Rabarberlagkage med hvid chokoladecreme

Rabarberlagkage med hvid chokoladecreme

I søndags havde min svigermor fødselsdag, og jeg medbragte en lagkage i dagens anledning. I denne grå og kolde tid trænger vi til lidt sommer, så jeg havde besluttet mig for at lave en rabarberlagkage og dermed bruge lidt af ‘sommerlageret’ fra fryseren. Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen – husk nu at snyde her om vinteren! Hiv de lækre bær og frugter frem fra fryseren, som du hamstrede i sommers – det er nu, du trænger allermest til et spark sommerglæde! Har du ikke selv gemt noget i sommers, så kan du evt. købe det på frost i supermarkedet. Jeg har på et tidspunkt set rabarber på frost hos Irma.

Her følger en lille guide til, hvordan du hurtigt og let laver en god rabarberlaglagkage.

Hvid chokoladecreme

til én lagkage

250 g hakket hvid chokolade af god kvalitet – jeg bruger Valrhona
½ l fløde

Hak chokoladen fint og hæld den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen. Rør godt rundt og stil så skålen i køleskabet i mindst fem timer. Lige inden du skal bruge den, tager du skålen ud af køleskabet og pisker massen med en elpisker, indtil det får en god, cremet konsistens.

Mens chokolademassen står i køleskabet for at få den rette temperatur og konsistens, bager du lagkagebundene. Det er ret let at gøre selv og tager ikke særlig lang tid. Du kan selvfølgelig godt købe lagkagebunde, men sørg i så fald for at købe dem hos bageren. De ultratynde billige lagkagebunde fra supermarkedet skal du bare lade ligge – de er ikke værd at bruge penge på.

Men altså – bag gerne dine egne lagkagebunde. Jeg plejer at gøre følgende:

Lagkagebunde

til én lagkage

6 æg
100 g hvedemel
150 g flormelis
100 g majsstivelse – i dagens anledning udskiftet med rismel
1½ tsk bagepulver

Skil æggene, så du har blommer i én skål og hvider i en anden. Pisk hviderne stive. Pisk blommerne sammen med flormelissen i en anden skål, indtil æggemassen er lys og luftig. Bland hvedemel, rismel og bagepulver sammen, inden du pisker det i æggeblommemassen. Pisk et par spsk af den stive æggehvide i æggeblommemassen, inden du vender resten af de stive æggehvider forsigtigt i dejen. Klip bagepapir til, så du kan bruge det til at fore en ca. 26 cm bred springform og hæld derefter dejen i den forede springform. Bag kagen ved 200 grader i 15-20 minutter.

Lad kagen køle af, inden du tager den ud af springformen.

Dette er en ret ligetil basis-opskrift på lagkagebunde. Du kan selvfølgelig variere den og for eksempel erstatte lidt af rismelet/majsstivelsen med kakaopulver, hvis du gerne vil have kakaobunde i stedet, ligesom du også kan vælge at putte lidt revet appelsinskal eller lignende i dejen for at give den smag.

Mens kagen køler af, koger du en rabarberkompot af 500 g frosne rabarber, 200 g rørsukker, 1 dl vand og én flækket vaniljestang. Du kan godt bruge mere sukker i kompotten, men jeg synes, at denne version er sød nok, for den skal også have noget syrlighed, der kan give modspil til den milde, søde chokoladecreme. Sørg for, at kompotten koger godt ind, så den ikke er alt for vandet og udflydende.

Når kagen er afkølet, flækker du den i tre lige tykke bunde. Hvis du ikke har en lang, skarp kniv, kan du evt. bruge en tynd sytråd. Så skal du dog bage bundene på majsstivelse, for rismelet gjorde bundene lidt mere kompakte og sprøde (og ville være svære at skære over med en sytråd).

Nu skal din rabarberlagkage lægges sammen. Læg en lagkagebund på et fad og smør den med et godt lag rabarberkompot. Fordel derefter en god klat chokoladecreme oven på og top denne med endnu et lag rabarberkompot, inden du lægger næste bund på.

Gentag processen ved næste lag, indtil du slutter af med at lægge den tredje og sidste bund på. Rabarberkompotten havde stadig lidt fugt, så jeg undlod at dryppe bundene med væske. Det er ellers et godt tip, hvis du gerne vil sikre dig, at din rabarberlagkage bliver saftig og lækker. Det kan være alt lige fra bærsaft, alkohol eller sirup, og det er i øvrigt også en god måde til at give lagkagen lidt kant sådan rent smagsmæssigt.

Den resterende chokoladecreme bruges til at dække overfladen på din rabarberlagkage, og derefter sættes lagkagen i køleskab til næste dag.

Lige inden servering skal lagkagen pyntes. Jeg havde fundet kandiserede jernurtblade og violsukker frem fra gemmerne (de er købt i området nær Nice i Frankrig), for nu var det jo en lagkage med sommertema.

rabarberlagkage, lagkage, fødselsdagskage, lagkagebunde, hvedemel, æg, bagepulver, rørsukker, rabarber, fløde, chokoladecreme, lagkagecreme, hvid chokolade, chokolade, flormelis, majsstivelse, rabarberkompot, vanilje

Ældstenevøen var med til at pynte min rabarberlagkage, og vi gik lidt amok i kagepynt, så det var et festligt syn, der mødte fødselaren, da kagen blev sat på bordet!35 thoughts on “Rabarberlagkage med hvid chokoladecreme”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *