Stegte lammenyrer i sennepssauce

Stegte lammenyrer i sennepssauce

I rækken af indmadsretter er jeg nu nået til nyrer – nærmere bestemt stegte lammenyrer. Nu er nyrer ikke ligefrem hverdagsmad i dagens Danmark, og jeg kan i det hele taget ikke komme i tanke om at have smagt det før nu. Halalslagteren var lige ved at have udsolgt af lammenyrer, da vi købte ind hos ham, så vi fik de allersidste – i ret forskellige størrelser. Egentlig er retten tænkt som en forret, men da jeg så opskriften i ‘Mormors mad’, besluttede jeg mig for at ændre lidt i den og i stedet gøre det til en hovedret for to personer.

Fjern hinden samt evt. fedt fra nyrernes overflade. Slagteren anbefalede, at jeg udvandede dem i en halv til en hel time i en skål med lidt eddike og salt blandet i. Jeg har dog også set en række opskrifter, som ikke kræver udvanding, men det gjorde jeg som sagt i dette tilfælde.

Nyrer er i øvrigt meget smukke indvendig, og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke fik taget et billede, da jeg skar dem over, men madlavningen skulle gå lidt stærkt på det tidspunkt…

Stegte lammenyrer i sennepssauce

2 personer

300 g lammenyrer
2 spsk smør
1½ dl marsala
6 nye hvidløg
2 spsk creme fraiche
1 bundt purløg, finthakket
en stor håndfuld bredbladet persille, finthakket
1 spsk dijonsennep
salt og peber

Skyl nyrerne og skær dem over på langs. Put en spsk smør på panden og steg nyrerne i et par minutter. Skyl nyrerne i vand og find en ren pande frem. Put smør på den rene pande og steg nyrerne et minuts tid, inden du tilsætter hvidløg og marsala. Lad det koge ind under høj varme i nogle minutter, tag panden af varmen og tilsæt så creme fraiche og rør godt rundt. Lad det stå et øjeblik, inden du også rører dijonsennep i og smag så til med salt og peber. Slut af med at røre de friske krydderurter i og servér med det samme. Jeg serverede retten sammen med en meget simpel salat bestående af fintsnittet rosenkål, avokadotern samt friskpresset olivenolie.

Note: Først og fremmest synes jeg, at det er en smuk ret. Det var en ren fornøjelse at fotografere den. Desværre var jeg knapt så begejstret for smagen. Flere af de store lammenyrer smagte lige lovlig meget af får, og der var en af de store nyrer, der åbenbart skulle udvandes i længere tid end anbefales, for den lugtede rent ud sagt af urin, da den blev stegt 😀

De små lammenyrer var udmærkede, så har du lyst til at prøve retten, vil jeg stærkt anbefale dig at få fat i små lammenyrer, for deres smag er ikke lige så kraftig. I den oprindelige opskrift bruges der et par dl piskefløde, og det kan selvfølgelig mildne smagen endnu mere, men jeg tror nu ikke, at vi var sluppet for fåresmagen fra de store lammenyrer.

Selvom oplevelsen ikke var helt i top, så har jeg ikke opgivet at bruge nyrer en anden gang i madlavningen, men jeg vil være mere obs på størrelsen, næste gang jeg køber lammenyrer.

Har du smagt nyrer fra andre dyr end lam?17 thoughts on “Stegte lammenyrer i sennepssauce”

 • Jeg har også selv læst Eragon (for mange år siden) men jeg gik i stå ved nr 3 og nu er der kommet en 4ér så jeg tænkte at nu måtte jeg se at komme i gang..

  Niceville har jeg set på film i december og det var klart et af 2011 bedste film, så den ser jeg frem til at læse lige pt læser jeg selv samme dag næste år

  Hvad læser du selv pt`? hvis du overhvodet har tid til det med alt det lækkere mad du kommer med

  • Jeg har aldrig fået læst 3’eren. Var desværre ikke så begejstret for 1’eren og 2’eren, som jeg havde håbet. For megen copy paste fra andre bøger og film – og jeg som ellers elsker drager 🙂

   Pt. er jeg i gang med Vredens Druer, og så hører jeg Vampyrens Mærke som lydbog 🙂

 • Jeg var slet ikke klar over, at man spiser nyrer, Piskeris. Det har jeg ikke prøvet at tilberede, selv om vi på husholdningsskolen prøvede næsten alt. Den færdige ret ser meget delikat ud.
  Vil alle, der spiser nyrer, række fingeren op?

  • De er ellers meget smukke, når man skærer dem over. Det lyder fjollet, men næsten alene af den grund har jeg lyst til at eksperimentere videre med den råvare 😀

 • Hvor er du modig Piskeris. Jeg har smagt svinenyrer samt gedenyrer, sidstnævnte var absolut den bedste – lækkert. Svinenyrene tror jeg ikke var nok udvandede.
  Charlotte

  • Tak tak! Der er dog en del indmadsretter, hvor man kan ‘skjule’ indmaden både syns- og smagsmæssigt, så det skal du næsten prøve på et tidspunkt – det er sund og billig mad (og let at få fat i, nu hvor bazaren er kommet :-))

 • Her springer jeg nok ogsaa over, det eneste jeg kan spise er lever og kun i den Mallorquinske udgave: Frito Mallorquin (en slags biksemad med lever). Fik engang cannelones med lammehjerne ved svigermor og det var NOK 🙂 God weekend!

 • Jamen, Piske … jeg er SÅ imponeret over dit mod. Nyrer har jeg aldrig smagt … og tror heller ikke, at jeg kommer til det…
  Det er nogle vildt spændende og meget vovede projekter du har haft gang i denne måned.

  • Mange tak! Det har også været rigtig spændende at arbejde med. Jeg lover dog, at det er et rimelig traditionelt benspænd, der er i næste måned 🙂

 • Hej Piskeris, du har ret en meget smuk ret:-) Har altid været lidt “bange” lige for nyrer, så har aldrig smagt det, men iogmed det er lammenyrer kunne jeg godt fristes

  Hilsen Lykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *