Indkøb af chilier

En af de største udfordringer ved at forsøge at genskabe opskrifter fra andre madkulturer er adgangen til de rigtige ingredienser. Det gælder både mht. at finde råvaren i en ordentlig kvalitet, men mindst lige så ofte om det overhovedet er muligt at købe denne ingrediens her i Danmark. Selvom udbuddet er blevet langt større gennem de seneste 5-10 år, hvor der er kommet et væld af specialbutikker herhjemme, og det er blevet langt lettere at skaffe råvarerne via internettet, så kan det stadig være noget af en udfordring.

Til månedens mexicanske benspænd er det ikke så overraskende, at chilierne er en udfordring – både mht. styrken i retterne og ikke mindst adgangen til de rigtige chilier. Mexicanerne bruger ofte meget chili i maden og holder sig ikke til et par enkelte chilityper men bruger gerne en bred vifte af chilisorter, som vi dårligt har hørt om her i Danmark. Når jeg har set madprogrammer fra Mexico, har jeg ofte tænkt “hvad var det for en chili?!”, når kokken for 117. gang trækker en chilisort frem, jeg aldrig før har hørt om.

Udvalget af chilier i de almindelige supermarkeder er mildest talt elendigt. Ofte kan jeg kun finde én type, der så går under navnet ‘rød chili’, og der står intet om hvilken chilisort, det er. Mexicanere ville sikkert stirre vantro, hvis de oplevede det. For nylig tog jeg derfor i Torvehallerne for at købe lidt chili, og på ovenstående billede kan du se de friske chilier, jeg købte. Begge typer er chilier, som mange danskere er stødt på – eller i hvert fald har hørt om. De grønne er jalapenos, mens de røde er habanero. Kender du ikke sidstnævnte, kan jeg fortælle, at det er en af de stærkeste (hvis ikke den allerstærkeste) chili, du kan få herhjemme, og den skal du være yderst varsom med at bruge i madlavningen. Jeg kan anbefale, at du tager gummihandsker på, inden du begynder at skære i chilierne. Det ser sexet ud!

Du skal heller ikke få saften på hænderne, og du skal slet SLET ikke gnubbe det i øjnene. Har jeg hørt.

Hov se, en afledningsmanøvre! *peger*

Andre chilisorter kan være svære at få i frisk udgave, hvis du da ikke dyrker dem selv, men så har du heldigvis mulighed for at købe både tørrede og stødte udgaver af en række chilier. Jeg købte også ovenstående i Torvehallerne (ja, der har sneget sig lidt røget paprika ind i billedet – dem kunne jeg nemlig ikke stå for) og glæder mig til at eksperimentere med dem, for ingen af disse chilityper har jeg brugt før. Til gengæld har jeg chipotle på lager, som du heller ikke rigtig kan komme udenom, når du vil lave mexicansk mad.

Hvad er dine erfaringer mht. chili – kan du lide det, og kan du anbefale bestemte sorter?18 thoughts on “Indkøb af chilier”

 • Uh, det er noget værre noget med de der tarvelige chilier, der helt af sig selv kan finde på at springe lige i øjnene… Altså! 🙂

  Jeg har ikke så meget erfaring med de forskellige friske sorter, men købte for et par år siden nogle forskellige flasker med henholdsvis Habanero, “Amazonas”-chilier og noget, der efter sigende hedder ananaschili med hjem fra Columbia, og de har været brugt flittigt til en masse forskellige retter.

  Men noget af det bedste jeg har smagt er min svogers hjemmedyrkede chokolade-chilier (vistnok en af-art af habanero – Capsicum chinense siger Onkel Google)! Jeg fik en stor håndfuld med hjem sidste gang, og har bl.a. lavet en chili-olie, som er vildt lækker! Det er en meget speciel smag, men helt et forsøg værd!
  P.S. Nyder virkelig at læse med om det mexikanske benspænd!

  • Ja, hvad ligner det ikke!? Men det er selvfølgelig kun noget, jeg har hørt om… 😉

   De der chokoladechilier stødte jeg også på for nogle år siden. De er ret gode! Dem må jeg prøve at opstøve igen 🙂

 • Du kan købe fantastiske chiliplanter hos Gartneri Toftegård. Og hvis du tager frø af modne indkøbte chiliere f.eks. som dem du har anskaffet i torvehallerne, så kan du lave dine egne planter. Jeg laver gerne chili-honning. Frisksnittet chili i bittesmå terne i et glas flydende honning. Det er skønt til marinader eller dryppet på en salat eller et stykke ost.

  • Jeg bør faktisk hapse nogle af frøene… det havde jeg ikke lige tænkt på *pinligt*. Tak for tippet 🙂

 • Jeg kan kun anbefale at prøve at få fat i en sort, der hedder: Chicuacle Negro. Det er en ægte mexikaner med smag af tobak, lakrids og blommer. Jeg har brugt den meget bl.a. i Chili con Carne, men har desværre har jeg ikke flere. Chilien er ikke voldsom stærk, men giver en fantastisk smag i mexicansk mad. Det er en lille plante, som jeg forestiller mig, at du kan have i en urtepotte indenfor. En anden – meget hot – chili er den ovennævnte chokoladechili, som hedder Chocolate Scotch Bonnet. Den har aroma og smag af chokolade, kaffe og mango.
  Når du møder spændende chilier på din vej, så køb rigeligt ind og smid dem i fryseren – de kan holde sig dér i flere år.

   • Jeg kender ingen steder i DK hvor man kan købe den moden, men det er let at få fat i frøene – både på nettet og på planteskoler. Jeg mener, at Lord Nelson har dem, så hvis du har en planteskole i nærheden, er det nok den billigste måde. Da jeg var inde og se om Bjarnes Frø havde dem – For han har næsten alt i chili og meget billig forsendelse – så jeg, at han nu sender friske chili med posten og har faktisk lige nu en blanding, som ville passe perfekt til dit benspænd: “Friske Chili – milde: Et mix af forskellige milde chili max styrke 4/5. Kan f.eks være Ancho, poblano, serrano, mulato Isleno osv. 200 gram friske frugter – 45, kr.” – Google “Bjarnes Frø”, vælg “Friske chili”
    Derudover kan jeg også anbefale Toftegård Gartneri i Køge, som faktisk har Chilifestival her d. 21. september. Der kan man smage og snakke chili og tomater med andre og høre Lene Tvedegaard fortælle om chili – og kan stille spørgsmål. Ud over at det er hyggeligt og lidt skægt at se granvoksne mænd stå og græde ved bordet med de stærkeste chilier eller folk, som går rundt med solbrilller og 1 liter mælk og prøver at se uberørte ud 😉

 • Jeg har desværre ingen erfaringer at øse af – kun den samme som dig og at det ofte er umuligt at vide hvilken sort, man har købt. Men der er jo heldigvis kommet fine råd herover 🙂

  • Ja, det er lidt omstændigt, hvis man vil have den helt rigtige slags – men det er også ret spændende at læse om 🙂

 • Jeg kan varmt anbefale Chilihouse. Det er ganske vist tørrede chili de sælger, men de er fantastiske i bl.a. Chili con Carne. Vi har haft købt Jolokia-chili, kan give selv store stærke mænd sved på panden.

 • Ser for mig hvor ekstrem sexet du har set ud … 😉

  Kender du http://www.chilihouse.dk/shop/frontpage.html ? Hun har så ikke særlig mange friske, men et hav af marinader, olier mv, og måske hun ved hvor du kan skaffe flere sorter? Ellers har Fru Plum jo et ret så stort udvalg af friske, og det har en del af gartnerierne også, bla Grantoftegård. Der er også en lille chili stade med på Bondens Marked på Skt Jakobs Plads.

  Ellers vil jeg mest af alt anbefale dig at dyrke dine egne!
  Du har jo haven til det, og ellers må du bygge dig et mini-chili-drivhus 🙂
  – Hvis du kaster dig ud i at dyrke dem selv, så kan du købe alskens frø online i hvert fald.

  • Grrr 😉

   Ja, eller – jeg kender i hvert fald til shoppen 🙂
   Jeg overvejer, om jeg skal have et par stykker i vindueskarmen næste år!

 • Enghavevej, lige ved Vesterbrogade, der er en lille bitte butik med et lille bitte, men eksotisk udvalg af friske chilier. De er dyrket af danske chilifans og derfor kun til salg i høstsæsonen, men kan sagtens fryses 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *