Jordbær curd og jordbærsorbet

Jordbær curd og jordbærsorbet

Som jeg nævnte i indlægget med jordbærsalaten, så er der ikke længe til, at den danske jordbærsæson slutter, og derfor er det bare om at guffe løs af de dejlige røde bær lige nu. Hvis du savner lidt variation og ikke blot vil spise bærrene rå, så prøv de to følgende opskrifter på henholdsvis jordbærsorbet og jordbær curd.

Som citronelsker er jeg selvfølgelig vild med lemon curd, men dette kan naturligvis også lavet med andet end citron – for eksempel har jeg prøvet at lave orange curd, og det smager skønt! Jeg kom dog i tanke om en opskrift, jeg havde set i et gammelt Spis Bedre-blad, hvor curden blev lavet på jordbær, og det måtte jeg naturligvis også prøve. Jeg brugte dog flere jordbær og mindre limesaft i forhold til deres udgave.

Jordbær curd / strawberry curd

et stort glas (350 g)

200-250 g jordbær
en øko-lime
1½ dl rørsukker
3 æggeblommer
100 g smør

Rens jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Riv limefrugten på et fint rivejern og pres derefter limefrugten. Hæld limesaften i en lille kasserolle sammen med halvdelen af skallen (gem resten af skallen – den kan for eksempel bruges i en drink, salat eller is) samt ½ dl rørsukker. Lad det simre i fem minutter og tag så kasserollen af komfuret. Lad det køle lidt af, inden du blender jordbærrene til puré. Pisk æggeblommerne sammen med resten af sukkeret til en luftig creme. Hæld cremen i kasserollen sammen med jordbærpuréen og varm det langsomt op, indtil cremen er lige ved at koge. Tag kasserollen af komfuret og rør godt rundt, inden du rører smørret i lidt ad gangen. Når al smørret er rørt i, hældes jordbær curden på skoldede glas og sættes i køleskabet. Kan holde sig i et par uger.

Note: Den har en fin sødme og samtidig også noget syrlighed fra limefrugten. Hvis du er til meget søde ting, vil jeg anbefale dig, at du tilsætter lidt mere sukker – ca. ½ dl – men jeg synes, den virker meget fin og frisk i denne udgave.

jordbærsorbet, is, sorbet, dessert, jordbær, sukkersirup, rørsukker, æggehvider, æg

Jeg havde en halv bakke jordbær til overs, da jeg havde lavet jordbær curd, og da jeg samtidig også pludselig stod med 3 æggehvider, var det jo oplagt at lave en portion jordbærsorbet! Jeg vidste ikke, hvordan jordbærrene ville opføre sig i en jordbærsorbet, men det viste sig, at de egnede sig utrolig godt til dette formål, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg prøver det!

Jordbærsorbet

250 g friske danske jordbær
1 æggehvide
1 dl sukkersirup (en sirup kogt i kort tid på lige dele vand og sukker – se her)

Rens jordbærrene og put dem i en blender sammen med æggehvide og sirup. Blend det til en ensartet masse og hæld det derefter i en ismaskine. Kør massen, indtil det bliver en silkeblød jordbærsorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: En dejlig, dejlig jordbærsorbet med tydelig jordbærsmag og samtidig en seriøs konkurrent til den jordbærflødeis, jeg bloggede om sidste år.10 thoughts on “Jordbær curd og jordbærsorbet”

 • Jeg har nogle små bøtter, som jeg fryser reven skal af citrusfrugter i, når jeg bare skal bruge saften, eller fryser saften i, hvis jeg kun skal bruge skallen; de tørrer hurtigt ind, hvis de er uden den beskyttende skal.

  • God idé! Jeg putter som regel resten af citronen i køleskabet, men i de tilfælde, hvor jeg skal bruge saften (og ikke skallen), så vil jeg være bedre til at rive citronen/limen og gemme skallen, inden jeg presser den 🙂

 • Mhh er vild med både curd og sorbet. Fryseren er proppet med jordbær fra haven, så nogle af dem skal vist ende sådan her. Jeg bruger også gerne friske jordbær, men synes faktisk ikke jeg kan smage forskel, når det er vores egne jordbær fra haven.
  Tak for inspiration.

  Kh.
  Anne-Marie

  • Selv tak! Jeg har også puttet adskillelige poser gode jordbær i fryseren nu, så der er noget at nyde senere på året 🙂

  • Det kan jeg godt forstå – og jeg tilstår gerne, at ismaskinen kører lystigt i dette vejr, så vi har noget koldt at tilbyde til gæsterne! Lige nu er jeg ved at køre en række forskellige is til i morgen ♥

 • Jordbærcurd, det lyder super lækkert, men har du nogen idéer til hvad man kam bruge det til, vil jo være en skam at det skal gå til spilde 🙂
  Mvh Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *