Appelsinmarineret kylling med appelsinsauce og kartoffel-gulerodsrösti
Nu forbinder jeg – og sikkert mange andre – mest appelsinmarinade med and og kalkun, men hvad med en appelsinmarineret kylling? Jeg indrømmer gerne, at jeg mest forbinder kylling med citronmarinering, så i anledning af månedens benspænd tænkte jeg, at ‘plejer’ skulle udfordres og fandt derfor et par kyllingelår frem fra fryseren, da de var til overs, da jeg for nylig lavede fra thai-inspireret kyllingesuppe på resten af kyllingen.
Appelsinmarineret kyllingelår med kardemomme
2 personer
2 kyllingelår
1 økologisk appelsin
1 spsk blødt smør
1 spsk iskoldt smør
6 kardemommekapsler
½-1 tsk salt
2 dl god appelsinjuice
Læg kyllingelårene i et ildfast fad. Riv appelsinen fint og gnid lidt af appelsinskallen på kyllingelårene. Hæld resten af appelsinskallen i en skål og rør salt i. Knus kardemommekapslerne i en morter, pil skallerne op og giv kornene et par ekstra stød. Rør halvdelen af dem i appelsinblandingen. Tilsæt det bløde smør og rør det grundigt med resten af skålens indhold. Brug en kniv til forsigtigt at løsne skindet på kyllingelårene og læg tynde skiver af appelsinsmørret under skindet. Pres den revne appelsin ud over kyllingelårene sammen med resten af de knuste kardemommefrø. Drys lidt salt på og læg ultratynde flager af koldt smør på kyllingelårene.
Hæld appelsinjuicen i fadet og sæt det i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. Sørg for at hælde lidt af væden ud over kyllingelårene 2-3 gange under stegningen, så lårene bliver ekstra saftige.
Note: Appelsinmarineret kylling har en lidt mere julet smag – først og fremmest fordi appelsiner tit forbindes med jul – men kardemommen giver også en spændende smag.
Dette er muligvis verdens hurtigste og letteste appelsinsauce. Du tager nemlig blot væden fra stegefadet, sier det og hælder det i en gryde, som du varmer op. Hæld en halv dl af væden i en lille skål og rør ½-1 tsk majsstivelse ud i væden. Rør dette i resten af saucen, når den koger. Rør grundigt! Hvis saucen bliver for kompakt, kan du hælde lidt appelsinjuice i. Smag til med lidt salt, og så er saucen klar!
Den har en fin sødme, en dejlig tydelig appelsinsmag og fine, spinkle toner af kardemomme. Mmm!
Kartoffelrösti kan varieres temmelig meget, så det er nærmest kun fantasien, der sætter grænserne. Jeg tog udgangspunkt i en helt simpel kartoffelrösti-opskrift, jeg tidligere har brugt, men erstattede løg med gulerødder.
Kartoffel-gulerodsrösti
2 personer
3 mellemstore kartofler
1 stor gulerod
salt og peber
1 æg
smør
Kartofler og gulerod rives på et groft rivejern og hældes i en skål. Vend det godt sammen og hæld væden fra. Rør ægget i strimlerne og tilsæt salt og peber. Steg blandingen i mindre klatter på en pande med smør. OBS – husk at trykke klatterne godt med en ske, når du lægger dem på panden, så de holder bedre sammen.
Vi skulle selvfølgelig også have grønt til maden. Jeg tog en halv squash og rev den groft, inden squashstrimlerne blev vendt med lidt olivenolie og hvidvinseddike. Tilsæt evt. også en smule salt.
Mums! Det lyder såå lækkert! Jeg er så også temmeligt forelsket i appelsiner lige for tiden. Saucen lyder ret spændende!
Appelsiner kan virkelig gøre én i godt humør i denne mørke tid – farven og ikke mindst smagen giver lige et ekstra energiboost 🙂
Mmh, det lyder virkelig som en herlig smagskombination! Og du har ret, man forbinder (måske lidt for) ofte appelsin med andre fjerkrætyper og jul, så superfedt med en idé til at få det brugt lidt mere i hverdagen 😀
Tak skal du have! Ja, det var sjovt at prøve den kombination – og så kan jeg varmt anbefale den sauce. Den tog kegler her i huset 😉
ahhh, det er bare alt for længe siden jeg har lavet et dejligt måltid rigtig middagsmad! Den der tallerken kunne godt starte mig:-) Ser skønt ud altså ….og at jeg igen er begyndt at læse blogs tæt på midnat, kunne måske tyde på mere normale tilstande her hos mig!!!
Haha, ja jeg kan godt huske de der sultne midnatskommentarer 😀
Kan du straks smutte ud i dit nye køkken og kokkerere 😉
Du godeste, hvor lyder det lækkert! Jeg forstår ikke, hvor du får alle dine gode ideer fra 🙂
Jeg har en rigtig god fantasi og elsker at lege 🙂
Hej, jeg er i fuld gang med at lave din opskrift, men er ret meget i tvivl om de to slags smør – hvornår skal det kolde bruges? I sovsen?
Det kolde skal bruges i meget tynde skiver oven på kyllingelårene – jeg har skrevet det tydeligere nu 🙂
Tak for svaret. Det blev noget nær den lækreste kylling jeg nogensinde har lavet. Manden har allerede bestilt den en del gange siden 🙂
Det er jeg glad for at høre! Min kære gemal var også ret begejstret, og jeg endte med at bruge samme princip, da jeg skulle lave saucen til juleanden: https://piskeriset.dk/2012/12/25/vagtler-med-aebler-og-gronkal-og-langtidsstegt-and-med-appelsinsauce/
Meget inspirerende
side med et lille læs øko apelsiner, og vil helst lave rigtig mad istedet for kage…. det faktisk ikke så nemt at find eopskrifter på, jo lidt and og meget kål salat.
Jeg må kikke videre, ideer modtages dog gerne.
Prøv appelsinpandekager – de kan også bruges i det salte køkken (for eksempel sammen med and): https://piskeriset.dk/appelsinpandekager-med-and-og-guleroedder/
Eller en citrusdrik: https://piskeriset.dk/laekker-citrusdrik/
🙂
Mm god ide tak