Friturestegt fasan med bacon-chilisauce

Friturestegt fasan med bacon-chilisauce

Når man taler om sydstatsmad, så kan man ikke komme uden om sydstaternes fascination af at frituremad. De frituresteger alt – og jeg mener alt! Texas er ingen undtagelse, og her i den sidste del af måneden vil jeg vise jer en række eksempler på ting, som amerikanerne har fundet på at friturestege.

Den første spøjse kombination fandt jeg, da jeg bladrede i kogebogen ‘Texas Favorites’. Her stødte jeg på friturestegt fasan, der blev serveret sammen med en bacon-chilisauce. Friturestegt fasan? Se, det havde jeg ikke lige hørt om. Min umiddelbare bekymring var, om vildtkødet ville kunne klare den behandling, men der er jo kun én måde at finde ud af det på – nemlig ved at afprøve det!

Til selve fasanen tog jeg udgangspunkt i opskriften, men brugte dog også fansanbrystkødet. Den krydderiblanding, som bogen henviste til, erstattede jeg med to spsk af rubben fra Texas BBQ Ribs. Jeg lavede dog en del om på den foreslåede bacon-chilisauce, da jeg blandt andet ikke havde friske jalapenõs. Jeg erstattede den med lidt tørret arbol chili, men du kan også vælge at bruge en anden type stærk chili.

Friturestegt fasan

2 personer

1 fasan, flået
ca. 2 dl kærnemælk

Dej:
2 spsk krydderiblanding fra Texas BBQ Rub
1½ dl hvedemel

5-6 dl rapsolie til friturestegning

Start i god tid – gerne dagen før – med at skære lårene af fasanen og lægge dem i en lille skål. Skær derefter fasanbrystkødet fri ved at lægge et snit helt inde ved brystbenet og derefter følge knoglen, så du får brystkødet fri. Læg dem ned til fasanlårene og overhæld dem med kærnemælken. Vend fasankødet i kærnemælk, dæk skålen til og stil den i køleskabet natten over (eller i hvert fald nogle timer).

Rør hvedemel og krydderier sammen. Tag fasankødet op af kærnemælken og lad kødet dyppe af, inden du vender det i det krydrede mel. Sørg for, at kødet er helt dækket af melblandingen.

Hæld rapsolie i en lille, dyb kasserolle og skru godt op for varmen. Du kan teste, om olien er klar, ved at stikke den ene ende af en tændstik (den ende uden svovl ;)) ned i olien. Hvis der straks kommer små bobler omkring tændstikken, så er olien klar.

Frituresteg kødstykkerne et ad gangen, indtil de bliver gyldne. Det tager 2-3 minutter per stykke. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. 

baconsauce, sauce, bacon-chilisauce, chilisauce, bacon, løg, fløde

Bacon-chilisauce

2 personer

½ pakke skiveskåret bacon, skåret i små stykker
1 skalotteløg, skåret i små tern
2 tsk smør
½-1 tsk tørret Arbol chili
2 tsk hvedemel
1 dl fløde
½ dl vand
salt og peber

Steg baconstykkerne på en tør pande ved mediumvarme, indtil baconen er gennemstegt, men endnu ikke blevet sprød. Tilsæt smør, chili og løgtern. Steg det et minuts tid og drys derefter melet ud over. Rør godt rundt i blandingen, indtil melet begynder at tage farve, og tilsæt så fløde og vand. Rør rundt, indtil saucen begynder at simre. Skru ned for varmen og lad saucen simre videre, indtil den får en tilpas tyk konsistens. Hvis du synes, at din bacon-chilisauce bliver for tyk, tilsætter du blot lidt vand og rører rundt. Smag til med salt og peber.

Servér den varme bacon-chilisauce sammen med den friturestegte fasan samt fintstrimlet salat.

Resultatet blev ganske godt, omend smagen af fasankødet næsten blev overdøvet af frituredejen og den fyldige bacon-chilisauce. Men kødet forblev saftigt, og det var en ret sjov og anderledes måde at få fasan på.

Vi skulle naturligvis også drikke et par amerikanske øl til, og denne gang havde vi fundet et par øl fra Brooklyn bryggeriet. Igen et par ret milde og ukomplicerede øl, som mindede mere om hinanden, end vi havde forventet. Jeg syntes umiddelbart, at det var den til højre, der passede bedst til retten – først og fremmest på grund af den fyldige sauce.7 thoughts on “Friturestegt fasan med bacon-chilisauce”

  • Ikke en helt tosset idé med at lægge fuglen i kærnemælk, når man ikke kender alderen på dem, da det mørner kødet.
    I mine unge dage boede jeg på klubværelse – uden køleskab. Tricket lærte jeg af min mormor, når kød købt på selv den varmeste lørdag først skulle spises om søndagen – læg kødet/fuglen i en skål, dæk den helt med kærnemælk og læg en tallerken over. Hun lærte mig alle de gode metoder/råd, som desværre alt for mange ikke kender til i dag, men engang var de helt almindelig og nødvendig viden. Dengang ville man have taget sig til hovedet, hvis nogen havde sagt ‘stop spild af mad’ – for hvem i alverden kunne bære sig så dumt ad! Jeg er glad for, at jeg aldrig har set sløseri i min mormor eller min mors køkken, for det har jeg selv efterlevet – og lært mine børn.

    • Lige præcis – jeg bruger ret tit kærnemælkstricket i forbindelse med vildt, da jeg ikke altid kender alderen på kræet 🙂

      Jeg kendte ikke til tricket med kærnemælk i forbindelse med at nedkøle kød – det var ret interessant at læse 🙂

  • Piske, kærnemælken nedkøler ikke kødet – kødet kan holde sig frisk til næste dag, selv om skålen står ved stuetemperatur; det får kærnemælken jo også. Det må være surhedsgraden i kærnemælken, der sørger for, at kødet ikke bliver dårligt. Kærnemælk, der er 14 dage over sidste salgsdato, synes jeg faktisk, er meget bedre at bage med end helt frisk – det økologiske vel at mærke, som er lavet på gammeldags facon. Jeg ved ikke, om det, der er lavet kunstigt i dag, har de samme gode egenskaber. Thiese-smør kærnes ikke mere, har jeg fået at vide, så kærnemælk derfra har måske ikke de samme egenskaber som Naturmælks, som for mig er Danmarks bedste mejeri.

  • Hejsa. Jeg har længe været på udkig efter Brooklyn Lager, som jeg synes er en dejlig frisk øl. Kan du huske, hvor du købte den?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *