Esquites – mexicansk majssalat

mexicansk majssalat, guacamole, mexicansk, dip, avokadodip, avokado, tomater, chilipulver, hvidløg, rødløg, lime, kødboller, hakket oksekød, peberfrugt, majs, ost, cheddar, mayonnaiseI går lokkede jeg gemalen med i køkkenet, da der skulle laves mad. Han fremtryllede esquites – en simpel, lun mexicansk majssalat, mens jeg lavede guacamole. Han brugte friske majs, jeg havde købt i Torvehallerne, og som smagte helt fantastisk! Bedste majs jeg nogensinde har smagt – og nej, det var ikke specielle gourmetmajs, bare fordi de var købt i Torvehallerne, og de var heller ikke dyre (fem kolber for tyve kr.

Han freestylede også nogle små oksekødsboller smagt til med røget paprika og hakket peberfrugt.

mexicansk majssalat, majs, ost, chiliEsquites – mexicansk majssalat
2 personer

majsolie
3 friske majs (kan også laves med frosne majskorn, men friske er bedst)
1 fed hvidløg, presset
½-1 frisk jalapeno, finthakket
2 spsk fintrevet cheddar
1 spsk mayonnaise – gerne Hellmann’s
1 spsk friskhakket koriander
limesaft
salt

Skær majskornene fri fra majskolberne. Varm olien op i en dyb pande og tilsæt majskornene. Lad det simre i 15-20 minutter og husk at røre i det jævnligt. Tilsæt hvidløg, vend det grundigt og tag så panden af komfuret. Lad majskornene køle af et par minutter, inden du tilsætter jalapeno, cheddar, mayonnaise og koriander. Smag til med lime og salt og servér med det samme.

Note: En ret lækker mexicansk majssalat, der både har saft, sødme og sprødhed fra majsene, men også fedme fra mayonnaisen og et let krydret strejf fra chilien og korianderen. Bestemt en salat jeg skal lave igen ved lejlighed!

guacamole, mexicansk, dip, avokadodip, avokado, tomater, chilipulver, hvidløg, rødløg, limeJeg elsker en god guacamole, men vi får det desværre alt for sjældent, eftersom avokadoer er rigtig trælse at købe. Det kan være ret svært at time, hvornår de er modne nok til madlavningen – men ikke overmodne. Mit bedste trick er at købe en pose avokadoer hos Aarstiderne og lade dem ligge i en skål på køkkenbordet i 3-5 dage, indtil de er ved at være modne. Derefter kommer avokadoerne i køleskabet, og så har jeg perfekt modnede avokadoer i 3-5 dage.

Vi skulle selvfølgelig også have guacamole denne aften, så mens gemalen lavede majssalat og kødboller, rørte jeg en guacamole. Nedenstående er min foretrukne opskrift.

Guacamole
2-3 personer

2 godt modne avokadoer (men ikke for modne)
1 lille rødløg, hakket meget fint
1½ tsk chilipulver (alm styrke – som den du finder i supermarkedet)
3-4 fed pressede hvidløg
2 tomater
salt
limesaft

Mos avokadoerne og rør rødløg, chilipulver og hvidløg i. Hak tomaterne og vend dem i guacamolen. Smag til med salt og limesaft.

13 thoughts on “Esquites – mexicansk majssalat

  • Det har jeg også kæmpet med flere gange, så når jeg skal være sikker på kvaliteten og timingen, plejer jeg at bestille via Aarstiderne. Jeg handlede dog ind i Netto for nylig, og de avokadoer, jeg købte der, viste sig at være rigtig gode. Om jeg bare var heldig, eller om de generelt sælger gode avokadoer, ved jeg ikke, men det vil jeg da undersøge ved lejlighed 🙂

 1. Skal helt sikker prøves, har nemlig en her i huset, der elsker majs, og netop nu kan de næsten købes ved hver grønsagsbod der står langs vejene heroppe i det nordjyske.
  Mvh Dorte

  • Jamen så er det jo helt perfekt! Jeg er selv rigtig glad for majs, mens gemalen er noget mere skeptisk, men han blev heldigvis positivt overrasket over denne her 🙂

 2. Et trick jeg har lært (og bruger med succes!), er at lige løfte avokadoens “knop” af og så kigge efter om den er fin lysegrøn i stedet for brun. Jeg sværger, at jeg ikke har fået en dårlig avokado siden 🙂

 3. Købte for nyligt en stor bunke majskolber, som er blevet til forskellige ting. Jeg har tit lavet salat med majsene fra kogte kolber, men jeg har aldrig taget dem af først og derefter svitset. Dét må prøves (lige om lidt, faktisk!) 🙂

  • Perfekt! Der kommer også ret mange majs i min madlavning for tiden. Her til aften lavede jeg en dejlig majssuppe, som jeg blogger om i næste uge 🙂

 4. Pingback: Huevos rancheros - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 5. Pingback: Krydrede majskolber - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *