Oksebov i römertopf

Oksebov i römertopf

I søndags havde vi som sagt gæster, og da vi var syv personer til aftensmad, måtte jeg hellere købe rigeligt med kød. Det mål fik jeg opfyldt, for da jeg bad slagteren om en oksebov, stak han mig et stykke på 2½ kg! Så måtte jeg hellere kaste mig ud i noget simremad, og det blev til denne oksebov i römertopf.

Jeg ville gerne have serveret min oksebov i römertopf med en omgang kartoffel-sellerimos, men vi havde ikke nok kartofler, så jeg endte med at koge en stor portion røde ris i stedet og så lave en frisk og sprød salat til, så retten ikke blev for blød men også havde sprødhed. Jeg havde desuden en flaske rødbedesaft, jeg gerne ville bruge, men da jeg var bange for, at den ville farve römertopfen for meget, hvis jeg hældte saften direkte i lerfadet, så endte jeg med at indkoge saften og smøre den på kødet kort tid inden, at det skulle serveres.

Oksebov i römertopf

til mindst ti mennesker

2½ kg oksebov med ben
lidt smør
½ l juleøl (jeg brugte den fra Gourmetbrygeriet)
3-4 gulerødder i tykke skiver
4-5 rødløg i både
2 stykker kanel
2-3 stjerneanis
3-4 friske laurbærblade
1 tsk hvide peberkorn
1 liter rødbedesaft
salt

Okseboven svitses i lidt smør på en stegepande – sørg for at stege den på alle sider. Læg gulerødder, rødløg, stjerneanis, laurbærblade og peberkorn i römertopfen (husk at lægge begge dele af lerfadet i blød i koldt vand i mindst ti minutter, inden du skal bruge det). Hæld juleøllen i og læg forsigtigt okseboven i römertopfen, inden du lægger låget på. Stil römertopfen i den kolde ovn og skru temperaturen op på 150 grader. Stegen fik ca. 3 timer, inden jeg pillede den ud. Imens havde jeg kogt rødbedesaften ind (den fik ca. en halv time i en kasserolle på komfuret), så den var reduceret til ca. 2 dl rødbedesirup, og den penslede jeg stegen med og satte römertopfen – uden låg – ind i ovnen igen i ca. 10 minutter ved 200 grader. Hvis jeg havde stået i en situation, hvor jeg havde portionsanrettet maden, ville jeg i stedet have brugt siruppen til sirlige snørklerier på tallerknerne.

Min oksebov i römertopf blev drysset med lidt salt og skåret i skiver. Bouillonen, som lå tilbage i römertopfen, blev serveret ved siden af som dyppelse til risene.

Jeg serverede også en salat til mine oksebov i römertopf.

Den bestod af fintsnittet romaine salat med tynde ‘tændstikker’ af hvide gulerødder (fundet i Føtex – hvor er det fedt, at supermarkederne er begyndt at variere grøntsagsudbuddet lidt mere!) og tynde skiver af bolsjebeder/stribede rødbeder.13 thoughts on “Oksebov i römertopf”

  • Kokkerering i römertopf er en genial måde at langtidstilberede mad på – kan kun anbefale det 🙂

 • Det ser lækkert ud, Piskeris – en efterårsret, der passer til vejret, som det har været i dag. Dine bolsjebeder/stribede rødbeder er da noget af flotteste, sådan nogle har jeg aldrig set.

  • Kan forestille mig, at den vil være ekstra god, når du skal lave mad til hele flokken – der er plads til masser af mad i sådan en stegeso, og det passer jo sig selv meget af tiden. Godt ønske 🙂

 • Det ser super lækkert ud. Spændende sammensætning med kanel og rødbedesirup. Den skal prøves her i weekenden, da jeg netop har købt et dejligt stykke oksebov i Bazar Fyn. Tak iøvrigt for en meget inspirerende blog 🙂

  PS Det lyder som en rigtig dejlig julet ret 🙂

 • Ser rigtig lækkert ud fik en i julegave og skal prøve den i dag fik en fra le gruset den han farve ikke sætte sig i så skal da prøve med rødbedesaft

  • Det lyder spændende! Hvis jeg på et tidspunkt udskifter min römertopf med en glaseret udgave, så skal jeg helt sikkert også lege med rødbeder og andre ting, der farver meget 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *