jordbær-curd, jordbærcurd, jordbær, smør, æggeblommer, æg, rørsukker, limeSom jeg nævnte i indlægget med jordbærsalaten, så er der ikke længe til, at den danske jordbærsæson slutter, og derfor er det bare om at guffe løs af de dejlige røde bær lige nu. Hvis du savner lidt variation og ikke blot vil spise bærrene rå, så prøv de to følgende opskrifter på henholdsvis jordbærsorbet og jordbær curd.

Som citronelsker er jeg selvfølgelig vild med lemon curd, men dette kan naturligvis også lavet med andet end citron – for eksempel har jeg prøvet at lave orange curd, og det smager skønt! Jeg kom dog i tanke om en opskrift, jeg havde set i et gammelt Spis Bedre-blad, hvor curden blev lavet på jordbær, og det måtte jeg naturligvis også prøve. Jeg brugte dog flere jordbær og mindre limesaft i forhold til deres udgave.

Jordbær curd / strawberry curd
et stort glas (350 g)

200-250 g jordbær
en øko-lime
1½ dl rørsukker
3 æggeblommer
100 g smør

Rens jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Riv limefrugten på et fint rivejern og pres derefter limefrugten. Hæld limesaften i en lille kasserolle sammen med halvdelen af skallen (gem resten af skallen – den kan for eksempel bruges i en drink, salat eller is) samt ½ dl rørsukker. Lad det simre i fem minutter og tag så kasserollen af komfuret. Lad det køle lidt af, inden du blender jordbærrene til puré. Pisk æggeblommerne sammen med resten af sukkeret til en luftig creme. Hæld cremen i kasserollen sammen med jordbærpuréen og varm det langsomt op, indtil cremen er lige ved at koge. Tag kasserollen af komfuret og rør godt rundt, inden du rører smørret i lidt ad gangen. Når al smørret er rørt i, hældes jordbær curden på skoldede glas og sættes i køleskabet. Kan holde sig i et par uger.

Note: Den har en fin sødme og samtidig også noget syrlighed fra limefrugten. Hvis du er til meget søde ting, vil jeg anbefale dig, at du tilsætter lidt mere sukker – ca. ½ dl – men jeg synes, den virker meget fin og frisk i denne udgave.

jordbærsorbet, is, sorbet, dessert, jordbær, sukkersirup, rørsukker, æggehvider, ægJeg havde en halv bakke jordbær til overs, da jeg havde lavet jordbær curd, og da jeg samtidig også pludselig stod med 3 æggehvider, var det jo oplagt at lave en portion jordbærsorbet! Jeg vidste ikke, hvordan jordbærrene ville opføre sig i en jordbærsorbet, men det viste sig, at de egnede sig utrolig godt til dette formål, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg prøver det!

Jordbærsorbet

250 g friske danske jordbær
1 æggehvide
1 dl sukkersirup (en sirup kogt i kort tid på lige dele vand og sukker – se her)

Rens jordbærrene og put dem i en blender sammen med æggehvide og sirup. Blend det til en ensartet masse og hæld det derefter i en ismaskine. Kør massen, indtil det bliver en silkeblød jordbærsorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: En dejlig, dejlig jordbærsorbet med tydelig jordbærsmag og samtidig en seriøs konkurrent til den jordbærflødeis, jeg bloggede om sidste år.