Morgenmadspizza

Morgenmadspizza

En af mine kolleger gav mig for nylig en udfordring – nemlig at lave en morgenmadspizza! Det var en idé, jeg puslede lidt med for et par år siden, men glemte alt om – indtil hun pludselig bragte emnet på banen. Men hvad er en morgenmadspizza? Og kan pizza i det hele taget bruges som morgenmad?

Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du laver pizzaen. Brød og ost – som er et par af kendetegnene ved en pizza – indgår i mange menneskers morgenmad, så i bund og grund handler det mere om, hvad du ellers putter på. Jeg valgte at bruge æg til de 2 x morgenmadspizza, som jeg lavede her til morgen, for spejlæg er i min verden ret morgenmadsagtigt. Sjovt nok kommenterede gemalen, at jeg sagde noget lignende, første gang vi var på pizzeria sammen (for 15 år siden), og han bestilte en pizza med æg på 🙂

Tomatsauce skulle der også på, men den justerede jeg lidt i forhold til, hvordan jeg plejer at lave tomatsaucen til pizzaer. Til almindelige pizzaer bruger jeg flere krydderier og gerne en sjat rødvin, men det ville blive lidt for kraftig til en morgenmadspizza, så jeg lavede en mere mild udgave.

Pizzaerne blev selvfølgelig lavet på grill – ligesom jeg plejer – og det er blevet noget lettere og hurtigere med vores nye, lukkede grill.

Pizzadej

2 pizzaer

5-10 g gær
1½ dl vand
1 spsk olivenolie
1½ tsk salt
1 tsk rørsukker
250 g italiensk hvedemel,

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter olie, salt og sukker. Rør det ud og tilsæt derefter melet. Ælt dejen grundigt, til den er smidig og blød. Læg den i en skål og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Stil dejen i køleskabet i 18-24 timer.

OBS! Tag dejen ud af køleskabet 1½-2 timer inden, at du skal bruge den.

Tomatsauce

nok til 2 pizzaer

1 dåse tomater, hakkede
1 løg, finthakket
olie til stegning
1 tsk oregano
2 spsk balsamicoeddike

Svits det finthakkede løg i olie i en kasserolle. Hæld tomaterne i sammen med oregano og balsamicoeddike. Rør rundt, læg låg på og lad det simre ved lav varme en times tid. Husk at røre i det et par gange undervejs. Tilsæt evt. lidt vand, hvis tomatsaucen er ved at tørre ud.

Fyld til første morgenmadspizza:

– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– pølser skåret i skiver – jeg brugte nogle økologiske grillpølser, jeg fandt i Føtex
– et æg

Fyld til anden morgenmadspizza:

– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– tre skiver lufttørret skinke
– et æg

Læs mere om, hvordan du laver pizza på grill i mit indlæg om dette.

Og fungerede det så? Ja, det var en sjov og anderledes måde at lave morgenmad på. Det er selvfølgelig mere omstændig end en skål yoghurt eller en ostemad, men det var ret hyggeligt at tage grillen i brug lige fra morgenstunden.

Ps. Hvis du er til noget sødt om morgenen, kan du evt. hente inspiration i den dessertpizza, jeg lavede for et par år siden.

pizza, morgenmadspizza, skinke, svinekød, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løg


10 thoughts on “Morgenmadspizza”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *