kvædemarmelade, marmelade, syltning, kvæder, kvæder, rørsukker, mørk romI løbet af de seneste år har jeg flere gange været heldig at få fat i friske kvæder via en af gemalens kolleger. Der er noget mystisk og gammeldags over kvæder, som jeg slet ikke kan stå for, og jeg har tidligere eksperimenteret med både syltede kvæder, kvædebrød og senest lammegryde med kvæder. Jeg tænkte, at det også måtte være muligt at bruge dem i marmelade, men pudsigt nok stødte jeg primært på opskrifter med kvædegelé, da jeg googlede efter inspiration, og så endte jeg med at freestyle.

Kvædemarmelade
3 glas i mellemstørrelse

450 g kvæder skåret i mindre tern
400 g lyst rørsukker
evt. lidt mørk rom

Kvæderne skal skylles, skæres i smalle både (husk at fjerne kernehus) og derefter skæres i mindre tern. De hældes i en gryde sammen med sukker og så meget vand, at det lige dækker. Lad det koge op og derefter småsimre i ca. 1½ time uden låg. Blend forsigtigt grydens indhold med en stavblender og hæld marmeladen på skoldede varme glas.

Note: Kvæderne får en dyb, intens og nærmest parfumeret smag, som passer rigtig godt til vinterhalvåret. Jeg eksperimenterede med at putte en sjat rom i ét af glassene, og det var en ualmindelig fræk og indtagende smagskombination. Det trick skal jeg bestemt gentage i næste portion, jeg sætter over!