Kvad til kvæder

syltede kvæder, kvæder, æblecidereddike, rørsukker, citroner, kardemommekapslerDa jeg hyggede mig med mit seneste indkøb i lørdags, læste jeg et afsnit om kvæder. Det var ganske interessant læsning, for jeg ved meget lidt om denne spændende frugt. De var i øvrigt også delvis skyld i, at jeg købte bogen, for gemalen havde i torsdags spurgt, om jeg ville have nogle kvæder, da en af hans kolleger havde medbragt en del – og så måtte jeg da lige have et par opskrifter i baghånden!

I bogen stod der blandt andet, at kvæder har en helt fantastisk duft, og at man sagtens kunne have et par stykker liggende til at dufte i rummet. Da jeg læste det afsnit, kom jeg til at tænke “jaja”. Det måtte jeg så tage i mig i går, da jeg ville give mig i kast med frugterne, for hold da op hvor duftede de godt! Nøj! Jeg blev lidt forsinket med opskrifterne, for jeg skulle lige sniffe lidt mere til dem…. mmmm!

Den ene opskrift blogger jeg først på fredag, for der er retten færdig, men den anden er kommet på glas, så den får I her.

Syltede kvæder

½ kg kvæder
0,75 dl æbleeddike
200 g sukker
2 dl vand
tynd, gul skal af ½ citron
1 kardemommekapsel

Vask kvæderne og gnid dunene af i et viskestykke. Skær i kvarte og tag kernehuset ud. Kom det hele i en flad gryde eller sauterpande, der ikke er af hverken jern eller aluminium. Kog roligt, til kvæderne er møre, og saften er kogt ind til en tyk, rødgylden saft. Den vil gelere smukt rundt om kvædestykkerne. Det tager omkring 1½-2 timer. Hvis kvæderne er meget sure og beske, skal der mere sukker til.

Kvæderne kan spises som syltetøj, til vildt og hakkebøffer, til alle slags svinekød, and og lammekølle.

Note: Opskriften er oprindeligt skrevet til tre gange så mange kvæder, så jeg har justeret den lidt – alle tal er delt med tre undtagen citronen, hvor jeg valgte at bruge skal fra en halv i stedet for en tredjedel. I den oprindelige opskrift bruges der 1 kardemommekapsel og en nellike – det var for besværligt at runde ned, så jeg brugte blot en lille kardemommekapsel og udelod nelliken.

19 thoughts on “Kvad til kvæder

 1. Du sender mig direkte en tur i tidsmaskinen – til min barndom, hvor min mor syltede kvæderne fra vores have hvert år. Og mærkeligt nok kunne jeg ikke lige lugten, men børn har jo nogle sære ideer, så i dag ville jeg nok synes noget andet 🙂

 2. Jeg har også gang i kvæde-syltning, for der var nogle stykker med i kassen fra Aarstiderne i sidste uge. Jeg blev også vældig overrasket over den søde og aromatiske duft, og kom til at tænke på min barndoms yndlingste, som åbenbart var med kvæde 🙂

 3. Madame – hehe! Men de smager altså heller ikke godt, når de er rå, så det er ikke så mærkeligt, hvis du er kommet til at bide i en af dem 🙂

  Men jeg fik nu en del klager i går fra gemalen, da jeg legede med kvæder – det skyldtes nu mest æbleeddiken, jeg brugte i retterne…

 4. NYBH – som rå er de meget hårde, grove og beske. Jeg ved ikke helt, hvordan resultatet er på det kokkererede endnu, men det kan jeg nok fortælle på fredag, når jeg prøver det 🙂

  Mange tak for komplimentet! Det er først inde for den sidste måneds tid eller to, at jeg har kastet mig over syltningen – ellers har jeg ikke gjort det før, men da jeg fandt ud af, hvor nemt det var, så var det en hel guldgrube af sjov og spas, der åbnede sig for mine øjne 🙂

 5. Hanne – jeg vender stærkt tilbage med en kommentar eller to på fredag, hvor jeg bliver færdig med kvædebrødene og måske også stikker næsen ned til de syltede kvæder 🙂

 6. Du minder mig om, at jeg har kvæder i haven, det havde jeg glemt alt om, lige nu er kl.1 om natten, så i morgen vil jeg da ud og se, hvordan de har det!
  Knus
  Vibeke

 7. Foodfanatic – det var rigtig hyggeligt at nulre rundt og kigge lidt til det, mens det meget af tiden blot stod og lavede sig selv! Så kunne jeg også nå at vaske op imens – smart 🙂

 8. Pingback: Kvædebrød og solskinssmoothie | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: Opfølgning og julerier | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Kvædemarmelade | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *