Mole – mexicansk chilisauce

Mole – mexicansk chilisauce

Mole er en mexicansk chilisauce, og jeg kan ikke have mexicansk benspænd uden at lave en tyk mole, for det er ret udbredt i Mexico. Jeg burde principielt set lave mole poblano, der er den mest kendte af mole-udgaverne og ind imellem betegnes som Mexicos nationalret. Jeg havde dog lyst til selv at prøve kræfter med at udvikle en mole, så dette er min egen udgave.

Der er en række udfordringer ved at lave en ægte mexicansk chilisauce. I de mexicanske madprogrammer, jeg har set, bruges der ofte en lang række forskellige – friske – chilier, der bliver branket på en pande eller i en gryde, så de bliver helt sorte. Derefter knuses de med en morter til en tyk masse, inden de kommer tilbage i gryden, og der arbejdes videre med saucen. Det er jo temmelig svært at efterligne, så i stedet fandt jeg de tørrede chilier frem og brugte dem. I en mexicansk chilisauce bør der nemlig altid være minimum to af følgende chilityper: ancho, pasilla, mulato og chipotle.

Mole – mexicansk chilisauce

2 spsk tørret ancho chili
2 spsk tørret pasilla chili
2 tsk chipotle
1 frisk habanero chili, hakket
½ tsk stødte nelliker
1 tsk anisfrø, stødte
3-4 fed hvidløg, pressede
1 løg, hakket
2 spsk sesamfrø
250 g friske tomater, hakket
1½ spsk smeltet, mørk chokolade
vand
salt

Rist de tre øverste typer chili på bunden af en tør gryde i ca. 30 sekunder. Tilsæt lidt olivenolie og habaneroen og lad det svitse et minuts tid. Tilsæt derefter løg og hvidløg og lad det svitse et par minutter, inden sesamfrø og nelliker hældes i. Rør rundt og tilsæt tomaterne og 3 dl vand. Læg låg på gryden og lad det småsimre et par timer. Kig til det flere gange, rør rundt og tilsæt evt. mere vand, hvis der er brug for det. Efter et par timer blender du grydens indhold med en stavblender og rører derefter chokoladen i. Smag den til med salt og så har du en mexicansk chilisauce.

Note: Denne mole er en god, kraftig og forholdsvis stærk mexicansk chilisauce. Jeg lavede min mole dagen før, jeg skulle bruge den, og det blev den selvfølgelig mere kompakt af, men så skal den blot blandes op med vand. Jeg brugte min mole til at smøre en kylling ind i, inden den blev stegt i ovnen, og det gav en dejlig krydret ret.6 thoughts on “Mole – mexicansk chilisauce”

  • En spændende opskrift! Det er garanteret for stærkt for mig, så jeg holder mig til den eneste mole, jeg kender: Guaca-mole. God søndag aften!

  • Ej, hvor ville jeg gerne lige have sendt en smagsprøve ud af skærmen. Især fordi jeg er spændt på, hvor stærkt molen er, når du bruger en hel hakket habanero. Jeg har nogle gange oplevet, at styrken forsvinder en del ved opvarmning – oplevede du også det, eller var det meget stærkt?
    Nå, men når jeg nu ikke kan få smagsprøver eller dufte gennem skærmen, må jeg jo prøve at lave den selv den selv 😉

    Venligst Birte

    • Ja, noget af styrken ved habaneroen forsvinder under opvarmning – ellers var jeg dejset omkuld, da vi skulle spise, for den er jeg ikke gode venner med i rå tilstand 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *