltede citroner, og læg kødet i en pose og derefter i køleskabet til næste dag. Børst saltet af og læg kødet i midten af en grill med en drypbakke under og grillkullene på hver sin side af bakken. Drys en smule salt på sværene og stik et stegetermometer i kødet, inden du lukker til (vi brugte nemlig en kuglegrill). Tag låget af, når temperaturen i kødet viser ca. 70 grader, og lad kødet hvile i ca. ti minutter, inden du skærer det ud.

Note: Det var første gang, vi lavede ribbensteg på grillen, og desværre blev ikke alle svær sprøde – men til gengæld smagte og duftede det rigtig godt, og jeg glæder mig allerede til næste gang, at vi kan smide sådan en steg på grillen. Citronsaltet gav kødet en frisk og forholdsvis salt smag, så jeg havde sørget for ikke at salte tilbehøret særlig meget samt lave noget, der kunne give kødet noget modspil, og retterne fungerede fint sammen.

Ærtepuré
5-6 personer

400 g frosne ærter
1 spsk frisk estragon
et bæger rygeost
saft og skal fra en halv øko-citron
salt og peber

Kog ærterne møre og hæld vandet fra. Blend ærterne sammen med estragon og rygeost. Vend citronsaft og -skal i pureen og smag til med salt og peber.

Note: En fin og anderledes dip/dressing til maden. Den har en skøn forårsgrøn farve og smager også af en sommer, der står på spring. Denne udgave er mild og venlig, men du kan sagtens spice den op med mere estragon og andre krydderier.

Spidskålssalat med kokos
5-6 personer

1 lille spidskål
1 håndfuld kokosflager
lidt frisk citronmelisse
2 spsk blomsterhonning
saften fra en limefrugt

Snit spidskålen fint og læg den i et fad. Hæld honning og limesaft over og kram kålen grundigt, så kålen bliver blødere, og honning og limesaft trænger godt ind i den. Drys kokosflager over og pynt med lidt citronmelisse.

Note: Jeg havde helt glemt spidskålen som råvare, så det var dejligt at genopdage den, og den gør sig jo godt i forårsretter og ikke mindst i en salat til grillmaden.

Små estragonbrød
9 buttede boller

25 g gær
5 dl lunkent vand
1 spsk rørsukker
1 tsk salt
1 tsk tørret estragon
en kvart saltet citron, hakket i små tern
1 dl havregryn
ølandshvedemel for resten

Opløs gæren i vandt og rør salt, rørsukker, estragon og citrontern i. Rør derefter havregryn i og fortsæt med melet, indtil du har en god, smidig dej. Lad den hæve under et viskestykke en times tid og form så små flade boller af dem. Læg dem på grillen og vend dem undervejs – afhængig af grill m.m. skal de nok have fem til ti minutter. Disse hævede en del, da de lå på grillen, så de blev mere buttede end ventet, men de blev bagt tilpas.

Note: Jeg var bange for at bruge for meget citron i dejen, men jeg kunne sagtens have brugt en kvart mere. Det gav en lidt saftig og smagfuld oplevelse at bide i et stykke brød med citrontern i, og så er det dejligt med friskbagt brød til grillmaden, så har du ikke prøvet det før, vil jeg varmt anbefale dig at prøve at bage småbrød, næste gang du griller.