September: Mexicansk mad

chili, mexicansk madSkal vi ikke forlænge sommeren lidt? Det forsøger jeg i hvert fald at gøre her i september, hvor månedens benspænd er mexicansk mad! Det er en madkultur, jeg længe har ønsket at lære bedre at kende, så nu skal det være!

Mexicansk mad er ikke særlig kendt herhjemme, hvor de fleste forveksler det med tex-mex (som typisk dækker over en sammenblanding af det mexicanske, texanske og til dels det indianske køkken). Her er det især tortillas og nachos, som er de dominerende retter. Det mexicanske køkken kan dog byde på en bred vifte af spændende og anderledes retter, og det glæder jeg mig til at blive klogere på.

Jeg bliver dog nødt til at komme med en disclaimer. Mange af retterne vil ikke være 100% autentiske, for der vil være visse ingredienser, der vil være svære – for ikke at sige umulige – at få fingre i her i Danmark. Først og fremmest bliver det en udfordring at få fat på de rette chilier. Mexicanere elsker chili, og de har hundredvis – hvis ikke tusindvis – forskellige chilier, som de bruger i mange af retterne. Jeg vil forsøge at finde frem til flere af dem, men det kan være et af de steder, hvor jeg bliver nødt til at gå på kompromis.

Derudover er der styrkeforholdet i retterne. Mexicansk mad har ry for at være virkelig stærk, og selvom jeg allerede nu har prøvet retter, der ikke er specielt stærke, så har jeg stor respekt for chili. Jeg kan ikke tåle meget stærk mad, så forvent ikke, at dette bliver et benspænd, hvor retterne resulterer i flammer ud af munden. Jeg skal nok advare, hvis retterne er stærke, og er du hardcore chilispiser, så husk at putte lidt ekstra chili på retterne 😉

Mexicanske retter jeg lavede i denne måned

38 thoughts on “September: Mexicansk mad

 1. Jeg kender flere, der i Mexico er blevet noget overrasket over, at der ikke serveres texmex. Jeg kender ingen, der rent faktisk kan lide rigtig mexicansk mad. Jeg har aldrig smagt det, og glæder mig til at følge dit benspænd. Jeg er ret sikker på, at de fleste vil kunne lide dine fortolkninger.

  • Fordi det er for stærkt eller mærkeligt? Jeg tror ikke, jeg helt kan undgå tex-mex retter (fordi det kan være svært at lave 100% autentisk mexmad), men jeg håber på at få afprøvet en del forskellige mexicanske retter. Når jeg har set madprogrammer med mexicansk mad, synes jeg altid, det ser så spændende og lækkert ud 🙂

 2. Spændende benspænd, elsker mexicansk mad – og vel at mærke ikke Santa Maria Tex Mex udgaven med overload af revet ost 🙂 Glæder mig til at se hvad du finder på.

  Prøv også Barburrito – nok noget af det bedste mexicanske mad i DK.

  • Jeg læste en anmeldelse af stedet for nylig, og det ser faktisk ret interessant ud! Kan være jeg skal smutte forbi der i løbet af måneden 🙂

   • hvor spøjst, jeg ville netop også lige skrive, at hvis man kan lide (rigtig) mexicansk mad, så skal man på Barburrito. De laver, ud over meget dejlig mad, også Danmarks bedste lemonade 🙂

    Elsker mexicansk. Både den rigtige, men jeg kan også godt lide tex mex, så jeg følger månedens benspænd tæt 🙂

 3. Mexicansk – hvor skægt! jeg havde tænkt på at foreslå dig at lave et sydamerikansk benspænd.
  Nå men jeg tænker mole, ceviche, empanadas, tortillas af majsmel og… vender lige tilbage senere

  • Jeg er i fuld gang med at finde ud af, hvad jeg skal lave i løbet af måneden og har allerede fundet frem til flere spændende ting. Nu er det bare om at finde tiden til at lave det 😉

 4. Fedt tema! Jeg var en af de uoplyste, der blev overrasket over manglen på tex-mex, da jeg var i Mexico. Jeg boede til gengæld hos nogle lokale i Guatemala, hvis madkultur minder ret meget om det sydlige Mexicos, hvor vi også rejste, så jeg har fået en del hverdagskos dernede.
  Især tortillas. Du har nok læst dette et sted i din research, men i det sydlige Mexico (og Guatemala) fik de tortillas til ALLE måltider. Og ikke tex-mex-udgaven, der i det mindste smager lidt af salt – de her var lavet af majsmel (masa harina – man kan købe det her: http://www.chilihouse.dk/shop/masa-harina-majsmel-495p.html ) og vand og intet andet. Dejen blev rullet ud som en kugle, “klappet” flade – man kan også bruge en presse, hvis man ikke kan den ægte teknik 😉 – og stegt på en meget varm, tør pande. Sandt at sige smagte de ikke ret godt, men da man som sagt fik dem til alt, vænnede man sig ret hurtigt til dem. Når man spiste i min værtsfamilie havde man en gaffel i den ene hånd og en sammenrullet tortilla i den anden… Kniv kunne man så tage op, hvis man absolut skulle bruge den.
  Andre ting, jeg forbinder specielt med området, er koriander, sorte bønner, både de moste og kogt til en slags suppe, og så selvføglelig tacos: når vi bestilte det på et spisested, fik vi en bunke tortillas, et fad med noget kød, hakkede løg, koriander, guacamole og salsa, og så var det ellers bare om selv at mixe og spise, til man ikke kunne mere.

  • Jeg vil afsløre, at det første mexicanske måltid, jeg har lavet, IKKE blev kombineret med tortilla – men det skyldtes først og fremmest, at der var rigeligt med brød i retten i forvejen 😉
   Skal nok blogge om den i morgen.

   Rigtig spændende at høre om dine erfaringer!

 5. Hej Piske
  Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvad du finder på: Jeg kunne foreslå, at du prøver “POZOLE” af 1/2 grisehoved, grove majsgryn, hvidløg, løg, tørret ancho chili . Alle skal have et stykke af øret og øjet gemmes til æresgæsten 😉 – eller brug grisetæer eller ribbensteg!

  Venligst Birte

  • Hehehe! Jeg tror faktisk, jeg har et halvt grisehoved et sted i fryseren – men det mangler øre og øje – så gælder det jo ikke helt 😀

 6. Hvor spændende! Glæder mig rigtigt meget til at følge med, og forhåbentlig prøve dig nogle tricks efter! 🙂
  Vi var i Mexico for et par år siden, hvor jeg også blev lidt overrasket over hvor anderledes det virkelig var i forhold til hvad vi i Danmark ofte tror er mexicansk.

  Vi endte bl.a. med at blive vist ind midt i Acapulcos arbejderkvarter til virkelig autentiske tacos (bløde) i hvad der lignede en fabriksbygning på randen til nedrivning og propfyldt med lokale, men hold da op! Noget af det bedste nogensinde! 🙂

  Og her i Barcelona har vi for nylig fundet en ægte mexicansk restaurant, som laver en “sovs”/salsa af grønne tomater – det er helt utroligt lækkert! 🙂

 7. Fedt! Det mexikanske er (på fod med det danske, som jeg må indrømme, jeg er udpræget fan af, lidt patriotisk er man vel) klart mit favorit køkken. Elsker især det spicy touch, der ofte medfølger – yum! Glæder mig så meget til at følge med (:

  – Anne

 8. Pingback: Ananas-salsa | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: Torta – mexicansk sandwich | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Krydrede majskolber | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Indkøb af chilier | Piskeriset på eventyr

 12. Pingback: Tacos med fisk | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Tomatsalsa og krokodillehale | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Tortillas og sincronizada – også kendt som quesadilla med kylling | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: Chilisirup | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: Mole – mexicansk chilisauce | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: Churros med kanelsukker | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Grove tortillas med fyld | Piskeriset på eventyr

 19. Pingback: August: Texansk mad | Piskeriset på eventyr

 20. Pingback: Hoja Santa - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 21. Pingback: Mine yndlingskrydderier - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 22. Pingback: Stærk peberfrugtsauce - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *