Æblegelé, gelé, gele, æbler, syltning, rørsukkerVores lillebitte æbletræ har for længst smidt sine sidste æbler, men vi er så heldige, at vi er blevet begavet med en masse æbler fra svigermor, så jeg eksperimenterede med at lave æblegelé. Jeg tror, det vil være godt som tilbehør her i efterårs- og vintermånederne.

Æblegelé
2 små glas

æbler nok til at fylde en lille gryde
3-4 dl vand
rørsukker (se beskrivelse)

Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i mindre både. Put dem i gryden og hæld vandet ved, og lad så æblerne koge ved middelvarme, indtil de er møre men endnu ikke er nået at blive smattede. Hæld æblerne i en si beklædt med et rent viskestykke, som ligger over en skål, og lad det dryppe af natten over. Hæld æblevæden over i en gryde og tilsæt lige så mange gram sukker, som der er væske. Lad det koge et kvarters tid. Skum det af og hæld væden på skoldede glas.

Og ellers går aftenen pt. med at rydde op i køkken og bryggers. Jeg er i gang med at køre helt i bund i køleskab og vikturalierum, hvilket blandt andet har affødt en variant over porre-kartoffelsuppen, hvor jeg også puttede et halvt selleri i. Nu er den blendet og hældt i et par bøtter, som er røget i fryseren – så er der også til aftensmad eller frokost en anden god dag.

Jeg har også fået flyttet lidt rundt på bøgerne i ‘biblioteket’ (aka det lillebitte rum, vi har, hvor vi har sat et par reoler, og hvor de fleste af vores bøger står). Der er nemlig flere, der har efterlyst billeder af bogreolernes indhold, så jeg pønser lidt på at få taget et par billeder på fredag.

Med de lave temperaturer de seneste dage syntes jeg også, at der skulle tændes i brændeovnen, så lige nu står den og knitrer inde i stuen…
brændeovn, ildsted, ild, ovn, kakkelovn