Chokoladetærte med bærmascarpone

Da gemalen havde fødselsdag for nylig, skulle han selvfølgelig også have kage med til kollegerne, og den opgave claimede jeg med største selvfølgelighed. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville bage en af Anarkistens lækre kager – spørgsmålet var blot hvilken? I ‘Pausekage’ fandt jeg en opskrift på en chokoladekage med en creme bestående af mascarpone og jordbær. Jeg havde dog ikke nok jordbær, så jeg brugte også hindbær i kagen, og så justerede jeg flere af målene, ligesom jeg erstattede ahornsirup med mørk sirup og muscovadosukker med brun farin.

Chokoladetærte med bærmascarpone
ca. 20 personer

Chokoladetærte:
250 g mørk chokolade, 70%
150 g smør
75 g mørk sirup
kornene fra 2 vaniljestænger
15 g kakaopulver
150 g brun farin
4 almindelige æg
100 g rørsukker
150 g hvedemel

Hak chokoladen og smelt den ved lav varme i en gryde sammen med smør, kakao, sirup, rørsukker, farin og vaniljekornene. Husk at gemme de tomme vaniljestænger! Når sukkeret er smeltet, tager du gryden af varmen. Lad massen køle lidt af, inden du rører først æggene og derefter melet i chokolademassen. Hæld dejen i et smørsmurt fad på ca. 20 x 30 cm og bag det ved 160 grader i ca. 25-30 minutter. Sørg for at prikke i kagen med en tynd træpind for at tjekke, om kagen er gennembagt. Lad den køle af.

Bærkompot:
400 g jordbær
150 g hindbær
5 spsk rørsukker
de tomme vaniljestænger fra chokoladedejen

Hæld alle ingredienser i en gryde og lad det simre i ca. ti minutter. Tag vaniljestængerne op og blend bærrene til en ensartet masse. Lad den køle helt af.

Mascarponecreme:
4 æggeblommer
2 dl sødmælk
1½ dl piskefløde
1 vaniljestang
100 g rørsukker
20 g hvedemel

350 g mascarpone

Pisk æggeblommer og mel i en tykbundet gryde og hæld så resten af ingredienserne – undtagen mascarponen – i gryden. Pisk ingredienserne godt sammen og varm massen langsomt op under konstant piskning. Massen skal tykne og derefter koge et par minutter, mens du fortsat rører i gryden. Lad cremen køle helt af i køleskabet.

Rør mascarponen i den afkølede creme og vend totredjedele af bærkompotten i mascarponecremen. Fordel cremen på den afkølede chokoladetærte. Hvis den allerede virker tæt og kompakt, kan du også hælde den sidste rest bærkompot over og derefter stille kagen på kølen i et halvt døgns tid.

Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time før, at den skal serveres. Skær små stykker – den er meget kompakt og fuld af smag!

Note: Uhada – jeg er glad for, at der blev lidt rester, så jeg også kunne få et lille stykke, da gemalen kom hjem fra arbejde. Jeg havde jo den hårde tjans at prøvesmage cremen under bageprocessen, og den var temmelig vanedannende! Selvom hindbærrene kun fyldte ca. en fjerdedel i bærkompotten, så smagte de meget igennem, men den ekstra syrlighed var dog et godt supplement til den syndige creme og den kraftige chokoladekage. En absolut anbefalelsesværdig kage – og så er den tilmed ganske nysselig at se på (at jeg så havde skåret et lille bitte stykke og kun fik knipset et hurtigt billede, inden jeg spiste kagestykket, er så en anden sag – sørg for at tage flere lækre billeder af kagen, hvis du laver den!).

14 thoughts on “Chokoladetærte med bærmascarpone

    • Den er nemlig rigtig lækker, og så giver syrligheden fra bærrene et godt modspil til den heftige creme og den søde kage. Men pas på – den kage mætter sindssygt meget 😉

    • Ha, denne gang har jeg faktisk et stykke til overs! Det ligger dog i fryseren og venter på at blive til romkugler 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *