Russisk salat og italiensk salat

Russisk salat og italiensk salat

Lad os lige slå én ting fast fra start, inden de kække bemærkninger begynder at tikke ind: Der er ikke russere i russisk salat og ej heller italienere i italiensk salat! De to pålægssalater er nærmere blevet navngivet på grund af farverne, der minder om de to landets nationalflag (jeg vil dog hævde, at den russiske salat nærmere er pink end rød, men lad nu det ligge). Desuden bør jeg også nævne, at denne russiske salat ikke har noget at gøre med Olivier salad, der også kaldes Russian salad – det er nemlig en hel anden ret.

Mit forbrug af pålægssalater kan ligge på et meget lille sted. Da jeg var yngre, købte jeg ind imellem makrelsalat eller tunsalat, men førstnævnte bestod altid af min. 50% underlødig mayonnaise (bvadr) og sidstnævnte var der alt for mange majs i, så de senere år har jeg holdt mig til hjemmelavede udgaver.

Russisk salat og italiensk salat købte jeg aldrig, men når nu jeg har smørrebrødstema i denne måned, så er det jo en oplagt chance til at forsøge sig med at lave disse ting selv. Jeg skelede lidt til Brødrene Prices underholdende program om (pålægs-)salater, men justerede opskrifterne, så de passede til min smag.

Italiensk salat er ret let at lave.

Italiensk salat

Nok til min. 6 stykker smørrebrød

1½ mellemstore gulerødder
tilsvarende mængde frosne ærter
60-80 g tynde hvide asparges fra glas
2 spsk mayonnaise – enten hjemmelavet eller Hellmann’s
en smule citronsaft
salt og peber

Hæld ærterne i en keramikskål og hæld kogende vand over dem. Lad dem trække i fem minutter. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern – ca. på størrelse med ærterne. Kog gulerodsternene i vand i få minutter, indtil gulerodsternene er møre. Pas på, at de ikke får for lang tid.

Hæld vandet fra ærter og gulerødder og hæld dem i en skål. Skær de hvide asparges i små stykker og hæld dem op i skålen sammen med mayonnaise. Rør godt rundt, inden du smager til med salt, peber og citronsaft.

italiensk salat, pålægssalat, pålæg, gulerødder, ærter, hvide asparges, mayonnaise

Ved servering: Smør et stykke rugbrød med lidt smør, læg et salatblad oven på og fold derefter et stort stykke god skinke, som du lægger oven på salatbladet. Top det med 1-2 spsk italiensk salat og en kogt, hvid asparges.

Note: Igen en pålægssalat, der imponerede mig! Jeg har før prøvet fabriksfremstillet italiensk salat og har virkelig ikke kunnet se, hvorfor man skulle spolere en skinkemad med det, men nu er jeg blevet klogere. Det kan godt være, at skinkemaden bliver noget usundere af det, men hold da fest hvor smagte det godt! Klar anbefaling herfra.

russisk salat, pålægssalat, pålæg, rødbeder, æbler, creme fraiche, mayonnaise, drueagurker, rødløg, peberrod

Russisk salat

nok til min. fire stykker smørrebrød

2 kogte rødbeder (på størrelse med en middelstor tomat), skåret i små tern
1 æble skåret i små tern
3-4 syltede agurker skåret i små tern
1 lille rødløg skåret i små tern
2 spsk friskrevet peberrod
3 spsk god mayonnaise – enten hjemmelavet eller Hellmann’s
1 spsk creme fraiche 18%
salt og peber

Vær opmærksom på, at alle grøntsager er skåret i små tern, der gerne har ca. samme størrelse, så den russiske salat ikke bliver alt for ujævn og rodet at se på.

Hæld alle ingredienserne i en skål, rør dem godt sammen og smag til med salt og peber. Lad gerne salaten trække et par timer, inden den serveres.

russisk salat, pålægssalat, pålæg, rødbeder, æbler, creme fraiche, mayonnaise, drueagurker, rødløg, peberrod26 thoughts on “Russisk salat og italiensk salat”

 • Hjemmelavet er bare bedst! Når der kommer frisk hvide asparges skulle du prøve at lave italiensk salat med dem – det er så meget bedre end med dem fra glas.

  Og russisk salat smager også pragtfuldt på en sildemad 😛

  • Russisk salat på sild? Det lyder funky! Det må jeg prøve 🙂

   Ja, det overrasker mig jo ikke, at de hjemmelavede udgaver er bedre – men måske lidt at de er SÅ meget bedre! Nu kan jeg jo blive helt forfalden til at spise det 😀

 • Mmmh, den italiensksalat ser dejlig ud. Den vil jeg helt sikkert prøve. Så slipper man også for alle de klamme tilsætningsstoffer. 🙂

  • Lige præcis – så ved man, hvad der er i, og så er det også lettere at smage den til, så den passer til dine præferencer 🙂

  • ja, og det sjove er at denne “italienske salat” i Italien hedder “russisk salat”!!!! Vi varierer den også ved at tilføje tunfisk fra dåse, rødbedeblade kogt som spinat og derefter hakket fint og hakket hårdkogt æg.
   Karen fra København, men bosiddende i Italien

 • Jeg må jo indrømme, at jeg har en svaghed for de købte pålægstyper…. Pinligt, men sandt! Jo, de hjemmelavede smager helt vildt, meget bedre, meeeen mine smagsløg forråder mig altid og sværger til de købte!! Skal da vist have prøvet disse her 🙂

 • Nøj, det må prøves – jeg er hooked på din russiske salat! Det var mit yndlingspålæg, da jeg var barn. Skinke med italiensk salat og asparges er også en ‘himmerigesmundfuld’ 🙂

  • Det er sjovt at høre! Jeg tror aldrig, jeg smagte det som barn. Håber I får det på bordet her i påsken 🙂

 • Hvor ser de salater dog lækre ud 🙂
  Jeg tænkte også en sildemad til den russiske salat. Den skal helt sikkert prøves inden længe. Jeg er iøvrigt meget begejstret for og inspireret af dit smørrebrødstema 🙂

  • Tak skal du have – det er jeg glad for at høre. Det er også sjovt at eksperimentere med, og jeg har da også prøvet et par nye ting denne gang, hvoraf flere helt sikkert er retter, der skal med til fremtidige påske- og julefrokoster 🙂

 • Hver gang jeg får en rugbrød med hjemmekogt hamburgerryg og hjemmelavet italiensk salat er jeg ved at dåne! Det er den skønneste form for smørrebrød i min verden. Hvis der kun var én ting jeg måtte spise resten af mit liv på rugbrød, så blev det det 🙂 Jeg er dog ikke pjattet med købe…

  Russisk salat tror jeg faktisk aldrig, at jeg har smagt… måske jeg skulle prøve en dag 🙂

  • Det synes jeg bestemt, du skal! Jeg fortryder, at jeg ikke har prøvet det for længst, for jeg havde ikke troet, at det kunne smage så godt 🙂

 • Ja det må jeg sige, uhm det smager pragtfuldt, altså hvis man inviterer til frokost kan det da bare ikke blive meget bedre…..måske lige en hjemmelavet marineret sild og en god hjemmelavet krydder fedt. Velbekommen Lisbet

  • Ja, en marineret sild må man heller ikke glemme. Jeg er glad for at høre, at du kunne lide det 🙂

 • Russisk salat er altså bedst på frikadeller 😉 Nu må I lige stramme op

  Men god opskrift, har lige afprøvet den. Dog med syltede rødbeder i stedet for kogte, og ren Salat Mayonnaise uden cremefraiche som dressing.

  Men, super lækkert…. Takker

  • Hehehe – den kombination er jeg ikke stødt på før, men den skal da klart prøves 🙂

   Og tak for rosen!

 • Da jeg var barn, havde vi af og til gæster til frokost – og min mor lavede den skønneste italienske salat (med fine ærter). Den har lige siden været min yndlingssalat. Det har sine fordele at være opvokset med, at man selv laver alt det, man kan – fordi det smager meget bedre.Har jeg ingen skinke, lægger jeg nogle skiver hårdkogt æg under salaten – det smager dejligt.
  Når jeg ser italiensk salat i delikatesseforretninger, kan jeg kun undre mig over, at de altid bruger store foder-ærter i stedet for søde, små ærter – ikke særligt indbydende.
  NB: I Italien sælger de også italiensk salat, har jeg set – dvs. der hedder den russisk salat!

 • Det var simpelthen et voldsomt underholdende program brødrene lavede der. Jeg kunne se det om og om igen.
  Jeg tror jeg skal hjem og lave russisk salat til mine falafler i aften. Dog i en variant med skyr.
  Jeg synes simpelthen din smørrebrødsudfordring var genial. Rugbrød bliver tit gjort til en kedelig og tør spise, men det behøver det bestemt ikke at være. Jeg synes det er så sjovt at udforske de sædvanlige, syntetiske mayo-versioner, man kan købe i supermarkederne med friske versioner af gode råvarer.

  Venligst Maja

  • Ja, jeg grinede også meget undervejs 😀

   Og tusind tak for rosen. Det var absolut en af mine yndlings-benspænd 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *