Kalvehjerte med svesker, æbler og fløde

Kalvehjerte med svesker, æbler og fløde

I fredags serverede jeg kalvehjerte med svesker for et vennepar, hvor jeg ‘glemte’ at fortælle dem, at vi skulle have indmad i anledning af månedens benspænd. Jeg var nu ikke så bekymret, for hun er fra Grækenland, hvor de ofte spiser indmad, mens han er rimelig tolerant hvad angår mad. Han så dog noget bekymret ud, da jeg serverede retten og sagde, at det var kalvehjerte…

Et kalvehjerte er et stort stykke kød – langt større end et svinehjerte – og der kan snildt være mad nok til 6-8 personer i sådan en klump, uden at du af den grund behøver at være nærig med kødet. Kalvehjerter har en ‘mørk’ smag i stil med vildt og kan bruges som erstatning i vildtretter, hvis du ikke kan skaffe dette. Det er i øvrigt kød, som enten skal steges i få minutter (a la bøf) eller i et par timer som simremad. Det første har jeg ikke prøvet, men det sidste kastede jeg mig ud i.

Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt er stødt på kalvehjerte med svesker og æbler, og da jeg havde lidt svesker, der skulle bruges – og en ordentlig pose madæbler – så lå det lige for.

Kalvehjerte med svesker, æbler og fløde

6-8 personer

1 kalvehjerte
2 håndfulde svesker – gerne udstenede
2 Belle de Boskoop-æbler skåret i både
kødsnor
salt og peber
1 flaske frugtvin*
6 enebær
1-2 tsk timian
1-2 dl fløde

Gnid hjertet i en blanding af salt og peber og fyld derefter hjertet med en blanding af svesker og æblebåde. Det, der bliver til overs, puttes i en gryde. Hjertet snøres sammen med kødsnor – det helt optimale er, hvis du leger kirurg og syr hjertet sammen (det er ret let), men du kan også nøjes med at vikle snor omkring og snøre til. Læg hjertet i en gryde sammen med eventuelle overskydende æblebåde og svesker og hæld en krydret frugtvin over. Tilsæt enebær og timian og spæd til med vand, indtil hjertet er dækket. Læg låg på gryden og lad retten simre ca. 2½ time. Vend hjertet et par gange undervejs.

Tag hjertet op, fjern snoren og skær kødet i tern på ca. 2×2 cm. Hæld halvdelen af væden over i en anden gryde og lad det simre videre. Tilsæt fløde og smag til med salt, peber og timian. Læg kalvehjerteternene i en dyb skål og hæld saucen over lige inden servering.

Jeg serverede retten sammen med pastinak-kartoffelmos, der var tilsat timian, samt tranebær-tyttebær-kompot og en salat bestående af romainesalat, bredbladet persille, purløg og Belle de Boskoop-æbletern.

Note: Det smagte ret godt – og slet ikke af indmad. Bevares, kødet havde da en mørkere smag, men konsistensen var fin og ikke spor ‘gummiagtig’, og der var ingen antydning af bitterhed i kødet. Nu gjorde det heller ikke noget, at der kom lidt fløde i saucen, og så var det ganske godt med mos til. Kompottens sødme sørgede for at supplere den mørke kødsmag ganske godt, mens salatens krydderurter gav lidt friskhed, så maden ikke blev for blød og sød. Retten kan varmt anbefales.

*jeg brugte en krydret frugtvin fra Søbogaard. Har du ikke det, kan du i stedet bruge 4 dl kalvebouillon og 1 dl cognac.

kalvehjerte i svesker, oksekød, svesker, fløde, æble, timian, enebær, frugtvin, cognac, bouillon,


20 thoughts on “Kalvehjerte med svesker, æbler og fløde”

 • Årh jo… her kan jeg være med. Elsker simpelthen hjerter i flødesovs !!! Big time !! Har så en mand der nægter at spise det og 3 drenge der er sovse forskrækket…. Nitte !
  Ser ellers bare totalt lækker mums ud.

  • Hov! Jamen det er da skønt! Men øh… hvordan kan børn være sovseforskrækkede?? Du må servere flere kartofler og vise dem, hvordan de moser dem og søbber sovs op med dem 🙂

 • Du er fantastisk i et køkken, men hjerter får du ikke mig med på 🙂 Tænk engang, Piskeris, da vi var ude at spise på Dragsholm i går, var der lyssej som forret – det er ikke nemt at være kræsen … 😉

  • Den købte jeg i en butik, som havde ophørsudsalg for et år siden. MEN – du kan som sagt lave en blanding af kalvebouillon og cognac som en erstatning. Det vil også være godt at lade det simre i 🙂

 • Jeg synes du er ‘modig’ 🙂 Hvis jeg var i byen og spise, ville jeg spise det af bare hoeflighed (og maaske bliver overrasket 🙂 men jeg ville nok ikke selv staa og lave det. Vi have linsesuppe med masser af groentsager og lammekoteletter med stegte kartofler. Ifoelge vejrudsigten skal vi faa sne, saa det er vi lidt spaendte paa, men der kommer nok kun oppe i bjergene 🙂 Kan forstaa at I ogsaa har det koldt i DK?

  • Ja, det har været pivkoldt de sidste par uger! Jeg fryser som en lille hund, når jeg er udenfor, og jeg har ellers masser af tøj på. Mentalt var jeg nærmest suset videre til forår, så denne kulde må godt forsvinde snart 😀

 • Det er bare så lækkert, en af mine yndlinger men det er sjældent man kan skaffe kalvehjerter, måske ved slagteren?

  Hilsen Lykke:-)

 • Åhr, det lyder bare smovsegodt! Jeg er ret vildt med de syrlige og søde tone fra netop æbler og svesker i mad! Det er super godt til mørkt kød. Er jo også vild med hjerter, så min mave knurrer allerede efter lidt af retten!

  • Det er også en dejlig spise – det er ikke sidste gang, jeg tilbereder sådan et stykke kød. Den mørke smag passer helt perfekt til denne årstid 🙂

 • Jeg er selv fan af indmad. Stoooor fan fordi det er billigt, lækkert og så kan jeg godt lide tanken om at intet går til spilde i vores tid med så meget madspild, som der er i vores tid.
  Jeg har en opskrift på bagt peberfrugt med kalvehjerte, det er guf. Min kæreste er bare madglad og med på alt, hvilket jeg er MEGET glad for.

  Gæt hvad middagen står på i aften? Hvis du gættede kalvehjerte gættede du rigtigt. Glæder mig…

  • Lige præcis – det er både sundt, billigt og ikke mindst godt at få brugt alt på dyrene.

   Mmm, det lyder som en god ret 🙂

   • Mad med god samvittighed – hele vejen rundt.

    Aftensmaden kommer til at smage fantastisk.

    Jeg ligger en opskrift ind, hvis du er interesseret.

     • Retten var god. Det var kartoffel/jordskokke suppe med kalvehjerte og persille. Nøøj, namme nam. Jeg er vild med konsistensen, det giver min gumletrang tilfredsstillelse, ligesom med gulerødder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *