Sprængt andebryst i øl og abrikoser, sellerisalat med valnødder, rosenkålssalat

Sprængt andebryst i øl og abrikoser, sellerisalat med valnødder, rosenkålssalat

I søndags fik jeg – i al ubeskedenhed – sammensat en ret lækker og rimelig sund hovedret, hvor der blev brugt godt med sellerisalat til. Opskriften til anderetten fandt jeg i ‘Drik øl til…’ – en kogebog bygget på øl fra Gourmetbryggeriet, som jeg fandt til den urimelige pris af 10 kr. i Kvickly i sidste måned. Jeg kunne dog ikke finde den øl, der blev anbefalet i opskriften, så jeg brugte en anden fra GB, og da den valgte øl blandt andet havde smagsnoter af appelsin, så tilføjede jeg også appelsinsaft og appelsinskal i denne udgave.

Denne sellerisalat fandt jeg inspiration til i überjulebogen ‘Jul’ af Camilla Plum. Hvis du vil unde dig selv en dejlig opskriftbog med masser af stemning og inspiration her op til jul, så vil jeg stærkt anbefale denne. Jeg brugte dog væsentlig mindre persille i min version.

Sellerisalat med valnødder

ca. 5 personer

1 middelstort/stort knoldselleri
1 l vand
1 dl æblecidereddike
250 g creme fraiche 9%
3 tsk stærk dijonsennep
salt
1 håndfuld valnødder, grofthakkede
1 håndfuld bredbladet persille, hakket

Skær knoldselleri i tændstiktynde strimler – helst med en kniv men evt. med et mandolinjern. Bring vand og æblecidereddike i kog og put selleristrimlerne i den kogende væske. Når gryden kommer i kog igen, hælder du selleristrimlerne i et dørslag og skyller det kort i koldt vand. Lad strimlerne dryppe af, mens du blander creme fraiche, sennep, salt og peber til en dressing. Hæld selleristrimlerne i et fad eller skål og vend dem godt med dressingen. Pynt sellerisalaten med valnødder og persille.

Note: Denne sellerisalat er nok en af de bedste måder, jeg har fået knoldselleri på – meget lækker salat, som er rigtig god som tilbehør til aftensmaden.

Rosenkålssalat

ca. 4 personer

12-15 rosenkål
2 små æbler
3 tsk honning
saften fra en halv citron
lidt salt

Snit rosenkålene meget fint og put dem i en skål. Skær æblerne i små tern og vend dem godt i kålstrimlerne. Hæld citronsaft og honning over og ælt det godt ind i salaten. Smag til med lidt salt.

Note: Frisk og sprød salat, som slet ikke smager som kogte rosenkål! Godt nok lugtede de små kålhoveder lidt ‘pruttet’, da jeg åbnede posen, men der var tryllet salat ud af dem, var de fine og friske i smagen. Jeg vil vove at påstå, at de fleste kan lokkes til at spise rosenkål, hvis det er på denne måde.

Sprængt andebryst i øl og abrikoser

4 personer

1 l vand
50 g salt
50 g sukker
2 andebryster
250 g tørrede abrikoser
3 dl øl (jeg brugte Piney fra GB)
revet skal og saft fra 1 økologisk appelsin
salt

Bring vandet i kog sammen med salt og sukker. Tag gryden af, når salt og sukker er opløst, og lad væsken køle helt af. Læg andebrysterne i en plastbeholder og hæld lagen over. Sæt det i køleskab, hvor det skal trække i 24 timer.

Tage andebrysterne op af lagen og dup dem tørre med køkkenrulle. Rids dem i skindet og steg dem på en tør pande, så de bliver brunet på begge sider. Læg dem i et ildfast fad sammen med abrikoser og hæld øl og appelsinsaft over. Gnub andebrysterne med den revne appelsinskal og drys salt på.

Sæt fadet i ovnen ved 180 grader i 30 minutter, inden du tager fadet ud og lader andebrysterne hvile i fem minutters tid, før de skæres i skiver og serveres – gerne sammen med abrikoserne.

Note: Jeg har ikke før prøvet at lave sprængt and, men det skal jeg da helt sikkert igen, for det var meget lækkert og velsmagende. De saftige abrikoser gjorde sig også godt sammen med kødet. Kødet ser lidt mere blegt ud på billedet, end det var i virkeligheden, meeen jeg synes nu, at det skulle have haft et minut eller to mere på overfladen, så det blev mere sprødt.

Pssst… og husk at stemme på Foodfanatic i denne konkurrence! Hun er en af de bedste danske madbloggere, og du kan læse lidt mere om afstemningen her.19 thoughts on “Sprængt andebryst i øl og abrikoser, sellerisalat med valnødder, rosenkålssalat”

 • Hej Piskeris. Det var da to spændende salater. nBegge to vil jeg meget snart afprøve. Rosenkål er jeg personligt ret glad for, men ingen herhjemme vil spise dem. Måske de kan lokkes til det efter din opskrift 🙂

 • Det lyder vel nok lækkert alt sammen, Piskeris! Jeg har netop genopdaget knoldselleri og rosenkål, og det har vi fået et par gange – bla. selleri med rødbede, æble, rødløg og persille i en god dressing.

  Jeg glæder mig til at prøve dine opskrifter 🙂

 • Det skal jeg prøve, kan godt lide sprængt kød, men har aldrig prøvet at lave det. Her kender man det slet ikke! Salaterne lyder også lækkert, kan rigtig godt lide selleri.

 • Mums for nogle lækre salater og anden ser også skøn ud. Det er lige til at sidde og blive (lækker)sulten af.
  A propos øl i mad, så havde jeg tænkt mig at lave osso buco senere på ugen i stil med din opskrift med champignon. Jeg havde tænkt mig at forsøge mig med øl i stedet for hvidvin, mon det bliver godt?

 • For søren da!!! Du har gjort det igen – hvor ser det fantastisk ud. Jeg skal helt klart prøve det hele, når jeg engang bliver rask 🙂

  Både sellerisalaten og rosenkålssalaten, ser umådelig lækre ug og hvor spændende at sprænge andebrysterne, det har jeg aldrig prøvet..

  mange hilsner
  Birthe

 • Guuud, er det så nemt at sprænge noget? Det får jeg helt sikkert lyst til at prøve.
  Og så øl, og så gourmetbryggeriet, De lavede fantastiske øl. Cloudy Wheat hørte til en af mine danske yndlingshvedeøl

 • Vibeke – mange tak! Hehe, gemalen advarede mig også om, at han ikke kunne lide rosenkål – men han opdagede dog, at det smagte fint i denne version 😉

 • Anne – tusind tak! Ja, det skulle jeg bestemt mene – smagen bliver mørkere, men jeg mener også, at jeg har prøvet at få osso buco med øl i, og det bliver også godt 🙂

 • Zette – jeps, jeg troede også, det var mere kompliceret. Og jeg håber, jeg får eksperimenteret mere med øl i maden de næste måneder – har fået flere gode inputs 🙂

 • Hej P,
  Det ville helt sikkert lige været noget for nogle af mine kursister (mænd), der går til madlavning for mænd.En rigtig herreret med øl. Kan nok ikke nå at lave den på 3 timer, dog. 🙂

  Hilsen
  Boegeskov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *