Chokoladetærte med bærmascarpone
Da gemalen havde fødselsdag for nylig, skulle han selvfølgelig også have kage med til kollegerne, og her tilbød jeg at bage en chokoladetærte med bærmascarpone. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville bage en af Anarkistens lækre kager, og valget faldt på en chokoladetærte fra kogebogen ‘Pausekage’. Jeg havde dog ikke nok jordbær, så jeg brugte også hindbær i kagen, og så justerede jeg flere af målene, ligesom jeg erstattede ahornsirup med mørk sirup og muscovadosukker med brun farin.
Chokoladetærte med bærmascarpone
ca. 20 personer
Chokoladetærte:
250 g mørk chokolade, 70%
150 g smør
75 g mørk sirup
kornene fra 2 vaniljestænger
15 g kakaopulver
150 g brun farin
4 almindelige æg
100 g rørsukker
150 g hvedemel
Hak chokoladen og smelt den ved lav varme i en gryde sammen med smør, kakao, sirup, rørsukker, farin og vaniljekornene. Husk at gemme de tomme vaniljestænger! Når sukkeret er smeltet, tager du gryden af varmen. Lad massen køle lidt af, inden du rører først æggene og derefter melet i chokolademassen. Hæld dejen i et smørsmurt fad på ca. 20 x 30 cm og bag det ved 160 grader i ca. 25-30 minutter. Sørg for at prikke i kagen med en tynd træpind for at tjekke, om kagen er gennembagt. Lad den køle af.
Bærkompot:
400 g jordbær
150 g hindbær
5 spsk rørsukker
de tomme vaniljestænger fra chokoladedejen
Hæld alle ingredienser i en gryde og lad det simre i ca. ti minutter. Tag vaniljestængerne op og blend bærrene til en ensartet masse. Lad den køle helt af.
Mascarponecreme:
4 æggeblommer
2 dl sødmælk
1½ dl piskefløde
1 vaniljestang
100 g rørsukker
20 g hvedemel
350 g mascarpone
Pisk æggeblommer og mel i en tykbundet gryde og hæld så resten af ingredienserne – undtagen mascarponen – i gryden. Pisk ingredienserne godt sammen og varm massen langsomt op under konstant piskning. Massen skal tykne og derefter koge et par minutter, mens du fortsat rører i gryden. Lad cremen køle helt af i køleskabet.
Rør mascarponen i den afkølede creme og vend totredjedele af bærkompotten i mascarponecremen. Fordel cremen på den afkølede chokoladetærte. Hvis den allerede virker tæt og kompakt, kan du også hælde den sidste rest bærkompot over og derefter stille kagen på kølen i et halvt døgns tid.
Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time før, at den skal serveres. Skær små stykker – den er meget kompakt og fuld af smag!
Note: Uhada – jeg er glad for, at der blev lidt rester, så jeg også kunne få et lille stykke, da gemalen kom hjem fra arbejde. Jeg havde jo den hårde tjans at prøvesmage cremen under bageprocessen, og den var temmelig vanedannende! Selvom hindbærrene kun fyldte ca. en fjerdedel i bærkompotten, så smagte de meget igennem, men den ekstra syrlighed var dog et godt supplement til den syndige creme og den kraftige chokoladekage. En absolut anbefalelsesværdig kage – og så er den tilmed ganske nysselig at se på (at jeg så havde skåret et lille bitte stykke og kun fik knipset et hurtigt billede, inden jeg spiste kagestykket, er så en anden sag – sørg for at tage flere lækre billeder af kagen, hvis du laver den!).
Wow, den kan jo frist selv den mest dydige :). Den bær mascarpone lyder helt vildt lækker. Den glæder jeg mig til at prøve at lave. Nu kan det ikke blive weekend hurtigt nok :).
m.v.h.
Ulrik
http://spisekammer.blogspot.com/
Den er nemlig rigtig lækker, og så giver syrligheden fra bærrene et godt modspil til den heftige creme og den søde kage. Men pas på – den kage mætter sindssygt meget 😉
Uhm, en syndig kage der må prøves 🙂
Enig – frem med de gode sager fra fryser og andre gemmesteder 🙂
Nøj, den ser lækker ud og med Mascarponecreme er den helt sikkert et hit her hjemme ved os 🙂
Tror også den vil falde i god jord hos jer *lokkelokke*
Århh, mand (undskyld kvinde), giv et stykke – og vær ikke nærig med det 😉
Mange hilsner
Birthe
Ha, denne gang har jeg faktisk et stykke til overs! Det ligger dog i fryseren og venter på at blive til romkugler 😛
jamen så kan lammet godt hen og lægge sig! Den smager godt at se på!
Hehehe! Ja, sådan en kage kan godt konkurrere med lam!
Godt man ikke kan lide kager. Slet ikke chokoladekage, Overhoved ikke bær – eller Mascarpone for den sag skyld.
Arrggg (hvem er det jeg prøver at narre……)
… i hvert fald ikke mig! Kan du så få afprøvet den 😛
Uhhh den tror jeg faktisk jeg har smagt 😀
Camilla var tester og testede den på mig. Er ganske sikker på det var den der opskrift 🙂
Heldigfryns! Jeg er glad for, at jeg fik tiltusket mig et lille stykke, for det er søreme en god kage ♥