abrikos-rugbrød, rugbrød, øl, blomsterhonning, honning, mørk sirup, surdej, hvedekerner, solsikkekerner, abrikoser, havregryn, hørfrø, maltmel, rugmel, speltmel
Jeg trængte efterhånden til at få bagt rugbrød igen, så jeg fik blandet en surdej i sidste uge og rørte rugbrødsdejen torsdag aften, så den kunne stå og modne til fredag aften, hvor den skulle bages. Jeg tog udgangspunkt i opskriften fra sidste gang, men legede videre med ingredienssammensætningen.

Rugbrød med abrikoser
1 stk.

9 dl lunken vand
2 dl mørk øl – jeg brugte Filibuster fra Bryghuset
½ dl blomsterhonning
½ dl mørk sirup
2 dl surdej
4 tsk groft salt med top
500 gram skårne hvedekerner
150 gram solsikkekerner
100 g abrikoser skåret i smalle strimler
100 gram havregryn
50 gram hørfrø
50 gram maltmel
150 g groft rugmel
550 gram speltmel

Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad det røre rundt i ti minutter. Derefter lægger du et viskestykke over skålen og lader dejen stå og pønse i 12-24 timer ved stuetemperatur. Dejen puttes i en stor rugbrødsform og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i to timer ved 170 grader.

Pak evt. brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler på en bagerist, så det ikke bliver for hårdt.

Note: Jeg elsker rugbrød, hvor der er godt med kerner i, og det er lige sådan et brød. De små stykker med abrikos er som små saftige overraskelser, og selve brødet er fugtigt uden at være klæbrigt. I det her tilfælde kunne det godt have fået ti minutter mere i ovnen, men det var stadig fint at skære ud et par timer efter, at det var bagt.