Kvædemarmelade
I løbet af de seneste år har jeg flere gange været heldig at få fat i friske kvæder via en af gemalens kolleger, og nu var det på tide at lave en portion kvædemarmelade!
Der er noget mystisk og gammeldags over kvæder, som jeg slet ikke kan stå for, og jeg har tidligere eksperimenteret med både syltede kvæder, kvædebrød og senest lammegryde med kvæder. Jeg tænkte, at det også måtte være muligt at bruge dem i marmelade, men pudsigt nok stødte jeg primært på opskrifter med kvædegelé, da jeg googlede efter inspiration, og så endte jeg med at freestyle.
Kvædemarmelade
3 glas i mellemstørrelse
450 g kvæder skåret i mindre tern
400 g lyst rørsukker
evt. lidt mørk rom
Kvæderne skal skylles, skæres i smalle både (husk at fjerne kernehus) og derefter skæres i mindre tern. De hældes i en gryde sammen med sukker og så meget vand, at det lige dækker. Lad det koge op og derefter småsimre i ca. 1½ time uden låg. Blend forsigtigt grydens indhold med en stavblender og hæld marmeladen på skoldede varme glas.
Note: Denne kvædemarmelade får en dyb, intens og nærmest parfumeret smag, som passer rigtig godt til vinterhalvåret. Jeg eksperimenterede med at putte en sjat rom i ét af glassene, og det var en ualmindelig fræk og indtagende smagskombination. Det trick skal jeg bestemt gentage i næste portion, jeg sætter over!
Har aldrig smagt kvædemarmelade, har en veninde som har et træ fyldt med frugter, må se om jeg kan få lokket nogle fra hende 🙂
De skal vel skrælles inden man bruger dem?
Nej, jeg sørgede blot for at vaske dem grundigt, da de er hjemmedyrkede 🙂
Årh hvad mand….! Måske kan man få nogle nede på Torvet?????
Bliver dog nok ikke denne weekend, da fødselsdagsfest banker på – ligesom gæsterne. Men næste weekend igen måske?
Godt spørgsmål! Der er en vis ‘risiko’ for det 😀
Jeg var forbi Torvehallerne i dag og fik fat i grønne tomater, så dem glæder jeg mig til at tilberede 🙂
Det lyder spændende. Kvæder smager skønt, så det er en god idé med marmeladen.
Kvæder er nemlig ret fascinerende og lækre – jeg er ret pjattet med den sødmefulde, fyldige og lidt parfumerede smag – den minder ikke så meget om andet, jeg ellers spiser.
Hej
Jeg har lavet en portion marmelade og skrællede kvæderne på sådan en Storm P.-agtig maskine, men kan se, at du lader skrællet sidde.Kan ikke accepter spildet.
Skal man så blænde massen ekstra fint, for at undgå skrællestykker, eller bliver de så blødgjort at man kan lade tandstikkerne være – i fred?
Der er vist også pektin i skrællet.
Tilbage til gryderne.
Jerzy
Ja, jeg lader skrællen sidde på og blender det derefter godt og grundigt – der plejer ikke at være noget tilbage, der kan sætte sig i tænderne efter sådan en omgang 🙂