Rådyrbov med krydrede kartofler, svampe og rødvinssauce

Rådyrbov med krydrede kartofler, svampe og rødvinssauce

Efter den funky forret var det tid til noget vildt… altså vildtkød! Jeg havde fundet en rådyrbov frem og eksperimenterede med at intervalstege den. Jeg måtte dog give den lidt længere tid end ventet for at få kødet op på den rette temperatur, men til gengæld blev min rådyrbov virkelig mør og god.

Intervalstegt rådyrbov

6-8 personer

1 rådyrbov
salt
timian
hvidvin

Fjern eventuelle hinder fra din rådyrbov og gnid den godt med salt og timian. Læg den i et ovnfast fad og hæld en halv flaske hvidvin i. Sæt boven i ovnen ved 160 grader i en halv times tid og tag den så ud. Lad den hvile på bordet en halv time – put gerne kartoflerne i ovnen i den mellemliggende periode, så du sparer noget tid og enerig. Efter en halv time sætter du atter fadet i ovnen ved 160 grader, sætter et stegetermometer i og venter på, at kødets temperatur når op på 61-62 grader (det tager mindst en halv time, og vi endte til sidst med at skrue mere op for varmen, så det gik lidt hurtigere). Tag kødet ud og lad det hvile i fem til ti minutter, inden du skærer det ud.

Note: Det er en enkel og let måde at tilberede rådyrbov, så den bliver mør og fortsat er saftig. Når du steger vildt ved lav temperatur, at det lettere at sørge for, så kødet ikke bliver tørt og sejt (noget vildtkød let kan blive, hvis du får givet det for megen varme).

Den intervalstegte rådyrbov blev som sagt serveret sammen med krydrede kartofler – dem får du selvfølgelig også opskriften på.

Krydrede kartofler med fløde

6-8 personer

ca. 1,2 kg kartofler, skåret i tynde skiver
2 rødløg, skåret i tynde både
4-5 fed hvidløg, pressede
1-2 tsk salt
2-3 tsk timian
2-3 dl hvidvin
4-5 dl fløde
2 dl fintrevet parmesan eller pecorino

Vend kartofler, rødløg og hvidløg godt sammen og hæld dem i et ildfast fad. Drys salt og timian ud over og hæld derefter hvidvin og piskefløde ud over det. Drys til sidst osten ud over fadet og sæt det i ovnen. Det skal have ca. 50-60 minutter ved 200 grader, men du kan også stege det af to omgange, hvis du skal servere det sammen med ovennævnte rådyrbov.

Note: Meget, meget lækker måde at få tilbehør på – men nu gør fløde jo også underværker, så det er ikke så underligt.

Sammen med kødet og kartoflerne fik vi skiveskårne portobellosvampe (det er nemlig de eneste dansk-dyrkede svampe, jeg kan finde pt), der blev stegt på en pande sammen med smør, salt og timian.

Vi fik også denne ultra-mørkerøde rødvinssauce, som jeg eksperimenterede mig frem til. Det ærgrer mig meget, at jeg ikke tog noter undervejs, for det kunne være rart at kunne skrive de nøjagtige mål. Du må derfor nøjes med disse cirka-angivelser.

Rødvinssauce

6 personer

4-5 dl kraftig rødvin
½ dl kraftig grøntsagsbouillon
½ dl rørsukker – måske lidt mere
majsstivelse
salt

Varm rødvin og fond op og tilsæt sukkeret. Lad det simre lidt, inden du hælder lidt af saucen op i en lille skål og blander det grundigt med majsstivelse, så det bliver tyktflydende. Tilsæt lidt af majsstivelsesblandingen til saucen, rør grundigt og lad saucen tykne lidt. Vil du gerne have saucen tykkere, tilsætter du bare lidt mere af majsstivelsesblandingen. Smag til med salt.

Note: Denne opskrift kræver en forholdsvis kraftig rødvin, og så skal du kunne smage saucen til. Til gengæld får du en meget smuk, mørkerød og dejlig rødvinssauce, som først og fremmest smager af det, den er lavet af 🙂

Aftenen var i øvrigt kommet i stand på en lidt pudsig måde. Oprindeligt var vi tre par, der havde planlagt at tage til romsmagning sammen, men det blev aflyst, så i stedet aftalte vi at mødes hos gemalen og jeg. Hvert par skulle sørge for to flasker vin – en, der passede til en bestemt ret og en, som man syntes kunne være sjov at præsentere de andre for. Herover ser du de vine, vi nåede igennem den aften.14 thoughts on “Rådyrbov med krydrede kartofler, svampe og rødvinssauce”

 • Hvor lyder det dog lækkert! Og en herlig idé at hvert par skulle sørge for to flasker vin, som det være sjov at præsentere de andre for. I fik da smagt lidt af hvert 😉

  • Lige præcis! Det tog lidt af ‘presset’ fra kokken (mig) mht. vinvalg, og det var en glimrende undskyldning for at blive lettere overrislet 😀

 • Jeg er gift med en ivrig jæger og har eksperimenteret meget med vildtkød – min teknik for at sikre, at kødet ikke bliver tørt, er at smøre det grundigt ind i smør og så starte med at brune stegen ved høj varme – 250 grader. Så dannes der hurtigt en skorpe på kødet, som holder væsken inde. Jeg hælder først væske i fadet efter bruningen, hvor jeg skruer ned på 160 grader. Hvis man ikke vil have det smeltede smør i sovsen senere, er det meget let at skumme af stegeskyen.
  Det kan du jo prøve en gang ved lejlighed 🙂

  Mange hilsener, Karen

  • Godt tip – det kendte jeg ikke. Har selv haft succes med lav varme og så stege det i længere tid samt at tilberede det i römertopf eller tagine. Ved også at en del mennesker sværger til at pakke vildtet ind i bacon.

 • To spørgsmål til sovsen
  1 skal der virkelig lige så meget sukker som grønsagsfond i?

  2 røre du mazenaen ud i varm væske? Det går altid galt for mig.

  I øvrigt tak for god og spændende inspiration.

  • Ja der skal ikke så meget fond i da rødvinen er den primære ingrediens. Sørg dog endelig for at smage saucen til. Ja maizena og en smule væske og så ellers piske grundigt med et lille piskeris 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *