Salat med røget gedekød og mandler, langtidssimrede andelår med blommer

perlespelt, salat, ged, gedekød, røget gedekød, æblesirup, sirup, citronmelisseeddike, mandler, røgede mandlerDe seneste dage har gemalen og jeg holdt efterårsferie sammen, og der har heldigvis både været tid til praktiske og pjattede ting. Vi fik ovenstående salat til frokost i går, og da den består af flere specialvarer, kan den godt være lidt svær at efterligne, men den tilberedes under alle omstændigheder således:

– kog perlespelt i letsaltet vand og hæld derefter vandet fra
– bred salatblade ud på en tallerken (gerne flere forskellige slags salater)
– hæld de kogte perlespelt ud over salatbladene
– skær tynde skiver af et stykke røget gedekød
– hæld en lille smule pæresirup over (laves på samme måde som æblesirup – bare med pærer)
– hæld en smule citronmelisseeddike over
– drys lidt hakkede røgede mandler over
– pynt gerne med lidt lakridstagetes

Resultat: Sprød, sød og syrlig salat, der smager frisk og skønt. Røget gedekød har en mild men alligevel intens smag, som fungerer rigtig godt i en salat.

langtidssimrede andelår, and, andelår, simremad, blommer, rødløg, portvinssyltede blommer, rødvinEt andet køkkeneksperiment var langtidssimrede andelår, nu jeg er i gang med simremaden denne måned.

Langtidssimrede andelår med blommer
2 personer

2 andelår
smør
salt
2 rødløg
2 grydeskefulde portvinssyltede blommer
½ flaske sydafrikansk rødvin*

pynt: hakkede røgede mandler og lakridstagetes

Andelårene gnides med salt og brunes i smør i en gryde. Rødløgene skæres i både og puttes i gryden sammen med blommerne og rødvinen. Det simrer stille og roligt i halvanden times tid og serveres sammen med kogte perlespelt og fintsnittet spidskål. Pynt anretningen med hakkede røgede mandler og lakridstagetes.

Note: Andekødet bliver sødt og dejlig krydret af de portvinssyltede blommer og får fint modspil af den rå spidskål. Jeg har brugt sydafrikansk rødvin, da vin fra dette område ofte er røget i smagen, og det ville jeg gerne bruge i retten, så den blev dybere og mere intens.

Der har som sagt også været tid til hygge, og i går så vi for eksempel den norske film Troldjægeren, som jeg godt kan anbefale. Den kan du låne gratis på Filmstriben. Det blev også til et par afsnit af The Shield – den tv-serie, som vi pt. er i gang med at se. Imens vi slængede os på sofaen og nød varmen fra brændeovnen, guffede vi også nogle sunde havregrynskugler – opskriften kan du se hos Dronningemad.

I dag er gået efter samme mønster med praktiske opgaver og pauser med hygge. Vi udnyttede det skønne efterårsvejr til at gå en tur i området ved Bognæs. Det er bare om at nyde solskinsvejret, når det er her!

16 thoughts on “Salat med røget gedekød og mandler, langtidssimrede andelår med blommer

    • Ja, det er blevet lidt lettere at tage gode billeder 😉
      Uh, røget krondyr ville være en fræk detalje! Det ville jeg godt have fingre i på et tidspunkt. Prøv det i salaten!

  1. øj for noget luksus mad, som ser virkeligt prof ud! Kunne nemt gøre sig på en bedre restaurant! Og du er også betaget af naturen som den er præcis nu … bare så smukt

  2. Sikke nogle smukke billeder – og det er frydefuldt at se min barndoms havregrynskugler 🙂 Dejligt at I har kunnet nyde nogle fridage og været i skoven. Og dine to retter lyder bare så lækre! God weekend til dig, Piskeris.

    • Jeg er glad for, at vi både har nået en række praktiske ting samt at få hygget en del – elsker at bruge tid sammen med gemalen 🙂

  3. Lækker salat med ged. Vi havde på et tidspunkt geder, som vi omsatte til gedekøller og gedespegepølser. Gedespegepølserne var spækket med hvidløg og vores børn var vilde med den. Jeg synes, at det lyder spændende med salat med røget ged.

    Er vild med billedet med solen der lige bryder gennem træerne. Skønt!

    • Uh, det lyder nu også godt! Gedekød er ret spændende – meget magert men stadig fuld af smag. Desværre koster det også en del, men jeg tror, jeg skal prøve at få fat i noget på et tidspunkt.

  4. Er ikke sikker på jeg har smagt ged? Jo, forresten bjergged engang i Slovenien i 1995 vist nok. Nå, men smager det lissom gedeost?

    Dine lår ser fantastisk ud!

    • Nej, mere som røget vildt – det er mørkere og lidt ‘tørt’ i smagen, da det er meget fedtfattigt.

      Tak, jeg har også trænet 😀

    • Mange tak. Det var dejligt at få eksperimenteret med gedekødet – og så elsker at jeg bruge de friske sensommer- og efterårsbær i maden. Det er bare om at få brugt dem, mens de er her 🙂

  5. Goddag med dig *sms* (:

    Tænkte på om vi ikke skulle bytte link da jeg syns din blogger er så spændene smuk og altid noget at byde på (: Håber du går forbi min blog og skriver en lille sød hilsen i min GB så ville jeg være dig rigtig glad (:

    Knus Lise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *