Langtidsstegt lammehals med perlebygs- og squashsalat, lun abrikossuppe

Langtidsstegt lammehals med perlebygs- og squashsalat, lun abrikossuppe

I fredags havde jeg besøg af den kære Klidmoster, da vi skulle følges næste dag til lakridsfestivalen, og her serverede jeg langtidsstegt lammehals. Hun kom sidst på eftermiddagen, og så nulrede vi ellers rundt i køkkenet, mens vi talte om – ja rigtigt gættet – mad! Faktisk snakkede vi så meget, at maden blev lidt forsinket, men så var det godt, jeg havde startet med at servere lidt hapsere med andemousse og perleløg oven på – så havde vi lidt at stå imod med. Vi fik også et par Barbie-drinks under madlavningen, for jeg havde atter fundet en flaske rabarbersaft frem.

Det var jo oplagt at lave en benspændsret, og selvom jeg havde truet med at servere ostefondue, så endte jeg alligevel med en langtidsstegt lammehals – det passede bedre til gæstens smag. Jeg arbejdede hjemme den dag, så i min frokostpause kunne jeg lige nå at smide lammet i ovnen, og så stod den ellers og pønsede hele eftermiddagen.

Langtidsstegt lammehals

3 personer

1 lammehals, flækket
2 Belle de Boskoop æbler
2-3 små løg i tern
smør
3 laurbærblade
½ dl friske salvieblade
salt og peber
1 flaske tør pærecider

Lammehalsen brunes i en god klat smør på en pande og lægges derefter i et ildfast fad. Drys lidt salt og peber på. Fjern kernehuset fra æblerne og skær æblerne i tern. Steg løg- og æbletern på en pande sammen med smør og salvieblade. Fordel det over lammehalsen og hæld pærecider ud over. Dæk fadet til med stanniol og sæt det i ovnen ved ca. 130 grader i ca. 5 timer og fjern så stanniolen. Lad derefter kødet stege videre i ovnen – jeg mener, at jeg på et tidspunkt skruede ned til 110 grader – og pøs lidt af væden over kødet med jævne mellemrum. Der gik et sted mellem en og to timer med denne behandling, da vi talte en del, men du kan sagtens holde det til 30-45 minutter.

Note: Der er ikke så meget kød på en langtidsstegt lammehals, så den egner sig ikke til finere middage, hvor du gerne vil skære store stykker kød til gæsterne. Her kunne jeg skære nogle glimrende stykker kød til os alle tre (gemalen, Klidmoster og undertegnede), og bagefter hyggede vi os med at skille benene helt ad og jagte de sidste stykker kød på knoglerne. Salvien passede fint til lammekødet, og jeg havde generelt taget udgangspunkt i en lidt vinterlig anretning, for det passede godt med det kolde vejr udenfor.

Sammen med lammekødet fik vi en salat bestående af kogte perlebyg, små squashtern, lidt citronolivenolie, lidt citronmelisseeddike samt lidt salt.

… og så havde jeg lynblendet denne olivencreme bestående af grillede oliven fra glas, creme fraiche samt lidt salt og citronsaft.

Jeg måtte da også lide udsætte min gæst for en lille dessert, nu jeg havde chancen, så jeg havde fundet en pose abrikoser frem fra fryseren og komponerede en hurtig lille frugtsuppe.

abrikossuppe, frugtsuppe, suppe, dessertsuppe, abrikoser, rørsukker, vanilje

Lun abrikossuppe

2-3 personer

ca. 500 g abrikoser
2 dl rørsukker
1 vaniljestang, flækket
1 stjerneanis
lidt salt

Alle ingredienser undtagen salt hældes i en gryde, og det simrer, indtil abrikoserne er helt udkogte. Husk at røre med jævne mellemrum. Smag til med lidt salt og pil så vaniljestangen og stjerneanisen op af gryden, inden du blender indholdet til en jævn masse. Servér den varme suppe sammen med en god kugle vaniljeis.

Note: Det er meget, meget sjældent at jeg får frugtsupper, så det var dejligt at have en undskyldning for at servere det. Det var en god, kraftig suppe, som egner sig perfekt som vinterdessert.21 thoughts on “Langtidsstegt lammehals med perlebygs- og squashsalat, lun abrikossuppe”

  • Mange tak! Det var interessant at eksperimentere med lammehals, for det har jeg ikke prøvet før. Lidt besværligt at spise men ‘kampen’ værd 🙂

  • Nejnej, det er helt normalt – alle lam har da halse 😀
   Men ok det er ikke en udskæring, jeg normalt støder på. Den smagte ganske glimrende – kan anbefales, hvis man er til pillearbejde 🙂

 • Det lyder utrolig lækkert alt sammen! Skøn idé med olivencreme og også den lune abrikossuppe til dessert. Tak for herlig inspiration 🙂

 • Synes dit benspænd er ret spændende – men har boet på Island ½ år, så har lidt ‘lammeforskrækkelse’… Men men men, måske lidt ny inspiration kan få mig til at lave lam igen, lækkert ser det i hvert fald ud 🙂

  • *lokkelokkelokke*
   Glæd dig til den ret, jeg lige har lavet til gemalens fødselsdag – den ryger på top tre over lækre lammeretter, jeg har smagt 🙂

 • Det lyder som hyggeligt selskab! Jeg har jo også haft fornøjelsen af at være i køkken med jer begge – dog på hver sit tidspunkt. Måske vi kunne stå i samme køkken en dag :-))

  Jeg er vildt med alt på lammet og for den sags skyld også halsen (argh, ok, der var nok en legemesdel eller to jeg nok kunne undvære 🙂

  Olivencremen ser også ret skøn ud.

  • Så risikerer du at skulle lave kagen… ja jeg siger det bare 😉

   Lammekød er skønt! Når vi får disse retter, kan jeg godt fortryde, at vi ikke spiser lam noget oftere, og med denne her kvalitet kan jeg dårligt forsvare at købe i supermarkeder mere… vi skal helst sikkert købe fra gårdsalg igen 🙂

   • Jamen, så skidt da. Jeg laver kagen og så kan I slås om hovedret og forret 🙂

    Vi er så glade for vores gårdsalgslam, at vi ikke gider at lave dem selv mere. De smager bare skønt. Og dem vi køber er endda økologiske.

    • Så claimer jeg forretten!
     Jeg pønser også på at prøve det sted, du anbefalede, selvom jeg nu er svært glad for det lam, vi købte.

  • Takker. Det er en hurtig, let og meget lækker måde at få lidt dyppelse til chips, grøntsager eller hovedretter 🙂

 • Tak for inspiration!
  Jeg har netop en lammehals i fryseren, der har voldt mig hovedbrud, nu er jeg lidt mere på sporet.

  Frugtsuppe er bare noget af det bedste, jeg ellllsker det <3

  • Selv tak! Ja, jeg måtte også gruble lidt over det stykke kød, for det er ikke en udskæring, jeg kender særlig godt 🙂

 • Kan man bruge en sødere æblecider? Da jeg lige ligger inde med en sådan flaske… Ellers er det måske muligt med hvidvin? Det har man også altid på køl;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *