Hamburgerryg med grønlangkål

Hamburgerryg med grønlangkål

I går serverede jeg en gammel, dansk klassiker til aftensmad – det var nemlig hamburgerryg med grønlangkål, der kom på bordet. Har du fulgt bloggen den seneste tid, har du nok bemærket, at jeg laver en del retter med grønkål for tiden, hvilket skyldes, at vi har en meget gavmild grønkålsstok stående i haven. Men grønlangkål har jeg ikke eksperimenteret med før, så det var ret oplagt at prøve.

Mange opskrifter på grønlangkål tager udgangspunkt i frossen grønlangkål, men har du ligesom mig lyst til at prøve med frisk grønlangkål, så kan du sagtens det. Her skal grønkålen blot dampes først.

Grønlangkål kan laves på mange måder. Jeg har valgt at lave en ret simpel og rimelig kalorielet udgave på grønkål, mælk, smør, salt, peber, en lille smule sukker samt lidt mel. Jeg har dog set en række varianter, der både indeholder fløde og ind imellem også mosede kartofler. I mindre kalorieholdige udgaver bruges kogevandet fra hamburgerryggen ofte også i selve grønlangkålsretten.

Grønlangkål

2 personer

150-200 g frisk grønkål
2-2½ dl minimælk eller letmælk
25 g smør
1 tsk hvedemel
salt og peber
evt. 1-2 tsk rørsukker

Skyl grønkålen og hak den. Smelt smørret i en stor gryde og put kålen i sammen med 2 dl mælk. Læg låg på gryden og damp kålen i mælken – det tager 10-15 minutter ved mediumvarme. Rør lidt i gryden undervejs, så du er sikker på, at al kålen er mør. Tilsæt lidt mere mælk og tag derefter gryden af varmen. Blend grydens indhold med en stavblender (eller hæld det på en blender). Det er op til dig, hvor fin/grov du vil have grønlangkålen. Sæt gryden tilbage på komfuret. Tag lidt af væden fra gryden og hæld det i en lille kop. Rør melet ud i mælken og hæld blandingen i gryden, så den er med til at tykne grønlangkålen. Lad det simre i lidt længere tid og smag så til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Servér grønkålen sammen med kogt hamburgerryg og kogte kartofler. Vi drak også en juleøl til (en engelsk Winter Ale), og sødmen fra øllen passede rigtig godt til retten.

Note: En mild og god form for tilbehør og en let måde at spise kål på. Jeg var positivt overrasket, for jeg frygtede lidt, at den varme kål ville smage kedeligt, men her tog jeg heldigvis fejl. Hvis du ønsker mere fedme i retten, udskifter du blot noget eller al mælken med fløde.



8 thoughts on “Hamburgerryg med grønlangkål”

  • Jaa, hurra for sådan nogle gamle klassiske retter.
    Smager så godt! Og din tallerken ser lækker ud.

    Ps. er det med fuldt overlæg at den lille klat dijon sennep mangler?

    • Tusind tak!
      Og bare rolig – der kom skam sennep på bordet. Jeg får slet chancen for at glemme det, for gemalen er meget obs på, at der kommer sennep til skinke og hamburgerryg 😉

  • OG rødbeder til den sønderjyske version med mosede kartofler, fløde, smør og vand fra hamburgerryg og kålpølser. Uhm

  • Grønlangkål er godt; her i huset serveres
    kun den vendsysselske version. Noget andet, der også er godt og oplagt, er kartoffelmos med hakket grønkål i, når kartoflerne er gamle og ikke har så mange vitaminer mere.
    Det smager også dejligt at spise grønkålsblade til frokosten i stedet for salatblade, eller et stykke rugbrød med finthakket grønkål med æggeblomme lagt i en løgring, som min mor serverede, når vi var ramt af en forkølelse.

    • Enig – grønkål er en skøn vinterspise. Jeg håber, vores grønkålsstok vil holde hele vinteren, så vi har grønt de næste mange måneder 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *