Lammegryde med kvæder

lammegryde, lam, lammekød, løg, hvidløg, citroner, hvidvin, kvæder, flødeSidste ret i oktober måneds benspænd var denne lammegryde, som jeg fandt inspirationen til hos Alletiders Kogebog. Der indgår kvæder i opskriften, og derfor vakte den straks min interesse, for også i år har vi fået en håndfuld kvæder af en af gemalens kolleger. Kvæder er en ret spændende frugt, som dufter skønt, men er stenhård! Nu har disse dog ligget så lang tid og modnet på en af vores fade, at det faktisk er muligt at skære i dem uden at komme til skade – så det er på tide, at de bliver brugt.

Jeg undlod syltet ingefær, sennepspulver og kanel men brugte til gengæld mere hvidvin.

Lammegryde med kvæder
2-3 personer

350 g lammekød i tern
1 løg, hakket
1 fed presset hvidløg
½ øko-citron
lidt olie
2½ dl hvidvin
150 g kvæder
1 dl fløde
salt og cayennepeber

Riv citronen og pres den bagefter. Gem både citronskal og saft. Brun kødet i en gryde med lidt olie. Hæld citronskal og -saft over sammen med løg og hvidløg og lad det simre et par minutter, indtil løgene bliver møre. Tilsæt hvidvin og lad det simre en times tid under låg.

Skræl kvæden, fjern kernehuset og skær det i mindre stykker. Pas på – kvæder kan være ret hårde at skære i. Put kvædestykkerne i gryden og det simre videre en halv time. Tilsæt fløden og smag til med salt og cayennepeber. Lad det simre et par minutter, inden du serverer det sammen med ris og en salat.

Note: Jeg blev overrasket over, hvor meget citronen smagte igennem, men det gjorde retten dejlig frisk og delikat – slet ikke så tung som simremad let kan blive. Gemalen påpegede også, at fløden jo også gjorde sit, men for mit vedkommende var det den friske citron, der virkelig løftede denne ret.

9 thoughts on “Lammegryde med kvæder

  1. Det lyder spændende – og dejligt at citronen smagte godt igennem. Her i huset er simremad i høj kurs 🙂 Lige som Malou er jeg også meget spændt på novembers benspænd!

  2. Pingback: Kvædemarmelade | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *