Mørkt rugbrød med fennikelfrø og tranebær

Mørkt rugbrød med fennikelfrø og tranebær

Jeg har endelig bagt rugbrød igen! Jeg manglede noget surdej, men da det er ret let at lave, så burde jeg have gjort det noget før. Se nederst i indlægget hvordan jeg lavede surdejen denne gang.

Jeg har før bagt rugbrød med tranebær i, men denne gang skulle brødet være mørkere i smagen, og jeg ville også bruge fennikelfrø som små ‘smagseksplosioner’ i brødet. Er du ikke så vild med den kraftige smag eller bare vil have en lidt mildere udgave, så halvér mængden af fennikelfrø og giv dem en tur i morteren, inden du drysser dem i dejen.

Mørkt rugbrød med fennikelfrø og tranebær

1 stort rugbrød

7½ dl lunkent vand
3½ dl mørk øl – jeg brugte en tung juleøl fra Gourmetbryggeriet
1 dl mørk sirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
2 spsk fennikelfrø
2 håndfulde tørrede tranebær
500 g knækkede rugkerner
100 g havregryn
100 g rugflager
100 g hørfrø
35 g brændt maltmel
100-150 g hvedemel
500 gram rugmel

Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og kør dejen i ti minutter. Derefter lægger du et viskestykke over skålen og lader dejen stå og pønse i 12-24 timer ved stuetemperatur. Dejen puttes i en stor rugbrødsform og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i ca. to timer ved 170 grader.

Pak evt. brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler på en bagerist, så det ikke bliver for hårdt.

Note: Det blev et mørkt rugbrød med masser af smag og en god saftig krumme – samt små gnister af fennikelfrø. Jeg afprøvede det straks som morgenmad med et par skiver ost på, og det var det fortrinligt til. Dette brød vil også gøre sig godt til pølse- eller leverpostejsmadder.

Superlet surdej

kærnemælk
3-5 g gær
rugmel

Tag en opbevaringsboks af plast og hæld kærnemælk i, så den er ca. halvt fyldt. Smuldr en lille smule gær og rør det godt rundt i kærnemælken. Tilsæt så meget rugmel, at konsistensen bliver som en forholdsvis tyk grød. Lad surdejen stå på køkkenbordet med bokslåget på klem en dag eller to – husk at røre i den et par gange i døgnet, så den ikke føler sig helt glemt (bare rolig – den skal nok blive sur alligevel). Her om sommeren går processen ret hurtig, mens det godt kan tage en dag mere om vinteren.16 thoughts on “Mørkt rugbrød med fennikelfrø og tranebær”

 • Uhmmm det ser lækkert og mørkt ud – og jeg har lige købt fennikelfrø, det må være meant to be 😀

  Der er intet bedre end hjemmebagt rugbrød, jeg ved at Manden elsker mig lidt højere når det dufter af friskbagt rugbrød i det lille hjem… 🙂

  – Maj 😀

  • Jeg har en særlig mental forbindelse til dit kækken, hæhæ 😀
   Tror også jeg skal have en skive til frokost – elsker rugbrød 🙂

   • Det tror jeg vidst du har ;D

    Hmmm… er det mig der er ved at blive blind, men jeg kan ikke lige få øje på tranebærrene i din opskrift? ;D

    Hvor køber du brændt maltmel henne, er det i en helsekost butik jeg skal have fat i det? For jeg kan ikke finde det i hverken Bilka, Føtex, Irma eller Kvickly – æv!

    – Maj 😀

    • *fløjter uskyldigt*
     Hvem mig?
     … men de er tilføjet nu 😉

     Jeg har købt brændt maltmel hos Sofisticake i Roskilde, men du kan også finde det hos en lang række af kagedekorationsbutikkerne – både de fysiske og netbutikkerne.

 • Jeg skriver f.. ikke igen, at jeg heller ikke har prøvet at bage rugbrød! >:-(
  Nå, men jeg må vel til det så..
  Men jeg skal sgu ikke nyde noget af hverken fennikelfrø eller tranebær!
  😀

 • Wouw, hvor er det vildt mørkt. Lige præcis som rugbrød skal være. Og med opskriften på nem surdej, så er der jo nærmest ingen undskyldning for ikke at komme igang! 😉

  • Nemlig – holder også mest af det helt mørke brød, så jeg var så glad, da jeg blev introduceret til brændt maltmel sidste år – det er så godt i rugbrød!

 • Meget spændende, Piskeris – det må prøves! Her elsker vi at bage rugbrød (eller rettere Monsieur), og lige nu er der et i ovnen 🙂

  • Det er godt, du kan uddelegere den slags vigtige opgaver til ham – det er skønt med hjemmebagt rugbrød 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *