Citronkage med glasur og kandiserede citroner

citronkage, kage, dessert, citroncreme, citronglasur, cremefraiche, flødeost, vaniljesukker, vanilje, appelsiner, citroner, rørsukker, limoncello, flormelis, æggehvider, ægDesserten til påskefrokosten i går var en citronkage, som jeg længe har ønsket at lave – og som heldigvis levede op til mine høje forventninger. Jeg overvejer i øvrigt at gøre det til en påsketradition at lave en citron- eller limekage – hvad synes I om den idé?

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på citronkage, jeg fandt hos Magasinet Mad, men da jeg ikke kunne skaffe mascarpone, og desuden gerne ville bruge det sidste limoncello op, så måtte jeg lave et par krumspring undervejs.

Citronkage med glasur og kandiserede citroner
8 personer

250 g marcipan – gerne udrullet fra start
2 lagkagebunde (opskriften giver tre)
3 spsk limoncello

Citroncreme:
400 g cremefraiche 38 %
100 g flødeost
100 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
revet skal fra to øko-citroner
revet skal fra en øko-appelsin
2 spsk citronsaft
1 spsk limoncello

Kandiserede citroner:
1 dl vand
1 dl rørsukker
1 spsk limoncello
1 øko-citron

Citronglasur:
2 dl flormelis
1 æggehvide, pasteuriseret
1 spsk citronsaft

Rul marcipanen tyndt ud – eller endnu bedre: køb det udrullet hos bageren eller i et supermarked. Personligt synes jeg ikke, det er særlig sjovt at rulle ud, så jeg foretrækker den lette løsning i dette tilfælde. Tag en skål med rund bund og beklæd indersiden med madfilm. Læg derefter et lag af marcipanen, så det dækker hele indersiden af skålen. Skær en lagkagebund i passende stykker og læg dem i skålen, så de dækker marcipanlaget. Dryp limoncello på kagebunden.

Pisk cremefraiche, flødeost, rørsukker, vaniljesukker, citronskal, appelsinskal, citronsaft og limoncello og fordel derefter cremen i skålen. Rul resten af marcipanen ud i en cirkel med samme diameter som skålen og skær den sidste lagkagebund til i samme størrelse. Læg lagkagebunden som et låg oven på citroncremen og læg marcipancirklen oven på.

Lad din citronkage hvile i køleskabet i 1 time – den kan godt stå længere, men så risikerer du, at marcipanen bliver klæbrig og er sværere at manøvrere med, når du skal have kagen ud af skålen.

Kog vand og rørsukker i en gryde i ca. fem minutter og tilsæt derefter limoncello. Lad det koge et minuts tid og læg derefter tyndtskårne citronskiver i sukkerlagen. Lad dem koge i nogle minutter, indtil citronskiverne bliver lettere gennemsigtige. Tag dem op af sukkerlagen og læg dem på et stykke bagepapir.

Pisk citronglasuren glat og vend dernæst din citronkage forsigtigt ud af skålen og over på et serveringsfad. Fordel glasuren over kagen – den er rigtig god til at dække ujævnheder i marcipanlaget – og pynt med de kandiserede citroner.

Note: For faste læsere kan det ikke undre, at denne citronkage var lige efter mit hoved – en perfekt kombination af syrlighed og sødme, hvor citronerne rigtig får lov til at boltre sig i den lækre, lækre creme. Det er en af de bedste citrondesserter, jeg har smagt – og det siger alligevel en del – og selvom den kræver limoncello, så skal det ikke afholde dig fra at prøve denne citronkage på et tidspunkt, for limoncello kan du sagtens lave selv. Vigtig note i øvrigt – husk at bruge fuldfed 38% creme fraiche – ikke kun for smagens skyld men også for konsistensens – jeg tvivler på, at denne citronkage kan komme til sin ret i en light version.

23 thoughts on “Citronkage med glasur og kandiserede citroner

 1. Mums – bliver så lækkersulten – måske skulle jeg hoppe på resterne af kagen fra igår.

  God idé – synes bestemt du skal lave citron/lime ting til påske fremover.

  Knus Grith

 2. OMG! Om det er en god idé med citrus kage hver påske???? Ja da, det er en god idé ALTID! Den kage får mit mundfald til at flyde helt automatisk – sååå god lyder den – og ja, så har jeg noget andet at anvende min lemoncello (limoncello?) til. Problemet er bare, at der ikke er ret meget tilbage – hvilket måske bare giver anledning til at få købt noget mere *fløjt fløjt*

 3. Mums, slurp, den kage er lige noget for mig!! Jeg elsker kager og desserter med citrus! Håber jeg får taget mig sammen til at lave den i en snarlig fremtid 🙂

  Mvh Anna

 4. Camilla – jeg vidste, du ville støtte forslaget! Og bestemt en god idé at få købt mere – man ved aldrig, hvornår man liiige skal lave en citronkage – eller bare har brug for et skud citron 😉

 5. Jeg har aldrig læst om sådan en kage før – det lyder helt fantastisk lækkert 🙂 Jeg holder meget af det sure mod det søde, som er brugt i opskriften her.

 6. Åh den ser altså skøn ud! Tror snart jeg må have gjort alvor af at lave limoncello selv – så ved man da hvad man kan bruge den til (udover at drikke den sammen med cola)

 7. Heidi – mange tak. Jeps, sådan en gang limoncello er god at have i baghånden til kager, drinks, konfekt og hvad der ellers skal laves af gode sager 😉

 8. er kommet vildt bagud i min reader og så kommer dette indlæg, inden jeg har fået læst bare 1/3 del af de mange ulæste… nu er mit tastatur druknet og jeg bliver nødt til at tage ud og handle. For jeg har hverken citroner eller fuldfed creme fraishe… skide tak siger jeg bare ;)… (savle savle savle)

 9. Pingback: November: Citroner og appelsiner | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *