Torta – mexicansk sandwich

torta, mexicansk, brød, sandwich, sandwichbolle, Da vi var i New York, shoppede vi selvfølgelig en del – heriblandt bøger. Der var selvfølgelig kogebøger imellem (resten kan du se på bogbloggen), og en af dem har jeg læst en del i på det sidste, for den handler om mexicansk mad. Den hedder ‘Tacos, tortas and tamales’ og fokuserer på den mad, som gadekøkkenerne i Mexico sælger.

Jeg besluttede mig for, at den første benspændsret i denne måned skulle være torta, som i Mexico betyder sandwich. Når jeg har set madprogrammer om mexicansk mad, har jeg altid savlet over de vildt lækre sandwiches, de kan diske op med, så selvfølgelig var dette et godt sted at starte. Det er tilmed også en hurtig måde at få aftensmad på i hverdagen, så snart du har bagt en stor portion af brødene og frosset dem ned.

Det er typisk teleras – en mexicansk bolle – der bruges til tortas. Jeg prøvede den opskrift, der stod i kogebogen, men enten var der noget galt i opskriften, eller også har mexicansk mel slet ikke samme sugeevne som dansk mel. I hvert fald var der alt for meget mel i forhold til væske, og brødene blev alt for kompakte og tunge. Dagen efter valgte jeg derfor at improvisere min egen udgave. Kogebogen nævner i øvrigt, at har du ikke tortas, kan du – i nødstilfælde – bruge ciabatta.

Teleras
5-6 store boller

2 dl letmælk
3 dl vand
25 g gær
1 spsk salt
1 spsk rørsukker
3 dl durummel
5-6 dl hvedemel

Lun mælk og vand i en kasserolle, indtil det er håndvarmt. Tag kasserollen af komfuret og hæld væsken i en stor skål. Opløs gæren i væsken og rør salt, sukker og durummel i. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen grundigt. Den skal være ret fugtig – uden dog at hænge fast i fingrene. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og stil den et lunt sted. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en time.

Form forsigtigt dejen til 5-6 store boller. Sørg for at lægge dem langt fra hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir – bollerne vil hæve en del. Gnid skaftet på en tynd grydeske med mel og pres skaftet ned i hver bolle – to gange på den lange led. Skaftet skal presses så langt ned, at den næsten går igennem dejen (bare rolig, bollen skal nok hæve fint bagefter). På den måde kommer der to riller/fordybninger i bollens overflade, når den er bagt.

Bag bollerne ved 230 grader i 15-18 minutter. Drys med lidt mel, når de køler af.

torta, mexicansk, brød, sandwich, sandwichbolle, kylling, paneret, kyllingebryst, løg, mayonnaise, røde bønner, avokado, jalapënos,

Fyldet var et af forslagene fra samme opskriftbog, men jeg ændrede lidt ved paneringen af kyllingen, eftersom jeg ikke havde panko-rasp, som opskriften foreslår.

Til to personer skal du bruge:
2 kyllingebryster – gerne banket flade
1 æg
paneringsmel
små brødkrummer (tag et tørt brød og riv det på et groft rivejern)
rapsolie

… samt:
– sød fransk sennep
– mayonnaise – Hellmann’s kan anbefales
– tynde løgringe
– røde bønner (kogte)
– avokado i skiver
– jalapenos

Vend kyllingebrysterne i pisket æg og derefter i paneringsmel. Vend atter kyllingebrysterne i æggemassen og derefter i brødkrummerne. Er kyllingebrystet ikke 100% dækket af brødkrummer, kan du give det en ekstra tur i paneringsmelet.

Hæld rapsolie i pande, så olien er 2-3 cm dyb og varm olien op. Test olien om den er klar ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl!) ned i olien. Bobler det omkring tændstikken, er olien klar. Læg forsigtigt kyllingebrysterne i olien og steg dem, indtil de er mørkegyldne på begge sider. Tag dem af panden og tjek, om de er gennemstegte. Er de stadig røde i midten, kan du give dem lidt ekstra tid i ovnen ved 200 grader.

Flæk to teleras og smør dem med smør. Læg dem på en anden pande med smørsiden nedad og steg dem, indtil de er gyldne. Smør bunden af hver teleras med sød sennep og mayonnaise og fordel derefter et gavmildt lag røde bønner ud over det. Læg løgringe oven på bønnerne og derefter et paneret kyllingebryst. Top kyllingebrystet med røde jalapenos og avokado, inden du lægger toppen af din teleras på.

Skal spises med fingrene og i godt selskab – gerne med en kold mexicansk øl i glasset.

mexicansk øl

10 thoughts on “Torta – mexicansk sandwich

  1. Hvor lyder det dog lækkert – skal bestemt prøves her! Mon en dansk øl går an, for jeg tror ikke, jeg kan opdrive en mexicansk øl i Frederiksværk 🙂

  2. Hej piskeris 🙂
    Det ser hammer lækkert ud.
    Hvis du skulle lave den helt vegge-beggie, ville du så bare putte flere bønner i, eller fx grille en peberfrugt og smide i? Tænker man mister noget af smagen ved at fjerne et helt element og ikke erstatte det med noget andet..? 🙂

    • Jeg ville grille nogle grøntsager – f.eks. peberfrugt – og så ville jeg muligvis bruge mere ‘snask’ såsom mayonnaise og sennep samt evt. tilføje noget salsa.

  3. Pingback: Torta med oksekødspølser, avokado og ost | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *