Tyrkisk lammegryde med limecreme

Tyrkisk lammegryde med limecreme

Nu hvor jeg endelig fik fat i lammekød i fredags, så skulle jeg bestemt også bruge det til lækre mellemøstlige retter her i weekenden. Her til aften fik vi en stærk tyrkisk lammegryde, hvor jeg havde skelet til en opskrift hos Arla og så ellers gået amok i flere krydderier og ekstra grøntsager – en god mulighed for blandt andet at få brugt et par ingredienser, som ellers var begyndt at hænge med hovedet (og den slags surmuleri kan vi ikke have her i hjemmet, så i gryden med dem!). Med de ekstra grøntsager kunne jeg også tillade mig at skære ned på kødmængden i min lammegryde.

Tyrkisk lammegryde med limecreme

4 personer

1½ tsk spidskommen
1 tsk fennikelfrø
1½ tsk korianderfrø
2 sorte kardemommekapsler
2 laurbærblade
500 g afpudset lammekød i tern
3 fed pressede hvidløg
1-1½ tsk chilipulver
2 dåser hakkede flåede tomater
200 g champignons, hakket
1 rød peberfrugt i tern
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
rørsukker

Dressing:
2 dl creme fraiche
revet skal og saft fra en lime
lidt salt

kogt grov bulgur og hakket bredbladet persille

Smid de fire første krydderier på en tør pande og rist dem, indtil de begynder at dufte. Hæld dem i en morder morter og stød dem grundigt. Brun kødet i en gryde – vær opmærksom på, at det ikke blot står og koger i egen saft. Tilsæt derefter de stødte krydderier, laurbærblade, hvidløg, chilipulver, tomater, champignons og peberfrugt. Lad kødet simre ved svag varme og under låg i ca. 45-60 min. Tag låget af gryden og lad kødet simre i endnu 15-30 min., indtil væden er kogt ind. Smag til med salt, peber samt evt. chili. Rør dressingen sammen og servér retten sammen med kogt grov bulgur og hakket bredbladet persille.

Note: Jeg havde været lidt gavmild med peberen i den tyrkiske lammegryde, så retten varmede ekstra godt, og kødet var dejlig mørt. Jeg ville dog godt have haft en endnu mere rund smag og vil nok også smage til med sukker en anden gang.10 thoughts on “Tyrkisk lammegryde med limecreme”

 • Hvor ser det lækkert ud. Det kunne sagtens være en opskrift her fra bare uden youghurten. Det er den slags mad jeg efter alle årene hernede bedst kan lide!! Glæder mig til at se hvad der mere kommer af retter fra Mellemøsten. Ha en dejlig uge♥

 • Ja, man må nemlig sno sig, som du skriver, og det går også ofte fint. Hvor ser det lækkert ud, Piskeris! Her er retten til mine næste middagsgæster …

 • Uhmm, der lyder lækkert – og ser lækkert ud! 🙂

  Sådan noget mørt lammekød er et stort hit her i huset, desværre får vi det for sjældent….

  Mange hilsner
  Birthe

 • Tina – tak skal du have! Uh, sådan en gryderet er bare skønt, og det er en af grundene til, at jeg valgte at lægge dette tema her i januar, for der er lige brug for en godt krydret ret til at varme lidt 😉

 • Madame – jeps, og hvis der så lige kan ryge lidt rester med, så de ikke går tabt, så er det endnu bedre!

  Husk at passe på peberen og chilien, hvis de er lidt krydderiforskrækkede – her giver jeg den ofte gas 🙂

 • NYBH – mange tak! Jeg er helt enig, og vi har det på samme måde – vi får lammekød alt for sjældent. Jeg håber, jeg bliver bedre til at hamstre mere af det, når jeg får muligheden…

 • Hey Piske.
  Det ser vel nok lækkert ud 🙂
  Og god idet med at bruge surmulende grøntsager – ku' være de lige sku' ha' haft en sur i morderen også – så de ku' lære det 😉
  – eneste tilsnigelse ved retten, der måske er det globale ikke-tyrkiske element i retten er lime… det finder man faktisk slet ikke hernede!
  Men for dælen da, hvor ser det godt ud!

 • Eva – jeg har indset, at surmuleri er der ikke plads til i mit køkken! Så lad det være en advarsel over for alle, der besøger mig – du ryger i gryden, hvis du er sur! 😀

  God pointe med limen – det var jeg også i tvivl om! Jeg tror i øvrigt, at jeg skal lave en af 'dine retter' i morgen… glæder mig 😉

 • Ummmm, jeg bliver jo helt sulten igen. Den ret ser bare rigtig god. Jeg vil også til at lave flere retter med lam, for det smager rigtig godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *