rabarbersirup, sirup, rabarber, rørsukker, vaniljestang, stjerneanis, vaniljeSæsonen for rabarber slutter snart, så det er bare om at få udnyttet planterne, mens de stadig er friske og spændende. Jeg holdt en lille pause fra rabarbersaft-kogningen sidste weekend og lavede i stedet en portion rabarbersirup.

Rabarbersirup rabarbersirup, sirup, rabarber, rørsukker, vaniljestang, stjerneanis, vanilje

350 g friske rabarber
200 g lyst rørsukker
1 vaniljestang
1 stjerneanis
6-7 dl vand

Snit rabarberstænglerne i mindre stykker og put dem i en gryde sammen med sukker, stjerneanis og vand. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og put både vaniljekorn og -stang i gryden. Varm indholdet op og lad det småkoge i ca. ti minutter. Tag gryden af komfuret og hæld indholdet gennem en si – evt. lidt ad gangen – så du får en klar og smuk rød væske. Skyl gryden og hæld væsken tilbage i den. Sæt gryden på komfuret og bring atter væsken i kog. Lad det koge ind til sirup – hvor tyk konsistensen skal være, er op til dig, men pas på, at du ikke for kogt den for længe, så den bliver til gelé i stedet. Jeg kogte det i ca. 10-15 minutter. Hæld din rabarbersirup på et skoldet glas og lad den afkøle.

Note: Der er gode toner af vanilje og stjerneanis i denne rabarbersirup. Den var lidt mindre sød i forhold til den æblesirup, jeg ofte laver, men nu brugte jeg heller ikke nær så meget sukker. Hvis du have en mere sød rabarbersirup, putter du selvfølgelig bare lidt mere sukker i.

Rabarbersirup kan bruges til alt. Ok næsten alt. Jeg vil først og fremmest anbefale den til desserter – for eksempel frugtsalat vendt i lidt sirup eller oven på is, mousser eller kager. En lille anretning med græsk yoghurt, lidt hakkede nødder samt rabarbersirup ville nu heller ikke være dårligt. Eller måske oven på en skål havregrød?