Lemon curd og orange curd

lemon curd, orange curd, citronmarmelade, appelsinmarmelade, citron curd, appelsin curd, lemoncurd, orangecurd, citroner, appelsin, rørsukker, smør, æg, æggeblommerDer er mennesker, der ikke kan holde fingrene fra chokosmørepålæg, og så er der mig, der ikke kan holde fingrene fra lemon curd! Jeg eeeelsker lemon curd, og derfor har jeg det aldrig i huset! Ja, jeg ved det lyder lidt mærkeligt, men jeg er sikker på, at jeg ville forgribe mig på det. Faktisk gav jeg den resterende lemon curd til brudeparret, dengang jeg lavede en bryllupskage med blandt andet lemon curd i, for jeg turde ikke have det stående.

Sjovt nok har jeg aldrig blogget om hjemmelavet lemon curd, men det er ellers ret let at lave. Alligevel fik jeg lavet en fejl undervejs, men mere om det om lidt. Jeg lavede også en orange curd, som sådan set bare er lemon curd med appelsiner i stedet for citroner. Jeg hentede inspiration fra lemon curd-opskriften i ‘Anarkistens ægte kagebog’, men justerede en smule på mængderne og brugte appelsiner i stedet for citroner.

Orange curd

2 økologiske appelsiner
3 dl lys rørsukker
100 g smør
2 æg
1 æggeblomme

Riv appelsinerne med et fint rivejern og pres derefter frugterne. Hæld saft og skal i en gryde sammen med æg og sukker og pisk det godt sammen. Tilsæt smør og varm forsigtigt blandingen op – den må endelig ikke koge! Rør hele tiden i grydens indhold. Efter 10-15 minutter begynder det at tykne. Den lækre appelsinsmørelse er klar, når curden kan dække bagsiden af en ske uden at glide af med det samme. Hæld det evt. gennem en sigte – det gjorde jeg dog ikke – og derefter i et skoldet glas. Sæt det i køleskabet og brug det som pålæg til hjemmebagte boller, i/på kager eller spis det i smug.

Note: Mild, sød og ‘saftig’ i smagen – dejlig appelsinsmørelse, som har en skøn sødme fra appelsinerne. Jeg spekulerer på, hvordan det vil blive, hvis man drysser lidt kanel på – mon ikke det vil være ret julet?

Lemon curd

Samme opskrift og fremgangsmåde som ved orange curd. Jeg holdt dog ikke nok øje med gryden, og blusset var åbenbart lidt aggressivt, for pludselig begyndte det at koge! Argh argh. Jeg var dog tilpas desperat stædig til at smide det ud, og efter at have ærgret mig smagte jeg på den semibrune lemon curd – og konstaterede, at det smagte nu meget godt alligevel! (yes yes, jeg er altså tosset med de citroner). Farven var forkert, og konsistensen var heller ikke helt rigtig, men smagen var aldeles fremragende!

Lemon curd har en helt anden smag en orange curd – ret citronsur og alligevel med en vis sødme og fedme i smagen. Meget fresh – og vanedannende. Jeg er helt pjattet med det, så jeg kan kun anbefale dig at prøve at lave et glas lemon curd. Men hold lige øje med grydens temperatur, så du ikke kommer til at koge det, ikke? 😉
lemon curd, orange curd, citronmarmelade, appelsinmarmelade, citron curd, appelsin curd, lemoncurd, orangecurd, citroner, appelsin, rørsukker, smør, æg, æggeblommer

22 thoughts on “Lemon curd og orange curd

 1. åhhåhhhåhhh.. det lyder virkelig, virkelig lækkert det der. Og hey, smør kan jeg jo godt spise i små mængder. (SMÅ blev der sagt! Hvad laver den hånd derovre i krukken, Von Dottie?!!!)

 2. Her i huset har vi samme forhold til lemon curd som dig 🙂 Når Netto har det på tilbud, køber vi et lille lager, men jeg har aldrig prøvet at lave det selv 🙂

  • Det er ellers skønt – det skulle I tage at prøve. Men gør det en dag, hvor der kommer gæster, så der er flere til at spise af det 😀

 3. Uhm – det lyder lækkert og dejlig nemt…

  Hvor længe kan sådan en portion holde? Altså hvis ikke man får forspist sig i det? 😉

  • Cirka en uge – så man er jo nærmest nødt til at guffe løs af det – eller at dele med naboen eller gode venner 🙂

 4. Mmmmmmm Lemon curd.
  Det lavede min mor da jeg var barn – når det skulle være godt. Har aldrig lavet det selv, hvilket egentlig er lidt mystisk.
  Mental liste nu loaded med Lemon Curd.

 5. Har brugt din opskrift på Orange Curd (dobbelt portion, da
  jeg elsker Curd) i dag med en lille forandring:
  revet skal og saft af 1 citron
  revet skal og saft af 3 appelsiner
  ca. 4 cm revet ingefær
  5 dl sukker
  4 hele æg
  2 æggeblommer

  Det smager rigtigt dejligt med ingefær, og mindre sukker blev den heller ikke dårligere af 🙂

  Havde jeg haft hel kanel hjemme, så tror jeg at jeg havde stukket en stang ned i hver af de færdige glas, måske sammen med lidt nellike – Jeg tror det ville være alletiders til jul.

  Hilsen Kari

  • Hold da op, det lyder også godt! Tak for inspirationen.

   Ps. jeg tør dårligt at lave curd, for det er virkelig svært at holde fingrene fra, når det først er lavet og puttet i køleskabet 😉

 6. Pingback: Mudcake med lemoncurd-creme og blåbær | Piskeriset på eventyr

 7. Pingback: Citronmuffins med lemon curd og hvid chokoladecreme | Piskeriset på eventyr

 8. Har lige fået en kæmpe kasse fyldt med citroner fra min venindes træ ind af døren, og så tænkte jeg “lemon curd” – og selvfølgelig kan jeg regne med, at du har en nem og lækker opskrift!
  Det bliver garanteret også farligt at lave lemon curd herhjemme, men jeg kan simpelthen ikke lave lemonade af alle 10 kg, så der bliver helt sikkert et par glas 🙂

 9. Hej
  Ved godt at det ikke er curd, men jeg har lige lavet appelsinpasta, har du en opskrift på appelsinmousse med appelsinpasta?

 10. Pingback: Fastelavnsbolle med lemoncurd - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *