Chokolade-kastanjekage med tyttebærsauce

Chokolade-kastanjekage med tyttebærsauce

Denne chokolade-kastanjekage er faktisk en klassiker i vores hjem, selvom det er en del år siden, jeg sidst har bagt den, og nu mente jeg, at det var på tide at finde den frem igen. Det er en kage helt uden mel men med masser af æg, chokolade og sød kastanjecreme. Sidstnævnte kan være en udfordring at finde, så jeg har altid købt et par glas de år, vi har været i Frankrig, for her er de lette at finde og koster en tredjedel i forhold til de danske butikker. Jeg mener dog at have set det i Irma og vist nok et par gange i Kvickly og SuperBest.

Da vi var i det svenske supermarked, kunne jeg ikke stå for en pakke frosne tyttebær, da jeg ledte efter bær, som jeg kunne bruge som tilbehør til kagen. Derudover fandt jeg en creme fraiche – mener den var på 15%, da deres fedtprocenter i mælkeprodukter åbenbart er anderledes end danskernes. I Danmark ville jeg have valgt en 18% creme fraiche, men du kan også bruge en kugle god vaniljeis eller flødeskum som tilbehør til kagen.

Chokolade-kastanjekage med tyttebærsauce

6-8 personer

200 g mørk chokolade, 70%
3 spsk ultrastærk kaffe
5 æggeblommer
5 æggehvider
80 g rørsukker
40 g rørsukker
250 g sødet kastanjecreme
Saften og reven skal af en øko-appelsin

Tyttebærsauce:
– tyttebær
– rørsukker
– en lille sjat vand

Smelt chokolade og kaffe over et vandbad. Pisk æggeblommer og de 80 g sukker til en let og luftig creme. Rør chokolade, kastanjecreme, appelsinsaft og appelsinskal røres i æggemassen. Pisk æggehviderne næsten stive, tilsæt sukker og pisk så, indtil hviderne er helt stive og blanke. Rør en tredjedel af æggehviderne i chokolademassen og vend resten af hviderne forsigtigt i massen. Hæld dejen i en smurt springform på ca. 25 cm og bag kagen ved 180 grader i 40-45 minutter. Tag kagen ud og lad den hvile lidt – den falder sandsynligvis lidt sammen, men det gør ikke spor. Efter ti minutter fjernes springformsringen, kagen dækkes forsigtigt og stilles på køl i min. 12 timer.

En time inden servering kan du koge en hurtig tyttebærsauce ved at hælde tyttebærrene i en gryde sammen med en lille sjat vand og sukker – hvor meget sukker er en smagssag, men min. en tredjedel af indholdet i gryden bør være sukker. Kog det, indtil sukkeret er opløst og lad det så køle af.

Note: Kagen er syndigt lækker – intens chokoladesmag med en god, klæg konsistens og en fin sødme fra kastanjecremen. Jeg foretrækker at have lidt syrlighed til kagen – enten noget frisk frugt eller i dette tilfælde creme fraiche og en lettere syrlig tyttebærsauce. Sammen med kagen drak vi en kastanjelikør, som vi købte på Gisselfeld markedet sidste år. Den blev dog serveret lidt for kold, hvilket gjorde den hvinende vanilje-sød. Efter lidt tid blev den lidt mere tålelig, men jeg syntes nu stadig, at den var lige lovlig sød i forhold til, hvad jeg var i humør til. Jeg må eksperimentere videre med den en anden dag.

Der blev lidt rester af min chokolade-kastanjekage, så den tog jeg med hjem næste dag og proppede i fryseren – så kan det bruges til romkugler en anden god gang.

chokolade-kastanjekage, kastanjekage, kage, chokoladekage, chokolade, kastanjecreme, æg, rørsukker, chokolade,, kaffepulver,


19 thoughts on “Chokolade-kastanjekage med tyttebærsauce”

  • Du er styyyg – også lige her til sengetiiiid. Uhm, sådan et stykke kage med et koldt glas mælk til lige inden ole-lukøje tid. JEG KU GODT 😉

    Den der tyttebærfætter lyder ret spændende.

    • Det kan godt passe – synes jeg har set et par produkter fra deres side, der har ‘skæve’ procenter 🙂

  • Det lyder til at være en lækker kage. Selv bruger jeg kun puréen til kastanjeparfait, som jeg smagte første gang for rigtig mange år siden. Vi skulle gætte, hvad det var for en is. Det kunne ingen af os. Jeg har engang lavet den til en franskmand i USA, og det er nu hans yndlings/”besættelses”-spise. Nu kan det blive din:
    4 æggeblommer, 50 g florsukker, 1/2 l piskefløde, 1 1/4 dl kastanjepure med vanille og 1/2 dl cognac. Serveres med lind flødeskum og ristede mandelsnitter.

  • Åh, hvor lyder det dog lækkert! Jeg vil lægge opskriften foran Monsier – det er oftest ham, der bager her i huset, og i går var det madbrød med grøntsager i, nam-nam 🙂

  • Jeg hører til dem, der gerne deler ud af mine bedste opskrifter, og det gør du også, har jeg fundet ud af! Ser du, den opskrift er så gammel, at der ikke var nogen, der havde forestillet sig, at man ville ende med at have ismaskiner i de små hjem. Derfor laver jeg den stadig på den gode gammeldags måde med til sidst at tilsætte flødeskum – og så i fryseren. I øvrigt mener jeg, at opskriften skulle stamme fra kokken Jens Peter Koldbeck.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *