Langtidssimret mexicansk svinekødsret samt calabacitas

Hovedretten fra i lørdags bestod af en langtidssimret svinekødsret. Når jeg har set madprogrammer med fokus på mexicansk mad, har der ofte været en del langtidstilberedt mad – gerne med svinekød – så det havde jeg lyst til at prøve. Samtidig har jeg som tidligere nævnt shoppet en del chili, så de skulle også afprøves. Denne opskrift på mexicansk svinekødsret freestylede jeg efter at have skimmet en del mexicanske opskrifter igennem, mens tilbehøret – calabacitas – var inspireret af en opskrift fra Allrecipes.
Vil du se, hvad vi spiste tidligere på aftenen, så tjek tomatsalsa og krokodillehale samt tortillas og sincronizada.
Mexicansk svinekødsret med chili og bønner
ca. 4 personer
800 g svinekødskoteletter – helst økologiske
2 spsk tørret ancho chili
2 spsk tørret pasilla chili
1 tsk chipotle
2 spsk olivenolie
1 stort løg, grofthakket
3-4 fed hvidløg, hakkede
3-4 store friske tomater, hakkede
2 jalapenos, finthakkede
4 dl kraftig grøntsagsbouillon
½ dl tequila
1 dåse røde bønner, drænet
salt og peber
Hæld ancho chili, pasilla chili og chipotle i en gryde og rist dem ved medium varme i ca. 30 sekunder, mens du rører i det. Når de begynder at dufte kraftigt, tager du gryden af varmen og lader den stå 30 sekunder, inden du hælder olivenolie i. Tilsæt løg og hvidløg og sæt gryden over på komfuret igen. Lad det simre et par minutter, mens du skærer koteletterne i mundrette tern. Hæld kødet i gryden og lad det brune. Tilsæt derefter tomater, jalapenos og 2 dl bouillon, inden du lægger låg på gryden og lader retten simre ved svag varme i et par timer. Tilsæt evt. lidt bouillon undervejs, hvis det er ved at koge tør. Efter et par timer tilsætter du de røde bønner samt tequilaen, rører godt rundt og lader det simre en time mere. Tilsæt det sidste bouillon – hvis du ikke allerede har gjort det – og smag til med salt og peber.
Note: Selvom jeg brugte ganske pæne mængder chili, så blev denne svinekødsret slet ikke så stærk, som jeg havde frygtet. Ancho-chilien og pasilla-chilien gav en dejlig dyb og fyldig smag til retten, og jeg er virkelig blevet positivt overrasket over, hvordan disse to chilityper kan nuancere smagsoplevelsen. Retten er solid, mættende og samtidig ret ‘rund’ i smagen – på ingen måde skarp eller stærk. En dejlig efterårsret.

Calabacitas
tilbehør for 3-4 personer
2 majskolber
lidt olivenolie
1 løg, hakket
et fed presset hvidløg
en lille squash, ca. 250-300 g – skåret i mindre stykker
2 tomater, skåret i mindre stykker
½-1 jalapeno chili, finthakket
½ dl fintrevet parmesan eller lignende hård ost
salt og peber
Skær majskornene fra fra kolberne og hæld kornene på en pande og så meget vand, at det lige akkurat ikke dækker majskornene. Bring det i kog og læg et låg over panden. Lad det simre i ca. 10 minutter, inden du hælder vandet fra og stiller majskornene til side. Hæld lidt olivenolie på en pande og tilsæt det hakkede løg og hvidløget. Rør grundigt i pandens indhold og lad det svitse et par minutter, inden du tilsætter tomater og squash. Lad det simre i ca. ti minutter, inden du tilsætter majskornene og chilien. Når det har simret et par minutter, tilsætter du parmesanen og smager til med salt og peber. Servér med det samme.
Note: Rigtig god form for tilbehør – især hvis du har fået fat i nogle gode majs! Der er masser af smag i denne grøntsagsret, og den er faktisk så populær i Mexico, at mexicanerne gerne spiser denne ret uden kød til – men selvfølgelig med en enkelt tortilla eller to.
Det lyder ret spændende med de forskellige chilier. Jeg har aldrig forestillet mig, at smagen ville være forskellig – kun halsbranden.
Jeg havde en mistanke om det, men blev alligevel (positivt) overrasket. Jeg er virkelig vild med de tørrede chilier, jeg har brugt på det sidste 🙂
Det lyder virkelig lækkert! Chilier er meget mere, end jeg gik og forestillede mig 🙂
Ja, de er rigtig spændende at bruge i madlavningen – og ikke kun når man skal have varmen 😛
Ejh manner, jeg synes du er modig med al den chili 🙂 Og tænk sig, jeg havde heller aldrig troet, at der kunne være forskel på smagen, udover at blive vurdere ud fra STÆRK, STÆRKERE, STÆRKEST 🙂
Taktak! Og så stærk mad har jeg nu heller ikke lavet (for det kan jeg slet ikke tåle :)).
Arrrrj! <3
Send straks smagsprøver!
– Anne
Det er lidt for sent – sorry 😀
En af de positve ting ved efteråret snart kommer – så skal den bare stå på en masse lækre simreretter.
Denne her lyder klart som en som bør prøves
Lige præcis – jeg går også og pønser på, hvad jeg skal lave af simremad de kommende måneder 😉