syltede kvæder, kvæder, æblecidereddike, rørsukker, citroner, kardemommekapslerDa jeg hyggede mig med mit seneste indkøb i lørdags, læste jeg et afsnit om kvæder. Det var ganske interessant læsning, for jeg ved meget lidt om denne spændende frugt. De var i øvrigt også delvis skyld i, at jeg købte bogen, for gemalen havde i torsdags spurgt, om jeg ville have nogle kvæder, da en af hans kolleger havde medbragt en del – og så måtte jeg da lige have et par opskrifter i baghånden!

I bogen stod der blandt andet, at kvæder har en helt fantastisk duft, og at man sagtens kunne have et par stykker liggende til at dufte i rummet. Da jeg læste det afsnit, kom jeg til at tænke “jaja”. Det måtte jeg så tage i mig i går, da jeg ville give mig i kast med frugterne, for hold da op hvor duftede de godt! Nøj! Jeg blev lidt forsinket med opskrifterne, for jeg skulle lige sniffe lidt mere til dem…. mmmm!

Den ene opskrift blogger jeg først på fredag, for der er retten færdig, men den anden er kommet på glas, så den får I her.

Syltede kvæder

½ kg kvæder
0,75 dl æbleeddike
200 g sukker
2 dl vand
tynd, gul skal af ½ citron
1 kardemommekapsel

Vask kvæderne og gnid dunene af i et viskestykke. Skær i kvarte og tag kernehuset ud. Kom det hele i en flad gryde eller sauterpande, der ikke er af hverken jern eller aluminium. Kog roligt, til kvæderne er møre, og saften er kogt ind til en tyk, rødgylden saft. Den vil gelere smukt rundt om kvædestykkerne. Det tager omkring 1½-2 timer. Hvis kvæderne er meget sure og beske, skal der mere sukker til.

Kvæderne kan spises som syltetøj, til vildt og hakkebøffer, til alle slags svinekød, and og lammekølle.

Note: Opskriften er oprindeligt skrevet til tre gange så mange kvæder, så jeg har justeret den lidt – alle tal er delt med tre undtagen citronen, hvor jeg valgte at bruge skal fra en halv i stedet for en tredjedel. I den oprindelige opskrift bruges der 1 kardemommekapsel og en nellike – det var for besværligt at runde ned, så jeg brugte blot en lille kardemommekapsel og udelod nelliken.