stegte sild, sild, sennep, rugmel, kartofler, aspargesMånedens første benspændsret er disse forårssild, som vi fik til frokost (jeg ved godt, at vi i princippet er i en sommermåned, men jeg nægter at kalde dage med 12 grader for sommerdage!).

Opskrifterne i denne måned kommer lidt mere til at fremstå som slagplaner, for jeg skal jo holde mig inde for 30 minutter, og så gælder det om at rubbe neglene!

  • Første gode råd: Sæt god musik på – så arbejder du hurtigere (og har det sjovere)
  • Andet gode råd: Vær sikker på, at alt det køkkenudstyr, du skal bruge, er vasket af, inden du går i gang.

Retten er til to personer – det vil tage lidt længere tid, hvis den skal laves til flere (i så fald må du indhente en slave et barn eller en ægtefælle til at hjælpe dig).

kartofler, aspargesHæld vand i en kasserolle, sæt den på komfuret og sæt temperaturen på det højeste niveau. Imens vandet bringes i kog, skyller du 3-4 håndfulde små, nye danske kartofler grundigt. Kartoflerne må ikke være meget større end en frisk abrikos, og det skal gnubbes godt, så jorden kommer af. Når kasserollevandet koger, hælder du 1-2 spsk salt i og putter derefter de gnubbede kartofler i vandet.

stegte sild, sild, sennep, rugmelMens kartoflerne koger – de skal have 10-15 minutter – finder du 4-5 sildefileter frem. Jeg brugte en pakke frosne sild, jeg havde købt i supermarkedet, men kan du få helt friske sild, så brug endelig dem. I så fald skal du nok bruge færre. Skær rygfinnen af hver sildefilet og smør sildene indvendig med sennep. Sæt en pande over på komfuret, vip en gavmild klat smør af på panden og skru op for varmen. Vend sildene i en blanding af fuldkornsmel og citronkrydderi (en krydderiblanding, jeg har stående, og som jeg endelig huskede at bruge – du kan også bare bruge friskreven skal fra en øko-citron) og læg sildefileterne i det smeltede smør. Skru lidt ned for varmen og steg sildene på begge sider.

Mens dine forårssild steger, tjekker du, om kartoflerne har fået nok ved at stikke i dem med en skarp kniv. Når de har fået nok, hælder du vandet fra og hælder en enkelt portion koldt vand over kartoflerne for at køle dem lidt af. Sæt en elkedel med vand over. Tag imens en håndfuld friske asparges, knæk ‘foden’ af dem og skær dem i stykker på ca. 2 cm. Læg dem i en ildfast skål og overhæld dem med det kogende vand fra elkedlen.

Hæld de kogte kartofler i en skål og vend dem i en god sjat citronolivenolie, lidt salt samt en spsk friskhakket fransk estragon. Hæld vandet fra aspargesstykkerne og vend dem i kartoflerne. Servér det sammen med dine forårssild.

Tilberedningstid: 27 minutter.

Note: Forårssild med nye kartofler er en enkel og velsmagende ret. Den er hurtig at lave, fordi der er få råvarer, der skal tilberedes, og de skal have kort koge- eller stegetid. Jeg elsker nye danske kartofler og kan æde dem som slik (!), og derfor passer de godt i en simpel ret som denne, hvor smagen ikke forstyrres af mange forskellige krydderier.