I fredags havde vi svigerfamilien på besøg, da gemalen fyldte år. Vi havde ikke supermeget tid og energi, så retterne blev lidt mere simple, end jeg plejer at kaste mig ud i til fødselsdage, men de var alle vellykkede!

Forretten improviserede jeg, mens hovedretten var blevet til ved at have læst flere steder på nettet og derefter bikse noget sammen i køkkenet. Selleritilbehøret var fra ‘Flere suveræne salater…’ med et par få ændringer. Jeg havde fået lov til at transmogriffe fødselsdagslagkagen om til en lækker tærte, nu hvor jeg har det som månedens benspænd, men til gengæld var gemalen også dybt involveret i at finde den rigtige opskrift, der skulle prøves. Det blev igen en perle fra NYBH, hvor jeg puttede en spsk vand i dejen (da jeg ikke havde supermeget tålmodighed og havde brug for, at dejen samlede sig hurtigst muligt) og glemte at putte en halv dl piskefløde i selve karamellen. Det smagte dog fint alligevel, og tærten blev serveret med flødeskum, så fløden blev brugt.

Agurkemousse med rejer
7 små glas
agurkemousse, forret, rejer, agurk, creme fraiche, dild, lime, rejer, lime
1 agurk
250 g creme fraiche
salt
1 spsk finthakket dild
saften fra 1 lime

5 rejer til hver person
– vendt i saften fra den anden halvdel af limefrugten

Flæk agurken og skrab de bløde kerner ud. Riv agurken på et rivejern og bland det med creme fraiche. Smag til med de øvrige ingredienser og servér det i et glas sammen med rejerne.

Note: Meget simpel og hurtig forret. Den mætter ikke meget, men jeg havde også lavet en solid hovedret, så forretten skulle helst være så enkel og let som muligt.

Sellerifritter med gremolata
8 personer
sellerifritter, gremolata, selleri, bredbladet persille, hvidløg, citroner
1,7 kg sellerihoved
2 spsk olivenolie
salt

Gremolata:
2 håndfulde hakket bredbladet persille
2 fed presset hvidløg
fintreven skal fra ½ citron
saften fra den halve citron

Skær sellerierne i stave og vend dem i olie og salt. Hæld dem på en bagepapirsbeklædt bradepande og bag dem ved 200 grader i omkring 40 minutter, til fritterne er gyldne. Vend dem undervejs. Du kan evt. give dem en gang grill i få minutter, hvis du har svært ved at få dem gyldne nok.

Bland gremolataen og vend den i fritterne, når de er kølet en smule af.

Note: Meget frisk og alligevel sødmefuldt tilbehør – en dejlig afveksling i forhold til kartofler.

Mørbradgryde
8-9 personer

150 g bacon
smør til stegning
3 stk svinemørbrad
500 g champignon
3 dl vand
1 grøntsagsbouillonterning
1 stor dåse tomatkoncentrat
½ l fløde
salt
1 tsk timian

Bacon svitses i en gryde sammen med smør. Svinemørbrad afpudses og skæres i skiver, som steges sammen med bacon i gryden. Samtidig renser du champignons, skærer dem i skiver og svitser dem på en pande. Derefter ryger de med i gryden, når kødet er blevet stegt på alle sider. Vand og bouillonterning tilsættes, og retten står og koger en tid under låg – tror jeg gav det en halv time eller lidt mere. Tomatkoncentrat kommer i gryden, og når det er rørt ud, tilsættes madfløden og retten bliver holdt på lavt blus – så lavt, at det stadig bobler men ikke overkoger. Retten smages til med salt og timian og serveres med ris.

Note: Nu er det jo længe siden, jeg sidst har fået mørbradgryde, så jeg kunne dårligt huske, hvordan det burde smage, men denne her version var i hvert ganske god!

Aftenens hovedret – inkl. en simpel grøn salat

Chokolade-, karamel- og marcipantærte
8 personer

Tærtebund:chokoladetærte, karameltærte, marcipantærte, tærte, dessert, kage, hvedemel, marcipan, æg, smør, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, kakaopulver
75 g smør
120 g hvedemel
2 spsk rørsukker
1 æggeblomme
1 spsk vand hvis du er utålmodig
Fyld:
200 g marcipan
50 g smør
2 spsk kakaopulver
1 æg
1 æggehvide

Karamel:
75 g smør
40 g rørsukker
½ dl sirup
1 tsk. vaniljesukker
1 spsk kakaopulver

Bland mel og sukker i smuldr smørret i. Bland æggeblommen i og evt. lidt vand, hvis du har travlt. Tryk dejen ud i en tærteform og stil den køligt i et kvarter.

Riv marcipanen fint på et råkostjern. Smelt smørret og rør kakaoen i. Rør det sammen med marcipanen, ægget og æggehviden og fordel det ud over dejen. Sæt tærten i ovnen ved 175 grader og bag den i 15 minutter og lad kagen køle af.

Bland alle ingredienserne til karamellen i en gryde. Smelt det over meget lav varme og under konstant omrøring, til konsistensen bliver tykkere – det tage omkring fem minutter. Fordel karamelmassen over kagen og lad den køle af. Servér kagen med flødeskum.

Note: Meget intens kage smagsmæssigt set – ret mørk og tung i smagen, men meget lækker. Det lette flødeskum supplerer den godt.