Kiwicheesecake med hvid chokolade og citron
Vi fik denne bløde, søde og syrlige kiwicheesecake som dessert den anden dag. Det er jo ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide cheesecake…
Jeg fandt opskriften i den syndigt lækre opskriftbog, ‘The Golden Book of Choolate’ og justerede en række ting. For eksempel havde jeg ikke double cream, så jeg brugte mascarpone i stedet, ligesom jeg var udgået for husblas og måtte bruge agar agar.
Kiwicheesecake
12-14 personer
Bund:
225 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
et knips salt
250 g blødt smør
200 g rørsukker
2 tsk vaniljesukker
6 små æg
2 dl mælk
Mousse:
200 g hvid chokolade, hakket
200 g flødeost
50 g rørsukker
1 spsk agar agar
1 dl appelsinsaft
375 g mascarpone
Citrongelé:
1,25 dl friskpresset citronsaft
50 g rørsukker
1 spsk agar agar
3-4 kiwifrugter
Smør en springform på 23 cm grundigt. Pisk smør, sukker og vaniljesukker til en luftig masse. Pisk æggene i et af gangen. Bland mel, bagepulver og salt i en stor skål og hæld derefter blandingen i smørmassen under konstant piskning. Hæld dejen i springformen og bag kagen ved 180 grader i 45-55 minutter – husk at tjekke med en lille tynd træpind om kagen er gennembagt. Lad derefter kagen køle helt af.
Smelt den hvide chokolade over et vandbad eller i en mikrobølgeovn og lad det køle af, indtil det er håndvarmt. Rør flødeosten og sukkeret sammen i en skål og tilsæt derefter den hvide chokolade. Rør det grundigt sammen. Hæld appelsinjuice og agar agar i en gryde og varm det langsomt op. Når agar agar er opløst, tager du gryden af komfuret og lader væsken afkøle, indtil den er håndvarm. Rør den i flødeostemassen. Hæld mascarponen i en mindre skål og pisk den med en elpisker, indtil den har en ensartet og cremet konsistens. Rør den i flødeostemassen. Skær toppen af den bagte kagebund, så overfladen er helt flad. Læg springformen ned omkring kagebunden, så du derefter kan hælde moussen ned over kagebunden. Dermed sørger springformen for, at moussen ikke flyder ud. Stil kagen på køl i seks timer eller natten over.
Opvarm citronsaften og sukkeret i en lille gryde, indtil sukkeret er opløst. Tag gryden af komfuret og rør agar agar i. Lad væden afkøle, indtil den er håndvarm. Fordel den forsigtigt ud over toppen på kagen og stil atter kagen på køl i mindst seks timer. Løsn forsigtigt springformen – skær evt. siderne fri med en lang, tynd kniv – og pynt kagen med kiwiskiver.
Note: Selvom bunden var overraskende tyk, så var den frisk, blød og tilpas saftig. Jeg vil dog alligevel anbefale dig at lave en tyndere bund – ca. 30% tyndere – da det vil skabe en bedre balance (og så er flødeostelaget bare det sjoveste… sådan er det jo). Kagen har både syre og sødme, hvor citron og kiwi gør kagen frisk, forårsagtig og sprudlende, mens flødeostemoussen er cremet, syndig og forførende. Vi blev enige om, at det var bedst at sende gæsterne hjem med resterne, så de ikke skulle lede os i fristelse.
Hvis du ikke har agar agar, kan du i stedet bruge husblas. Jeg vil nok bruge 2-3 blade husblas til moussen og 2 blade til citrongeleen.
Sammen med cheesecaken drak vi en dejlig Tokaji, som havde et fint lille touch af krydderier og en tilpas sødme, som gik godt med kagen. Skøn afslutning på middagen!
Hold nu op altså, venligst send mig et STORT stykke 😀 Den skal helt sikkert laves…….
Mange hilsner
Birthe
Tænkte nok det lige var noget for dig – ved at du også holder af cheesecake ♥ 🙂
Nej nej, jeg holder ikke af, jeg ELSKER 🙂
Mange hilsner
Birthe
Haha, point taken 😀
Hvor er den flot! Kiwi, citron og hvid chokolade, det lyder altså ikke tosset! Dine gæster burde ha efterladt et stykke til mig!
Det må jeg minde dem om næste gang 😀
Jeg er en “sucker” for cheesecake! Og din ser fantastisk ud!!
Tusind tak! Jeg kunne heller ikke stå for den – hverken mht. udseende eller smagskombination 🙂
Min kæreste har fødselsdag i næste måned og han har, pudsigt nok, også bestilt cheesecake til dessert.
Han er dog ikke så meget for det syrlige desværre, men måske jeg skulle vise ham dine billeder så han kan blive overbevist 😉
Lækkert ser det i hvert fald ud.
Ellers har jeg lavet flere med chokolade, som du kan overveje:
https://piskeriset.dk/2011/09/26/chokoladecheesecake-med-kaffelikor/
https://piskeriset.dk/2011/03/23/oste-timian-aebleskiver-med-auberginemarmelade-samt-romtopf-cheesecake/
https://piskeriset.dk/2011/03/06/florida-key-lime-pie-boston-cream-pie-samt-supersyndig-chokolade-cheesecake/
Der er også denne her med kastanjecreme:
https://piskeriset.dk/2010/08/27/hush-puppies-tequila-lime-chicken-og-kastanje-cheesecake/
Og en simpel en med æbler: https://piskeriset.dk/2009/10/11/aeble-cheesecake-chokoladetrofler-med-rom-graesk-frappe/
God fornøjelse 😉
Tusind tak for de mange gode forslag 🙂
Har faktisk endda noget katanjecreme i fryseren som min far har lavet til mig, og har netop bestemt mig for hvad det skal bruges til 😉
Oh, perfekt! Og nu jeg er i gang med at friste, så kan denne kastanjekage også anbefales:
https://piskeriset.dk/2012/02/08/chokolade-kastanjekage-med-tyttebaersauce/
*lokkelokke* 😉
Mums! Jeg skal altså også snart have afprøvet en cheesecake med hvid chokolade i fyldet – jeg er sikker på, at det er godt!
Ganske vist siger du egentlig at bunden her for tyk, men ikke desto mindre kan jeg ret godt lide ideen om en “rigtigt kage”-bund – frem for den sædvanlige af kiks – det virker som en dejlig afveksling ;D
Det er rigtigt – det var faktisk meget hyggeligt med en bagt bund. Den var dog ret tyk (fremgår ikke helt tydeligt af billedet, da mousselaget ser ud til at være tykkere end det reelt var), så personligt ville jeg lave den med mindre bund en anden gang.
Og du skal helt klart prøve hvid chokolade i i cheesecake – mmm! 🙂
Jeg er også hel solgt – skal SÅ meget prøve den kombination ! 🙂
Bon appetit – håber du holder lige så meget af den som jeg 🙂
Mums hvor lyder det bare lækkert! Og så er den også pæn 🙂
Venlig hilsen
Lynne
http://spisekammer.blogspot.com/
Mange tak – og den kan varmt anbefales, mmm 🙂
laber laber sag – glad for der ikke er LAM i den:-)
Hahaha! Jeg lover, at jeg ikke laver benspændskager…. i denne måned vel at mærke 😉
Hvis nu man har husblas hvor meet siger den orginale opskrift så, at man skal bruge af det
I den originale opskrift bruges der double cream, og der skal der bruges mere husblas i moussen, men du kan se nederst mit indlæg hvad jeg vil anbefale som erstatning for agar agar i ovenstående opskrift.
Øj, Piskehaps, du laver altid så meget sjovt og spændende kulinarisk eksperimentfisk – hvis jeg bare lige kunne tåle ost, så var jeg allerede ude og banke på døren! 😉
…! Var det en trussel? 😛
Hvad foretrækker du egentlig som dessert, nu du skal undgå mælkeprodukter?
Den ser farlig fin ud !!!
Hyggehygge
Marianne
Den var også ret farlig… det var svært ikke spise 117 stykker af den 😉
Det er vist snart tid til at lave cheesecake igen. ‘Nuff said.
Word!
😉
Mmmm, mums hvor ser den lækker ud! Den skal afprøves! Må dog lige høre….jeg har et par gange forsøgt med det gelé på toppen, men det ender altid med at ødelægge kagen, når jeg hælder det over – det lægger sig ikke bare på toppen 🙁 Hvordan bærer du dig ad med det?
Tak skal du have! Har du problemer med, at det ikke stivner, eller at det synker ned i kagen?
problemet er at det synker ned i kagen…Jeg kan ikke finde ud af at hælde det på uden at det går direkte i kagen 🙁 Og så står man der med en kage,der trods alt er dyr i indkøb og må smide det hele ud.
I denne opskrift er flødeostelaget så kompakt, at jeg kunne hælde geléen over med det samme, men til andre vil jeg anbefale, at du sætter kagen i køleskab i to til fire timer – eller ligefrem natten over – så laget har mulighed for at ‘sætte sig’ og blive mere fast. Så trænger geléen ikke så let ned i kagen.
Tusind tak for svaret, det vil jeg straks prøve i weekenden! 🙂 tak igen!