Limoncello, rugbrød med valnødder og æble-abrikos chutney

Da jeg for nogle måneder siden faldt over en opskrift på limoncello, slog det mig, at det måtte jeg da prøve, når nu jeg er så glad for citroner. Jeg er ret fascineret af drikken og sørgede da også for at få en flaske med hjem, da vi var i Frankrig sidste år. Desværre var den lige lovlig billigt produceret, for den havde en sær kunstig bismag.

Men da jeg havde nogle økocitroner til overs fra weekendens udskejelser, så var det meget passende at bruge dem til dette ædle formål. Jeg surfede på nettet og fandt ud af, at de fleste opskrifter blot var variationer over følgende ingredienser: skrællen fra økocitroner, vand, sukker og vodka. Jeg sjussede mig frem til nedenstående udgave.

Limoncello
ca. 350 mllimoncello, italiensk, rørsukker, citroner, vodka

1 dl vand
100 g rørsukker
reven skal fra 2 økologiske citroner
2½-3 dl vodka

Kog vand og sukker op, indtil det er opløst. Hæld det over den revne citronskal og lad det køle af. Hæld vodka over og fyld det på en skoldet flaske. Derefter skal det stå i fred i en måneds tid, inden det er klar. Husk at det skal drikkes iskoldt!

Note: Lettere kan det nærmest ikke være? Nu glæder jeg mig til, at det er klar…

Rugbrød med valnødder
1 stk.
valnødde-rugbrød, rugbrød, brød, gær, smør, kærnemælk, appelsinjuice, mørk sirup, valnødder, rugmel, hvedeklid, hvedemel
25 g gær
½ dl lunt vand
25 g smør
1½ dl kærnemælk
1 dl appelsinjuice
1 tsk salt
1 tsk mørk sirup
70 g valnødder
100 g rugmel
120 g hvedeklid
100-200 g hvedemel

Gæren opløses i det lune vand. Smelt smørret i en gryde og hæld derefter kærnemælk og appelsinjuice i. Når det er håndvarmt, hælder du det over gærblandingen. Bland salt og sirup i og tilføj derefter meltyperne i ovennævnte rækkefølge. Ælt dejen sammen og put mel i, til dejen slipper skålen. Lad den hæve under et viskestykke, til den er dobbelt størrelse.

Form dejen til et brød og put det i en smurt bageform. Lad det igen hæve til dobbelt størrelse og bag det så ved 175 grader på nederste rille i ovnen i ca. 1½ time.

Note: Faktisk er det stadig i ovnen, mens jeg skriver dette, så jeg har ingen anelse om, hvordan resultatet er. Men æhm – det ser da pænt ud indtil videre…

Update den 6. marts: Brødet blev ganske godt. Kernerne gav lidt fylde og struktur, uden at det blev tungt og hårdt.

Mens jeg sad og ryddede op i mine bookmarks tidligere på aftenen, faldt jeg over en opskrift på æble-abrikos chutney, som jeg har fra Hannes blog. Før jeg vidste af det, var jeg allerede ude i køkkenet og finde ingredienser frem, for jeg havde jo stort set alt til denne opskrift, og nu jeg alligevel ventede på rugbrødet… Opskriften er meget let at gå til. Jeg har lavet et par justeringer i forhold til, hvad jeg havde på lager (der er således snackpeber og piri piri i den originale opskrift, men det havde jeg ikke. Til gengæld fyrede jeg en god del chilipulver i).

Æble-abrikos chutney
2 knapt så store glas
æble-abrikos chutney, chutney, æbler, abrikoser, rødløg, ingefær, hvidløg, citroner, mørk farin, rørsukker, æbleeddike, hvidvinseddike, chili
3 æbler i små tern
2 små rødløg, hakkede
4 abrikoser i strimler
1 spsk finthakket ingefær
3 fed presset hvidløg
saft fra ½ citron
100 g mørk farin
50 g rørsukker
½ dl æbleeddike
1 dl hvidvinseddike
½ tsk salt
1½ tsk chili

Bland alle ingredienser undtagen chili i en lille gryde og lad det småkoge i ca. 45 minutter. Smag til med chili og lad det koge i yderligere 5-10 minutter. Hæld det på skoldede glas – evt. skyllet i Atamon – og opbevar dem i køleskabet.

Note: Jeg har nippet til resultatet, og det tegner yderst lovende! Jeg glæder mig meget til at prøve det til en ret.

22 thoughts on “Limoncello, rugbrød med valnødder og æble-abrikos chutney

 1. Jeg kom da lige i tanke om, at jeg på et tidspunkt lavede limoncello. Den flaske må da stå et eller andet sted inde i dybet?

  Jeg har tit købt limoncello med hjem fra Supermarco, som er det fedeste italienske supermarked.

  Og, åh nej, nu får jeg lyst til en tur derud!

 2. Jeg kender ikke Limoncello! Jeg drikker ikke Vodka, så måske derfor.
  Rugbrød med valnødder, ja hvorfor ikke, jeg er spændt på, hvordan det smager.
  Æble-abrikos chutney gad jeg godt, gad vide, om jeg ikke har indgredienserne liggende.
  Knus
  Vibeke

 3. Sifka – den må straks opspores – og afprøves! Tænk nu hvis den stod og kedede sig… 😉

  Jeg kender desværre ikke Supermarco, men jeg glæder mig til at komme til Italien senere på året – så skal der hamstres madgøgl!

 4. Vibeke – jeg ved faktisk ikke helt, om det laves på vodka originalt, men det er en ret sødlig likør med citronsmag. Jeg er meget spændt på, hvordan denne udgave bliver 🙂

  Rugbrødet skal med på madpakken, så det må jeg lige skrive, når det er testet!

 5. Annettes – håber det faldt i din smag. Jeg savnede også hjemmebagt rugbrød, og godt nok havde jeg en surdej i køleskabet, men så faldt jeg over denne opskrift… må afprøve surdejen en anden dag så 😀

 6. Skønne ting du igen har taget fat på.
  Jeg har også tænkt på at lave Limoncello, men er endnu ikke kommet igang. Spændt på at høre, hvordan den smager.
  Hvad med rugbrødet blev det godt? Tror, at jeg også vil prøve med valnødder i dag, når jeg skal igang med min hver 14. dagsrugbrødsbagning.
  Jeg har helt glemt, at jeg stadig har et glas chutney i køleskabet. Det skal jeg vist have taget hul på.

 7. Hanne – mange tak. Rugbrødet er ganske godt – der er en smule crunch i, uden at det bliver tungt.

  Jeg tror, jeg vil prøve chutneyen til noget indisk mad i næste uge – jeg har en mistanke om, at det er en god kombination 🙂

 8. Mange tak for opskrift på Limoncello. Nu venter jeg bare til jeg skal åbne den lørdag d. 27, hvor 10 dejlige kvinder kommer til middag.

 9. Hej Louise!
  Jamen selv tak – håber det smager godt 🙂
  Min har ikke stået en måned endnu, så jeg har ikke smagt den, men jeg glæder mig til at prøve den!

 10. Pingback: Indiske frokostretter | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Citrushyld og andre gode sager | Piskeriset på eventyr

 12. Pingback: Citronkage med glasur og kandiserede citroner | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Bryllupskage med chokoladekage, lemon curd smørcreme og limoncello | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Indiske frokostretter | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: Citronkage med glasur og kandiserede citroner | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: November: Citroner og appelsiner | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: Stenbiderrogn med rygeost samt grillet lammekølle - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *