Vi overnattede i svigerforældrenes hjem i går, da de havde brug for et par kattepassere (og hvem er bedre til det end gemalen og jeg, der begge er katteskrukke?). Vi havde fået at vide, at vi godt måtte høste ude i haven, hvor æbletræerne pt. kyler frugterne efter regnormene, og hvor små lækre hindbær frister på buskene. Jeg susede derfor ud i haven og samlede æbler op og nippede lidt hindbær, inden vi tog hjem ved middagstid.

Vel hjemme satte jeg æbler over til æblesirup og kogte blommer til blommemarmelade. Sidstnævnte var på en opskrift, som jeg fandt i augustnummeret af Boligliv, da jeg var til frisøren i fredags.

Blommemarmelade med valnødder

1 kg blommer
700 g sukkerblommemarmelade, marmelade, syltning, blommer, rørsukker, vaniljestang, vanilje, citroner, valnødder
½ vaniljestang
saften fra en halv citron
50 g valnødder

Udsten blommerne og skær dem i mindre stykker. Læg blommerne i en gryde, tilsæt sukker, vanillestang og citronsaft. Rør rundt og lad det koge i 15 minutter ved svag varme. Tilsæt valnøddekernerne og lad det simre i 5 minutter. Hæld marmeladen på skoldede glas.

Note: Lækker og kraftig – tror den vil være god til ost eller is.

Æblesirup

Æblerne vaskes og skæres i æblesirup, sirup, syltning, æbler, rørsukkerkvarte. Hvis der er stødte pletter, ormebid eller lignende, fjernes det selvfølgelig. Æblestykkerne puttes i en gryde, og de dækkes af vand. Koges i 20-25 minutter. Væsken sies, og den koger i yderligere 10 minutter. Sukker tilsættes – jeg brugte rørsukker, hvilket gør smagen mere kraftig, men også lidt mindre æbleagtig – samt en lille smule vaniljesukker. Væsken sies igen og hældes på flaske.

Note: Spændende og anderledes måde at bruge æbler på – i hvert fald for mig. Det må jeg eksperimentere videre med på et andet tidspunkt, for det er en god måde at få brugt æbler på!

Mens gryderne boblede i køkkenet, fik gemalen og jeg endelig set Mænd der hader kvinder. Vi lejede den via CdOn, og det er jo en smart måde at leje film på – 35 kr., og så kan du se den med det samme på computeren! Vi ville gerne have projiceret den op på lærredet, men teknikken drillede, så vi rykkede sammen foran gemalens pc og hyggede. Filmen var ok, og ja, der var nogle ting, der var ændret/udeladt i forhold til bogen, men sådan er det jo altid, når bøger filmatiseres. Lisbeth Salander var rigtig godt portrætteret, men som film udmærkede den sig ikke specielt. Jeg ved ikke helt, om jeg skal se den næste i biografen, eller om jeg pænt venter, til den kan lejes. Der er i hvert fald film, som jeg helt sikkert vil prioritere højere at se på det store lærred.

Åhja – jeg kom lige i tanke om, at jeg også tog billede af frokosten, som bestod af en af bollerne fra i går. Bollerne var smurt med Miracle Whip, og indeni lå et salatblad, et stykke multe, der var vendt i æg og rugmel og stegt på en pande, rouille* og syltede agurker.

Rouille var hjembragt fra Frankrig, og smagen var ok men lige lovlig mild.