Rejemousse, svinekæber i påskebryg, kartoffelroulade og spinat-valnøddesalat med pærer og chokolade

Det er jo meget passende at hive første fiske/skaldyrs-ret hjem på en forret til sådan en lille fødselsdagsmiddag, som jeg holdt her til aften, hvor mine forældre var på besøg. Jeg blev i øvrigt forkælet med flere gode ting – heriblandt to mindre tagines, som min mor havde besluttet sig for var noget, jeg kunne bruge. Den havde hun regnet meget godt ud – jeg glæder mig rigtig meget til at afprøve dem!

Nu har jeg mange gange siddet og læst om Zettes ølbraisserede svinekæber og fantaseret om, hvor godt det måtte smage, så nu – NU – skulle det være! Jeg ringede til slagteren for flere dage siden for at være sikker på, at de havde det på lager, når jeg kiggede forbi i dag, og det føltes rigtig dekadent at smutte forbi byens bedste slagter og vimse af sted med sådan en godtepose. Meget overskudsagtigt.

Opskriften til forretten havde jeg set i et lille gammelt hæfte med opskrifter, som jeg har fra et supermarked, mens kartoffelrouladen er fra NYBH – med meget få ændringer. Jeg brugte mere olie, mindre smør og brugte den sidste sjat piskefløde i stedet for mælk.

Rejemousse
4 personerrejemousse, skaldyr, rejer, creme fraiche, husblas, citroner, forret, karry, fløde

200 g rejer – ikke alt for store
5 spsk creme fraiche 9%
4 blade husblas
saften fra ½ citron
1 tsk karry
½ dl fløde

Pynt:
et par rejer
lidt grøn salat
en smal citronbåd

Bland rejer, creme fraiche og karry. Læg husblasen i blød i koldt vand i fem minutter og smelt den ved mellemvarme i en mikrobølgeovn eller over vandbad sammen med saften af en citron. Vend den i rejeblandingen. Pisk fløden stiv og vend den i. Moussen portionanrettes eller fordeles i en form og stilles koldt i mindst fire timer. Pynt den inden servering og servér med mere grønt til eller lidt brød.

Note: Moussen var lidt mere kompakt, end jeg havde forventet, men oprindeligt skal man også putte lidt kaviar i, hvilket jeg havde undladt. Karrysmagen var ret tydelig, så den kan du skrue lidt ned for, hvis du ikke er så vild med det. Men en fin forret.

Svinekæber i påskebryg
4-5 personer
svinekæber i øl, svinekød, svinekæber, øl, porrer, knoldselleri, simremad, mørk sirup, balsamico
700 g svinekæber, rensede
lidt smør
½ l Ørbæk påskebryg
3 porrer
3 håndfulde knoldselleri skåret i tern
salt og peber
2 spsk mørk sirup
1 spsk balsamico
saften fra ½ citron

kulør og maizena til at jævne med

Svinekæberne brunes i smør på en pande og lægges derefter i et fad. Porrer og selleritern svitses kort på panden og overhældes så med påskebryg. Lad det stå og koge lidt, mens du sniger dig til at hælde en tør øl i et glas for at teste, at den ikke bliver dårlig af at stå uden prop på. Efter nogle minutter hælder du grøntsagsblandingen over svinekæberne. Drys salt og peber på. Hæld resten af øllen på panden og kog det op med citronsaft, sirup og balsamico. Smag til med sirup og salt. Efter et par minutter hælder du også denne blanding over svinekæberne, og dernæst lægger du et låg af stanniol på fadet, inden du sætter det i ovnen ved 160 grader. Lad det stå og skumle i et par timer.

Inden serveringen kan du hælde væden over i en gryde og jævne det med maizena, putte lidt kulør i samt smage det til. Det bliver en god, tung og smagsmæssigt mørk sauce.

Note: Mmm! Se, nu er jeg glad for, at den ivrige slagter solgte mig for meget kød, så jeg måtte putte noget af det i fryseren, da jeg kom hjem, for det var meget lækkert og mørt! Jeg kan godt forstå, at svinekæber er blevet populært de seneste år, for det kan du snildt få en skøn ret ud af.

Kartoffelroulade
6 personer
kartoffelroulade, roulade, kartofler, æg, fløde, pesto, persille, hvidløg, kartoffelmos, smør, fløde
1 kg kartofler, skrællet og groftrevet
2 æg
1 dl fløde
salt og peber

Pesto:
2 håndfulde bredbladet persille, hakket
2 fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt og peber

Kartoffelmos:
½ kg. kartofler, skrællet og skåret i mindre stykker
25 g smør
ca. ½ dl fløde
salt og peber

Pisk æg, fløde, salt og friskkværnet peber sammen. Vend de revne kartofler grundigt i og fordel massen ud på bagepapirsbeklædt bageplade. Sørg for, at den har en jævn tykkelse på ca. ½ cm og tryk den let sammen. Bag den i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Jeg kom til at give den lidt mere, og det tog den heldigvis ikke skade af. Når den er bagt og har stået på køkkenbordet og kølet lidt af, vender du den om på et stykke bagepapir, så den glatte flade vender opad.

Kom alle ingredienserne i en blender eller minihakker og gør det til en glat masse. Kog kartoflerne til de er godt møre. Put IKKE salt i undervejs! Mos dem grundigt og rør dem sammen med smør, fløde og pesto. Smag den til og vær opmærksom på, at den ikke bliver alt for flydende. Smør mosen på kartoffelbunden og glat den ud, så den er lige høj over det hele. Rul den nu forsigtigt sammen som en roulade. Pak bagepapir eller film stramt om rouladen, så den holder formen, og lad den hvile på køl.

Inden servering skærer du den i tykke skiver, lægger dem på en bageplade med bagepapir og varmer dem i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, til de er gennemvarme.

Note: Skøn variation over tilbehør og meget smuk at anrette. Jeg kan godt lide, at det er muligt at lave denne her dagen før, den skal bruges. Ikke at jeg selv fik udnyttet det denne gang, men det er bestemt en god og anderledes måde at få kartofler på. En anden gang vil jeg eksperimentere med at bruge en anden krydderurt.

Spinat-valnøddesalat med pærer og chokolade
4 personer
spinat-valnøddesalat, salat, spinat, pærer, valnødder, chokolade, mørk chokolade
et par håndfulde friske spinatblade
en håndfuld salat
2 pærer – helst lidt hårde
en håndfuld valnødder, hakkede
10-15 g meget mørk chokolade, finthakket
lidt god olivenolie
lille smule citronsaft

Spinatblade og salat skylles grundigt og hakkes eventuelt lidt, så salaten ikke bliver for rustik. Fjern kernehuset i pærerne og skær dem i tynde både. Bland dem sammen med chokoladen og valnødderne i salaten. Dryp lidt god olivenolie samt citronsaft over salaten.

Note: Pærerne gjorde salaten rimelig frisk og en smule sød på samme tid, mens chokoladen gav et par mørke nuancer, der passede godt med svinekæberne. Jeg synes selv, at det var en meget passende salat til de to andre retter på bordet.

Til dessert fik vi Løgismoses vinteris med karamelliserede mandler, nougat og orangechokolade, hvor jeg havde skåret en skive appelsin fra appelsinlikøren til og dryppet appelsinlikør over. Yumyum!!

27 thoughts on “Rejemousse, svinekæber i påskebryg, kartoffelroulade og spinat-valnøddesalat med pærer og chokolade

 1. Skøn menu. Og med mange spændende indslag. Jeg elsker svinekæber. Det er bare – i mine øjne – det allerbedste stykke kød på grisen.
  Kartoffelrouladen skal jeg helt sikkert også prøve af.
  Sjovt indslag med chokolade i en salat.
  Jeg er bag ud med at læse din blog … men skal igang med dine andre indlæg nu. Jeg ved ikke helt, om du har haft fødselsdag … Men stort tillykke, hvis dagen er ovre. :o)

 2. Vibeke – tak skal du have! Jeps, den faldt 100% i deres smag – og jeg havde også været så udspekuleret at vælge en menu, som jeg vidste, de ville kunne lide 🙂

 3. Hanne – mange tak! Det er helt sikkert også et stykke kød, jeg skal eksperimentere mere med ved lejlighed!

  Og fødselsdagen var i torsdags, men den strækker sig over flere dage – hvilket jo absolut ikke gør oplevelsen dårligere! 😀

 4. Forsinket tillykke med fødselsdagen! Lille middag?! Den er nærmere imponerende. Kartoffelrouladen er en god ide til tilbehør – det synes jeg tit er et problem. Svinekæberne springer jeg lige over hihi. Limocello er skøn. Laver den på ren (næsten) alkohol og det er en drik der vil noget 😉 KNUS♥

 5. Kan godt regne ud hvilken slagter du har besøgt (blink blink)….

  Jeg har altid ment at svinekæber var en lidt suspekt spise, men sådan som du præsenterer gårsdagens menu, er jeg ikke helt sikker på andet end at det nok skal prøves en dag….
  Kartoffelrouladen skal helt sikkert !!! :-))

 6. Tina – tak skal du have! Jamen der var jo kun tre retter! 😀

  Sig i øvrigt til, hvis du har nogle gode ideer til drinks (eller lignende) med limoncello i 🙂

 7. Annettes – hæhæhæ! Jeg vidste ikke helt, om jeg skulle grine højt i butikken, da jeg blev tiltalt med “og hvad kan jeg hjælpe fruen med?” Det er ikke lige den omgangstone, jeg er vant til! 😀

  Og svinekæberne var en meget positiv oplevelse, så prøv dem endelig!

 8. håber du havde en god dag, menuen lyder lækker, speciel kartoffelroulade, svinekæber ville jeg nok ikke prøve (fik nok af oksehale forleden dag 😉

 9. Hold d op, hvor lyder det spændende, Piskeris! Og kartoffelroulade er en sjov idé. Jeg går ud fra at Løgismoses vinteris med karamelliserede mandler, nougat og orangechokolade er noget, man kan købe færdig?

 10. For søren da hvor ser det bare lækkert ud det hele 🙂 Jeg kan kun give dig ret mht. svinekæber og det bedste er (næsten) at de er forholdsvis billige 🙂

  Dejligt at kartoffelrouladen blev en succes, jeg synes også at den er ret fin at servere og jeg har også planer om at eksperimentere med den i fremtiden…….

  Mange hilsner
  Birthe

 11. Madame – mange tak 🙂
  Ja, Netto har flere gange haft den, og jeg tror også, at flere af de andre supermarkeder er begyndt at føre den. Den var dejlig!

 12. Frk. Bibo – det var en sjov måde at få kartofler på! Lidt mere omstændeligt end jeg er vant til, men absolut værd at gentage ved lejlighed! 🙂

 13. NYBH – tusind tak! Jeg havde hørt, at kødet ikke skulle være så dyrt, men det var der ikke nogen, der havde fortalt den slagter, jeg købte det af! 😀

  Men så har jeg da prøvet det sted – tror jeg er prisbevidst nok til at vælge et andet sted en anden gang 😉

 14. Hej Kathrin!
  Umiddelbart ville jeg godt turde fryse den – men så ville jeg være ekstra opmærksom på at give den bagte bund lidt ekstra i forhold til det, jeg har angivet i opskriften, så den ikke er for fugtig og bliver smattet, når den tøes op igen 🙂

 15. Jeg har været lidt fraværende såvel fysisk som åndeligt, men dejligt at læse om dine kæber. Og endnu bedre, at du synes, det var sådan en succes. Jeg har et parti liggende i fryseren, de skal laves om en uges til. I stegesoen. Det skal bli godt!

 16. Zette – jamen så må jeg lige skynde mig at sige tak for inspirationen, for jeg er ikke sikker på, at jeg havde besluttet mig for at prøve det, hvis jeg ikke havde hørt det omtalt så positivt på din blog 🙂

  Og nu hvor jeg har tagines, er der mulighed for endnu flere eksperimenter i den retning… (stegesoen bliver først indkøbt til efteråret – men sådan en basse vil jeg også have!)

 17. Pingback: Braiserede svinekæber i hvidvin og æbler | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Svinekæber med græskarcreme - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 19. Pingback: Maj: Roulader - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *