Fire ordentlige brød

I forbindelse med weekendens julefrokost bagte jeg fore ordentlige brød – tre rugbrød og et ølandshvedebrød. Jeg vidste godt, at jeg nok havde bagt for meget rugbrød, og det endte da også med, at jeg slet ikke behøvede at tage det sidste op af fryseren, men hjemmebagt brød mætter nu også afsindig meget. Bagningen gav mig også mulighed for at afprøve noget ølandshvedemel og emmermel, jeg havde fået tilsendt af Økologisk Landsforening, og de to meltyper levede helt op til mine forventninger.

Rugbrødene er alle varianter af denne grundopskrift, mens ølandshvedebrødet var et tjuhej-hvad-ska-vi-lige-rode-sammen.

Mørkt rugbrød med timian
et stort rugbrød 

8 dl lunkent vand
3 dl lagerøl
1 dl ahornsirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
1 spsk tørret timian
500 gram knækkede rugkerner
115 gram solsikkekerner
150 gram havregryn
70 gram hørfrø
30 gram brændt maltmel
150 g hvedemel
500 gram rugmel

Lyst rugbrød med hyldeblomst
et stort rugbrød

9 dl lunkent vand
4 dl hyldeblomstcider
½ dl agavesirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
500 gram knækkede hvedekerner
200 gram havregryn
400 g groft rugmel
150 g hvedemel
60 gram maltmel
200 gram grahamsmel

Mørkt rugbrød med tranebær
et stort rugbrød

8 dl lunkent vand
3 dl nisseøl
½ dl  mørk sirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
2 håndfulde tørrede tranebær
500 gram knækkede rugkerner
200 gram havregryn
50 gram hørfrø
30 gram brændt maltmel
100 g grahamsmel
500 gram rugmel
150 g emmermel

Generel fremgangsmåde:
Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad det røre rundt i ti minutter. Derefter lægger du et viskestykke over skålen og lader dejen stå og pønse i 12-24 timer ved stuetemperatur. Dejen puttes i en stor rugbrødsform og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i to timer ved 170 grader.

Pak evt. brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler på en bagerist, så det ikke bliver for hårdt.

Note: Alle ganske fine brød, men jeg er mest til det mørke rugbrød, så jeg er glad for, at jeg endelig fandt noget brændt maltmel, som er kraftigere end det maltmel, du kan købe i enkelte supermarkeder. Det brændte maltmel fandt jeg hos Sofisticake, ligesom du kan købe det i flere specialforretninger, som blandt andet sælger kagepyntningsudstyr.

Langtidshævet ølandshvedebrød
2 brød

4 dl vand
3 dl kærnemælk
15 g gær
½ tsk salt
1 spsk honning
300 g ølandshvedemel
100 g grahamsmel
hvedemel for resten

Opløs gæren i vandet og kærnemælken. Bland salt og honning i og derefter grahamsmelet. Tilsæt så ølandshvedemelet og ælt hvedemel i, til du har en god og smidig dej. Lad den hæve i mindst et halvt døgn ved stuetemperatur – jeg tror, jeg gav det 17-18 timer – og form det så til brød, der skal stå og hæve en halv times tid. Bag dem ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Note: Jeg lavede en lidt grovere version, så der kom lidt mere gods i, men som jeg forventede var ølandshveden rigtig lækker at arbejde med. Jeg er absolut fan af den meltype!

12 thoughts on “Fire ordentlige brød

 1. Sikke nogle skønne varianter af rugbrød du der har fået fremstillet, jeg er sikker på at de vakte glæde 🙂

  Jeg er også helt vild med det ølandshvedemel. Brødene ser rigtig lækre ud, måske jeg skulle lave sådan nogle mellem jul og nytår….

  Mange hilsner
  Birthe

 2. NYBH – mange tak! Ja, og jeg var tilmed så fremsynet, at jeg advarede om mætningseffekten inden spisningen 😉

  Det hjemmelavede rugbrød kan virkelig overraske, hvis man er vant til fabriksbrød – det lærte jeg på den hårde måde til sidste påskefrokost! 😀

  Håber du får kastet dig ud i noget rugbrødsfremstilling – jeg er så glad for at lave mit eget rugbrød nu, at jeg ikke kan slippe det 🙂

 3. Du har godt nok fået bagt et par brød der 🙂 Det ene mere interessant end det andet, de ser utroligt lækre ud.

  Når først man er begyndt at bruge ølandshvedemel er det godt nok svært at gå tilbage til almindelig hvedemel.

  Bedste julehilsner fra Søren

 4. Åhh det der rugbrød med hyldeblomst lyder virkelig lækkert 😀

  Men det der hyldeblomstcider, kan det erstattes af hyldeblomstsaft? altså koncentrat. Overvejer nemlig at forsøge mig med nogle boller eller noget andet brød med hyldeblomstsmagen i 🙂

 5. Hej Carina!
  Det kan det sagtens – cideren skjuler sig godt i brødet, men giver lidt sødme, så vil du gerne have mere hyldeblomstsmag i, er den koncentrerede helt sikkert at foretrække 🙂

 6. Pingback: Mørkt rugbrød med fennikelfrø og tranebær | Piskeriset på eventyr

 7. Pingback: Julestemning | Piskeriset på eventyr

 8. Pingback: Julestemning - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *