mexicansk, tortilla, hvedemel, tortillasI lørdags havde vi gæster, og jeg udnyttede muligheden for at lave en masse mexicanske retter i anledning af månedens mexicanske tema – blandt andet tortillas. Velkomstdrinken og tomatsalsaen har jeg allerede skrevet om, og dette indlæg handler derfor om forretten – sincronizada med kylling.

Til sincronizada skal du bruge tortillas, og det er selvfølgelig sjovest (og mest velsmagende), hvis du bager dem selv. Det er ikke svært.

Da jeg valgte månedens tema, læste jeg en del om mexicansk madlavning, og her er tortillas en vigtig bestanddel, da de både indgår i direkte i mange retter eller bruges som tilbehør. Der var dog en del uenighed mht. hvordan tortillas bør laves, for flere opskrifter anbefalede, at man brugte en særlig form for majsmel (ikke den slags, du normalt kan købe i supermarkeder), mens andre skrev, at du sagtens kan bruge hvedemel. Da jeg lavede tacos med fisk, eksperimenterede jeg og brugte totredjedele hvedemel og én tredjedel almindelig majsmel, men denne gang valgte jeg at gå all in på hvedemel, og det gav det bedste resultat.

Tortillas
ca. 5 stk.

3 dl vand
½ tsk salt
1 spsk olivenolie
6-7 dl hvedemel

Rør vand, salt og olivenolie sammen og tilsæt derefter hvedemel, indtil du får en smidig dej, der er let at rulle ud. Du kan i princippet forme dine tortillas med hænderne (hvis du skal være meget autentisk), men det er altså lettere og hurtigere at bruge en kagerulle, så det vil jeg anbefale.

Bag dine tortillas én ad gangen på en pande – evt. penslet med lidt olivenolie.

Note: De er jo ret lette at lave og smager meget bedre end de købte, så det vil jeg bestemt overveje at lave igen – også når månedens mexicanske tema er ovre.

sincronizada, quesadilla, mexicansk, tortilla, kylling, cheddar, peberfrugt, chili, tortillasJeg brugte to af de bagte tortillas til at lave sincronizada – en mexicansk spise, der består af to tortillas, der lægges sammen om noget ost og kød og skæres i mindre stykker. De fleste kender dette under navnet quesadilla, men skal det være helt korrekt, er en quesadilla en tortilla, der lunes, foldes og fyldes, inden den atter lunes og typisk bliver serveret sammen med en salat eller lignende grønt. Se det vidste jeg ikke, før jeg kastede mig over månedens tema, men det var ret interessant at lære!

Sincronizada
forret til fire personer

2 hjemmebagte tortillas
ca. 250 g kyllingefilet, skåret i strimler
olivenolie
1 tsk almindelig chilipulver (fra supermarkedet)
salt
1 stor rød peberfrugt, skåret i strimler
1-2 håndfulde revet cheddar

Vend kyllingefileterne i chilipulver. Steg dem i olie på en pande. Når de er brunede, tilsætter du peberfrugten og lader det stege videre, indtil kyllingen er gennemstegt, og peberfrugten er blød. Smag til med salt. Fordel osten ud over den ene tortilla og spred derefter kyllinge- og peberfrugtstykkerne ud over det. Læg den anden tortilla oven på, pres det let sammen og varm sincronizadaen – enten på en pande eller i ovnen – indtil osten er smeltet. Skær den i fire lige store stykker og servér med det samme.

Note: Meget lækker og enkel spise, som vil gøre sig endnu bedre med lidt grønt til. Jeg kan godt forstå, at sincronizadas og quesadillas er populære – det er de nu også blevet hos mig 🙂

sincronizada, quesadilla, mexicansk, tortilla, kylling, cheddar, peberfrugt, chili, kyllingebryst, tortillas