gullasch, ungarsk kødsuppe, suppe, oksekød, paprika, røget paprika, løg, hvidløg, grøntsagsbouillon, bouillon, porre, gulerødder, kartofler, timianGullasch regnes for at være Ungarns nationalret, men gennem årene har retten spredt sig til mange andre lande og findes derfor i mindst lige så mange udgaver, som der findes frikadelle-varianter i de danske køkkener.

Jeg valgte at lave en ret tung og fyldig gullasch, da gemalen ikke er synderlig vild med suppe. Jeg brugte en kraftig oksekødsbouillon, som jeg lavede for et stykke tid siden og frøs ned, men jeg har angivet en mere lettilgængelig udgave herunder.

Gullasch
4 personer

600 g oksekød i tern
1½-2 spsk paprika – jeg brugte røget paprika for at gøre retten ekstra tung
1 stort løg, hakket
smør
et par fed hvidløg, pressede
½ l oksekøds- eller grøntsagsbouillon – gerne kraftig
1 porre skåret i tynde ringe
2 gulerødder
4-5 kartofler skåret i skiver
1-2 tsk timian
salt og peber

Brun oksekødsternene i en gryde sammen med en klat smør. Tilsæt løg, hvidløg og paprika og rør rundt i et par minutter. Tilsæt bouillonen samt timian og porre og lad det koge en halv times tid under låg. Rør grundigt og tilsæt gulerødder og kartofler. Lad det koge ½-1 time mere (smag på kødet og suppen) og tilsæt evt. mere væske undervejs. Smag din gullasch til med salt, peber og evt. paprika.

Note: En meget kraftig og mættende gullasch, som både er billig og let at lave. Hvor stærk/fyldig du vil have den, afgør du selv, men bruger du røget paprika, ligesom jeg gjorde, bliver det en ret kraftig og tung ret.