Hvidløgsflutes og Boeuf Bourguignon

Vi havde flere ting i køleskabet, som trængte til at blive brugt, og jeg havde samtidig noget oksekød, som jeg gerne ville forvandle til en stor gryderet, så jeg kunne fryse et par portioner ned – det er nu dejligt at kunne hive sådan en bøtte frem en travl hverdagsaften, hvor tiden og humøret måske ikke er til de store krumspring i køkkenet. Jeg vidste, at Foodfanatic ville være et godt sted at få inspiration, og jeg faldt da også over en opskrift på Boeuf Bourguignon, som jeg tilpassede vores egne mængder (mere tomatpuré, kød, timian og champignons men desværre ingen bacon) og smagsløg (ingen bladselleri, som jeg ikke kan lide). Derudover ville jeg lave hvidløgsflutes, som jeg endte med at bruge lidt af som før-middag-hapser, da simremad som bekendt skal have flere timer på komfuret.

Hvidløgsflute
2 stk

6 dl kærnemælk
50 g gær
1 tsk salt
2 dl ølandshvedemel
hvedemel for resten
lidt olivenolie til pensling
smør
hvidløgsfed, pressede
salt
finthakket persille

Lun kærnemælken, så den bliver håndvarm, hæld den i en skål og opløs gæren i væsken. Bland salt og ølandshvedemel i, inden du blander hvedemel i, til du har en god og luftig dej. Lad den hæve under et viskestykke i en halv times tid, inden du former flutes af dejen. Lad dem hæve i mindst et kvarter, inden du pensler dem med lidt olie og bager dem ved 200 grader i 20-25 minutter.

Bland blødt smør, presset hvidløg, salt og persille til hvidløgssmør – smag det til, så den har den styrke, du kan lide – og smør det på brødet eller skær revner i et flute og put skiver af hvidløgssmør ned i dem, inden du varmer brødet i ovnen, indtil smørret er smeltet ud i brødet.

Note: Det er lidt sjovere at lave hvidløgsflutes selv, men nu brugte jeg det som en lille forret/hapser inden aftensmaden, så der var det lettere blot at smøre hvidløgssmørret direkte på et lille stykke brød frem for at anrette et helt flute. Det vil jeg gøre en dag, vi får gæster.

Boeuf Bourguignon
8 personer

1 kg oksetykkam
mel
smør/olie til bruning
1 løg, hakket
2 gulerødder, skåret i tern
ca. en flaske rødvin (tag evt. et glas fra til dig selv)
½ dl grøntsagsbouillon
5 fed hvidløg, hakket
4 laurbærblade
2 tsk timian
1 dåse tomatpuré
250 g markchampignon
salt og peber
1 spsk mørk sirup

Skær oksekødet i tern og vend dem i mel, inden du bruner dem i smør i en gryde. Tilsæt løg og hvidløg og svits det et par minutter. Hæld så gulerødder, rødvin, bouillon, tomatpuré, laurbærblade, timian og hvidløg i og lad det simre under låg i to timer, inden du tilsætter champignons. Lad det småsimre en halv time mere, inden du smager den til med salt, peber og mørk sirup.

Note: God simremad, som går godt i spænd med kartoffelmos og virkelig comfort food! Denne mængde giver – med mindre du skal bespise et større selskab eller et par teenagedrenge – en god mulighed for at fryse flere portioner ned til brug en anden travl dag.

17 thoughts on “Hvidløgsflutes og Boeuf Bourguignon

 1. Kære Piske
  Jeg er glad for at kunne inspirere din udgave af denne dejlige klassiker fra det franske køkken (et af mine foretrukne køkkener). Jeg så filmen Julie/Julia her for kort tid siden, så jeg har faktisk overvejet at lave sådan en omgang igen – denne gang dog efter Julia Childs opskrift. Dejligt at du lige mindede mig om det. Der er dog næsten forårsstemning her i Dublin pt, så det kan godt være, at jeg gemmer den, til når jeg snart besøger Danmark igen 🙂
  Kh Nadia

 2. Foodfanatic – kan du ikke lige tage noget af det forår med til Danmark næste gang? Jeg er ret træt af denne kulde 😀

  Sig til, hvis du kommer til Djævleøen 🙂

 3. Hvor ser det dejligt ud, det passer godt til vejr og sindsstemning 🙂

  Hjemmelavede hvidløgsflutes er et hit – og de garlicknots – jeg lavede engang, dem må jeg vist hellere få gang i igen….

  Mange hilsner
  Birthe

 4. Madame – selv tak! Det er en skøn ret, som vi også får i aften, og så er der også kommet et par bøtter i fryseren – så dejligt med lidt hjemmelavet 'fastfood' til en travl dag 🙂

 5. Miss A – tusind tak! Jeg må dog indrømme, at jeg glæder mig til lysere tider, så der kommer mere solskin på billederne – det er bare lidt sjovere at tage billeder i naturligt lys 😀

 6. Bouef Bourguignon er bare sååå skønt. Jeg lavede det i slutningen af januar til min søns fødselsdag og den blev fantastisk. Kødet var bare mørt og smagen var god og kraftig. Jeg undlod sjovt nok også sellerien 😀

 7. Pingback: Vinderen af min kogebog | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *