Blommemarmelade med valnødder og æblesirup

Vi overnattede i svigerforældrenes hjem i går, da de havde brug for et par kattepassere (og hvem er bedre til det end gemalen og jeg, der begge er katteskrukke?). Vi havde fået at vide, at vi godt måtte høste ude i haven, hvor æbletræerne pt. kyler frugterne efter regnormene, og hvor små lækre hindbær frister på buskene. Jeg susede derfor ud i haven og samlede æbler op og nippede lidt hindbær, inden vi tog hjem ved middagstid.

Vel hjemme satte jeg æbler over til æblesirup og kogte blommer til blommemarmelade. Sidstnævnte var på en opskrift, som jeg fandt i augustnummeret af Boligliv, da jeg var til frisøren i fredags.

Blommemarmelade med valnødder

1 kg blommer
700 g sukkerblommemarmelade, marmelade, syltning, blommer, rørsukker, vaniljestang, vanilje, citroner, valnødder
½ vaniljestang
saften fra en halv citron
50 g valnødder

Udsten blommerne og skær dem i mindre stykker. Læg blommerne i en gryde, tilsæt sukker, vanillestang og citronsaft. Rør rundt og lad det koge i 15 minutter ved svag varme. Tilsæt valnøddekernerne og lad det simre i 5 minutter. Hæld marmeladen på skoldede glas.

Note: Lækker og kraftig – tror den vil være god til ost eller is.

Æblesirup

Æblerne vaskes og skæres i æblesirup, sirup, syltning, æbler, rørsukkerkvarte. Hvis der er stødte pletter, ormebid eller lignende, fjernes det selvfølgelig. Æblestykkerne puttes i en gryde, og de dækkes af vand. Koges i 20-25 minutter. Væsken sies, og den koger i yderligere 10 minutter. Sukker tilsættes – jeg brugte rørsukker, hvilket gør smagen mere kraftig, men også lidt mindre æbleagtig – samt en lille smule vaniljesukker. Væsken sies igen og hældes på flaske.

Note: Spændende og anderledes måde at bruge æbler på – i hvert fald for mig. Det må jeg eksperimentere videre med på et andet tidspunkt, for det er en god måde at få brugt æbler på!

Mens gryderne boblede i køkkenet, fik gemalen og jeg endelig set Mænd der hader kvinder. Vi lejede den via CdOn, og det er jo en smart måde at leje film på – 35 kr., og så kan du se den med det samme på computeren! Vi ville gerne have projiceret den op på lærredet, men teknikken drillede, så vi rykkede sammen foran gemalens pc og hyggede. Filmen var ok, og ja, der var nogle ting, der var ændret/udeladt i forhold til bogen, men sådan er det jo altid, når bøger filmatiseres. Lisbeth Salander var rigtig godt portrætteret, men som film udmærkede den sig ikke specielt. Jeg ved ikke helt, om jeg skal se den næste i biografen, eller om jeg pænt venter, til den kan lejes. Der er i hvert fald film, som jeg helt sikkert vil prioritere højere at se på det store lærred.

Åhja – jeg kom lige i tanke om, at jeg også tog billede af frokosten, som bestod af en af bollerne fra i går. Bollerne var smurt med Miracle Whip, og indeni lå et salatblad, et stykke multe, der var vendt i æg og rugmel og stegt på en pande, rouille* og syltede agurker.

Rouille var hjembragt fra Frankrig, og smagen var ok men lige lovlig mild.

34 thoughts on “Blommemarmelade med valnødder og æblesirup

 1. Vibeke – det har jeg også på fornemmelsen. Jeg er ellers ikke så god til blåskimmeloste i rå form, men blommemarmeladen ville kunne give den kamp til stregen! 🙂

 2. Hvor ser det lækkert ud. Tror, at du har ret i af en ostemad vil blive taknemmelig for sådan en klat blommemarmelade.
  Sjovt at læse din æblesirup, vi lavede det anderledes ved først at rive æblerne og presse mosten ud af dem, før vi så kogte mosten op og reducerede den og sukkeret så blev tilsat. Mon ikke vi kan bruge siruppen i nogle kager? Jeg har 1 L – så der skal findes på nogle anvendelsesideer.

  Ha' en god uge … lige nu er det svært at komme igang på arbejde, derfor lige lidt bloggeri;)

 3. Din blommemarmelade med valnødder lyder helt vildt lækker, Piskeris! Den må jeg absolut prøve – der er jo blommer alle vegne lige i øjeblikket 🙂
  Det var synd, du var skuffet over filmen. Vi var ret begejstrede – men det var kun husbond, der havde læst bogen. Han syntes til gengæld, at filmen var langt bedre end bogforlægget.

 4. Jeg har virkelig lært at sætte pris på blåskimmelost, som jeg synes er en lækker spise – faktisk skal jeg tvinge mig selv til ikke at spise for meget 🙂

  Jeg synes faktisk at “Mænd der hader kvinder” var en god film, som var rimeligvis tro mod bogen og jeg glæder mig meget til at se “pigen der legede med ilden”, som er min yndlings af de 3 bøger….

  Mange hilsner
  Birthe

 5. Hanne – jeg vil i hvert fald gemme lidt til i næste uge, hvor vi serverer ostebord for et vennepar, der kommer på besøg 🙂

  Jeg læste også en opskrift, hvor man skulle bruge æblemost, jeg havde ikke nogen remedier til at presse saft med, så det blev den anden version denne gang.

  Pøjpøj med arbejdet 🙂

 6. Madame – jeg har også forelsket mig i en blommekage, som jeg snart må få lavet! Skal dog lige have nogen, det kan 'gå ud over', da vi ikke har plads til den i fryseren 😉

  Det er skægt mht. din mands præference – jeg var meget begejstret for bøgerne, men vanen tro er det svært at få alle gode detaljer og forklaringer med i en filmatisering. Det havde jeg heller ikke forventet, at filmen kunne, men da mange fans af bogen har været vilde med filmen, så kunne det jo være 🙂

 7. NYBH – jeg forsøger også at blive bedre til dem – sådan stille og roligt 🙂

  Jeg svinger lidt mellem, om jeg bedst kan lide 2'eren eller 3'eren, men alt i alt kan jeg nok bedst lide 3'eren, fordi den er så retfærdig 😉

 8. Mrs Cakeaholic – mange tak! Desværre varer det ikke ved i denne uge, hvor vi stort set ikke spiser hjemme en eneste dag, men så må jeg jo tage revanche på et andet tidspunkt 😉

 9. Pingback: Den søde syltetid | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Italiensk-inspireret aften med nordisk islæt | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Langtidsstegte andelår med nektariner og en enkelt Chocolate russian | Piskeriset på eventyr

 12. Pingback: Salat med røget gedekød og mandler, langtidssimrede andelår med blommer | Piskeriset på eventyr

  • Tak for tippet! Jeg har desværre ikke en æblepresser, så har du et godt tip til, hvordan jeg så lettest får saften ud af æblerne?

 13. Pingback: Hindbær-milkshake og forårssmoothie | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Luftige boller med abrikoser og mandler, æble-marcipantærte | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: Rabarbersirup med stjerneanis | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: Blommemarmelade med kanel | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: Æbler, æbler, æbler! | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Efterårssalat med grønkål, jordskokker, pasta og valnødder | Piskeriset på eventyr

 19. Pingback: Blommemarmelade med kanel | Piskeriset på eventyr

 20. Pingback: Langtidsstegte andelår med nektariner og en enkelt Chocolate russian | Piskeriset på eventyr

 21. Pingback: Den søde syltetid | Piskeriset på eventyr

 22. Pingback: Luftige boller med abrikoser og mandler, æble-marcipantærte | Piskeriset på eventyr

 23. Pingback: Æbler, æbler, æbler! | Piskeriset på eventyr

 24. Pingback: Oktober: Nødder - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 25. Pingback: Salat med røget gedekød og mandler, langtidssimrede andelår med blommer - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 26. Pingback: Grillede revelsben med æble og fennikelfrø - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 27. Pingback: Amerikansk julemad - stegt kalkun og Apple Bars - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 28. Pingback: Rabarbersirup med stjerneanis - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 29. Pingback: Fyldte æbleskiver og varm æble-romdrik - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 30. Pingback: Flammestegte bøffer på grill - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *