Rosmarin-rugbrød og skovtur

Rosmarin-rugbrød og skovtur

Tidligere på ugen fik jeg atter bagt rugbrød. Denne gang puttede jeg – helt i tråd med august-benspændet – krydderurter i. Når de bruges i rugbrød, skal det helst være en af de mere hårdføre typer, og jeg valgte derfor rosmarin. Det dufter meget kraftigt, når det plukkes, så jeg var et øjeblik bekymret for, om jeg puttede for meget i, men efter bagningen var der kun små ‘gnister’ af rosmarinspor i smagen, så jeg kunne være ganske rolig.

Rosmarin-rugbrød

1 stort

7 dl lunkent vand
4 dl øl – jeg brugte Rebel
½ dl mørk sirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
2 spsk frisk rosmarin
500 gram knækkede rugkerner
200 gram havregryn
50 gram sorte sesamfrø
35 gram brændt maltmel
100 g fuldkornshvedemel
500 gram rugmel
150 g speltmel

Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad maskinen røre i ti minutter. Læg et fugtigt viskestykke over skålen og lad dejen stå på køkkenbordet i 24 timer. Hæld dejen i en stor rugbrødsform, prik en blomsterpind ned i dejen flere steder (så blomsterpinden rører bunden af formen hver gang) – det mindsker risikoen for, at rugbrødet får en ‘flækket’ overflade. Sæt formen i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i to timer ved 170 grader.

Note: Et af de bedste rugbrød jeg har bagt! Rosmarinen er ikke så tydelig, men de andre råvarer passer godt sammen og giver et rugbrød, der er lige tilpas både mht. kerner og fugtighed.

Det har – indtil videre – været rigtig flot vejr i dag, og vi udnyttede det straks til at gå en lang tur i skoven i formiddags. Det tog lidt ekstra tid, for jeg havde taget kamera med, så der blev knipset en del og leget med flere filtre og funktioner.16 thoughts on “Rosmarin-rugbrød og skovtur”

 • Det lyder som et lækkert rugbrød. Kunne godt have brugt et billede af hvordan det så ud indeni. Jeg synes tit at hjemmebagt rugbrød bliver kedeligt dagen efter det er bagt. Så hvis dette er fugtigt efter et par dage, så er jeg “på” 🙂 Fantastisk smukke billeder du har taget.

  • Det kan jeg godt love dig, at det er – tror jeg satte dejen over i onsdags og bagte det torsdag. Fik et par skiver til frokost i dag, og det er stadig fint og tilpas blødt indvendigt 🙂
   Jeg har aldrig haft problemer med, at rugbrødene blev for tørre, så jeg kan generelt godt anbefale de varianter, jeg har liggende her på bloggen.

  • Jeg har godt nok lige pakket det meste ned i fryseren, men jeg tror, jeg har gemt et par skiver i køkkenet, som skal bruges til frokost de næste to dage – der donerer jeg gerne en skive 😀

 • Din rugbrødsopskrift lyder meget spændende – den skal prøves! Her bager vi alt vores brød efterhånden og nyder det. Sikke nogle skønne billeder fra jeres skovtur!

  • Brødbagning er også så hyggeligt! Skoven var simpelthen så smuk fra morgenstunden, og så var det jo dejligt at kunne gå der næsten alene, da de fleste skovvandrere først dukkede op sidst på vores rute 🙂

  • Den skal bare nusses lidt om – men du må endelig ikke give den kage 😀
   Mange tak – det var en dejlig gåtur i det skønne vejr. Sådan må resten af september gerne være 🙂

 • Skønne billeder fra skoven.
  Om sommeren tænker jeg altid, at når det bliver vinter skal jeg selv igang med at bage rugbrød og når det bliver vinter ….

 • Nu er det dig der prikker til min dårlige samvittighed 😉 Jeg skal og må få gang i en surdej !!
  Skønne skønne billeder du har fået taget. Jeg er igen dybt misundelig på dit kamera !

  • Det er dejligt at kunne prikke igen 😛
   Tusind tak, jeg er også virkelig glad for det! Jeg har flere favoritindstillinger pt., men jeg håber, at jeg langsomt får afprøvet flere muligheder. Det bliver også relevant, nu hvor vi går mod mørkere tider, for det kan godt kræve lidt snilde at tage ordentlige billeder om vinteren. Håber jeg er bedre rustet til det i år 🙂

 • Fedt du lige har bagt rugbrød, jeg har nemlig gået og tænkt at nu skal jeg igang igen og vil gerne prøve en anden opskrift. Det ser supergodt ud. Brændt maltmel …. det har jeg aldrig hørt om. Er det noget man skal i en helsekost for at få fat på mon?
  kh Marianne

  • Jeg har endnu ikke set brændt maltmel hos helsekostbutikker – til gengæld har de fleste kagedekorationsbutikker det 🙂

  • Mange tak. Jeg håber også, at jeg får tid til at gå et par ture i skoven, når den for alvor falmer – jeg ELSKER efterårsfarverne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *