Fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse

Fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse

Jeg fik mulighed for at lave fødselsdagslagkage til den ene af yndlingsnevøerne, der havde fødselsdag i lørdags. Udover en jordbær-cheesecake medbragte jeg også denne jordbær- og chokoladekage til fødselsdagen. Det er en lagkage med mørke lagkagebunde, som er lagt sammen med jordbærmousse og lys chokolademousse, inden den er overtrukket med fondant. En meget mild og børnevenlig fødselsdagslagkage holdt i kække farver. Læg mærke til den orange farve – den mindede meget godt om alle de bannere, som byen var pyntet med i anledning af Roskilde festivalen! Der er ca. 15-18 kagestykker, når du skærer kagen ud.

Husk at begynde på denne fødselsdagslagkage senest dagen før.

Mørke lagkagebunde

8 store æg eller 10 mediumstørrelse æg
2½ dl flormelis
2 dl hvedemel
1 dl kakaopulver
2 dl majsstivelse
3 tsk bagepulver

Hæld æggehvider og æggeblommer i hver sin skål. Pisk æggehviderne stive. Pisk derefter æggeblommer i den anden skål sammen med flormelis – sørg for at piske i flere minutter, så massen bliver lys og luftig. Rør hvedemel, bagepulver, kakaopulver og majsstivelse sammen og pisk halvdelen i æggeblommemassen. Tilsæt et par dl stive æggehvider, pisk det i og tilsæt derefter resten af de tørre ingredienser. Vend forsigtigt æggehviderne i dejen og hæld den dernæst i en smurt bradepande på ca. 22 x 32 cm, hvor bunden er foret med bagepapir.

Bag kagen ved 200 grader i 20-25 minutter – tjek om den er færdig ved at stikke i kagen med en tynd træpind. Hænger der ikke noget dej ved, når du trækker pinden ud af kagen, er den gennembagt. Lad kagen køle helt af – gerne i køleskab – inden du vipper kagen ud af bradepanden og deler den i tre bunde (dette gøres lettest med en lang skarp kniv og lidt tålmodighed).

Læg bagepapiret tilbage i bradepanden og læg den nederste bund i bradepanden.

Nu skal kagen fyldes, og her skal du bruge to mousser. Jordbærmoussen, jeg lavede til kagen i lørdags, var ret mild, så jeg har puttet lidt flere jordbær i opskriften på jordbærmoussen herunder – jeg kan nemlig godt lide en lidt kraftigere jordbærsmag. Til chokolademoussen gik jeg all-in og brugte verdens bedste mælkechokolade, som kommer fra Friis-Holm. Du kan dog også bruge mælkechokoladen fra Toms.

Jordbærmousse

½ kg meget modne jordbær
2 spsk rørsukker
1 spsk vand
4 dl fløde
1 tsk vaniljesukker
2 blade husblas

Læg husblassen i koldt vand i 10 minutter. Skyl jordbærrene og fjern den grønne stilk. Hæld jordbærrene i en lille gryde og mos dem let med en gaffel. Tilsæt vand og sukker og lad det derefter koge i 5-10 minutter. Tag gryden af varmen og hæld lidt af jordbærvæden ud over lagkagebunden, som ligger i bradepanden. Smelt husblassen i den varme jordbærmasse. Pisk fløden til skum sammen med vaniljesukkeret. Når jordbærmassen er afkølet så meget, at den er håndvarm, vender du forsigtigt flødeskummet i det. Fordel jordbærmoussen ud over lagkagebunden og tryk den næste lagkagebund ned oven på jordbærmoussen. Stil bradepanden i køleskabet i et par timer.

Chokolademousse

200 g god lys chokolade
3 dl fløde
2 blade husblas

Læg husblassen i koldt vand i 10 minutter. Smelt forsigtigt chokoladen over et vandbad sammen med ½ dl fløde. Pisk resten af fløden til skum. Smelt husblassen i en mikrobølgeovn eller over vandbad og vend det i den smeltede chokolade. Lad chokoladen køle så meget af, at den er håndvarm, og vend dernæst flødeskummet forsigtigt i det. Tag bradepanden ud af køleskabet og fordel chokolademoussen ud over lagkagebunden. Tag den tredje og sidste lagkagebund og læg den oven på chokolademoussen. Pres godt ned, så chokolademoussen fordeler sig jævnt. Stil kagen i køleskabet til næste dag.

fødselsdagslagkage, lagkage, chokoladelagkage, jordbærlagkage, jordbærmousse, chokolademousse, kage, dessert, chokoladebunde, lagkagebunde, æg, hvedemel, bagepulver, kakaopulver, majsstivelse, jordbær, fløde, rørsukker, vanilje, vaniljesukker, husblas, chokolade, mørk chokolade, smørcreme, smør, flormelis, fondant

Derefter mangler du blot at pynte kagen. Løsn forsigtigt kagen i siderne ved at skære med en tynd kniv rundt langs kanten, inden du vipper kagen ud på et serveringsfad eller skærebræt. Jeg valgte at lave en lille portion smørcreme (100 g blødt smør pisket med 50 g flormelis), som jeg smurte på overfladen af lagkagen, inden jeg overtrak den med fondant, som jeg havde farvet orange. Jeg havde egentlig planer om at lave et par sjove pyntedetaljer, men eftersom der var over 25 grader i lørdags, så var det absolut ikke vejr til at lave sukkerdekorationer – det var lige før, at kagen smeltede for øjnene af mig! Så i stedet holdt jeg mig til at udstikke en masse bogstaver af små farverige fondantrester, jeg havde på lager.

Og hvad sagde fødselaren til sin fødselsdagslagkage? “Virkelig god kage!” – jamen så kan det jo ikke blive meget bedre 🙂



19 thoughts on “Fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse”

    • Tusind tak! Der er ca. 15-18 stykker i – men man er velkommen til at tage mere end ét stykke 😀

    • Ja, men det er også nogle skønne nevøer, jeg har, så de fortjener bestemt kage ♥

  • Det ser virkelig lækkert ud. Min søn har fødselsdag i næste måned og der skal jeg helt sikkert lave den kage.
    Har du selv lavet din fondant?

    Mvh Tanja

    • Mange tak 🙂
      Nej, jeg købte en hos en kagebutik, og den viste sig at være bedre end den Wilton-fondant, jeg plejer at købe. Jeg købte en fondant i bøtte, som går under navnet Satin Ice. Den dufter en smule vaniljefimset, men er mere smidig at arbejde med og let at rulle ud (og så syntes jeg, at den smagte knapt så sukret som Wilton-fondanten).

  • Vil lige høre, hvor stor formen du brugte var? Mere så jeg kan få en fornemmelse af, hvor mange gange jeg skal doble opskriften på jordbærmousse op 🙂

  • Hej ! Min mand har fødselsdag på Søndag, og jeg besluttede så at bage din fødselsdagslagkage med jordbær og chokolademousse til ham. Jeg har i dag – Fredag – bagt bunden, og nu vil jeg så spørge dig hvad jeg har gjort galt !!! At piske flormelis og æggeblommer luftigt var jo intet problem – MEN da jeg så blander hvedemel, kakaopulver, majsstivelse – i alt 5 dl. “tørt” går det galt ! Det blev en meget klæg masse, som klistrede sammen i røremaskinens piskeris !
    Jeg tilsatte lidt vand for at kunne arbejde med “massen” og for at kunne vende pisket æggehvide i. Op i formen og i ovnen, men den hævede ikke så meget som jeg havde forventet ( og – nej, jeg har ikke glemt bagepulveret ). Jeg har kun kunnet dele bunden en`gang – a` 1 cm. hver. Øv – for nu kan jeg jo kun komme jordbærmousse imellem de 2 bunde, og tænker så jeg må overtrække lagkagen med chokolademoussen. Men – har du et bud på hvad jeg måske har gjort galt ????? Jeg tænker at jeg næste gang vil nøjes med 1 dl. hvedemel eller 1 dl . majsstivelse – hvad mener du ? På forhånd tak for svar :0) Helle

    • Mit bedste bud er, at du måske har brugt små æg, og at disse æg er str. M/L. Jeg havde ikke selv problemer, da jeg bagte bundene. Hvor stor form brugte du til bundene? Jeg ville personligt bruge 1 dl majsstivelse mindre, hvis der er tale om små æg.

      • Halløj ! Har lige chekket – æggene er str. M/L, så måske det er fejlen. Det er vist de samme æg jeg altid bruger, og har ikke før haft problemer med opskrifter. Formen er vist – ud fra dine billede – nøjagtig den samme som du har brugt, målene er i hvert fald de samme. Næste gang tror jeg – som du også foreslår – bruger 1 dl. majsstivelse mindre. Uanset hvad, så skal det nok blive en fin kage – og det er jo kun mig der ved hvordan den “rigtige” skulle se ud ;0). Du skal have tusind tak for dit HURTIGE svar – og godt nytår. Helle

    • Hej. Jeg har lige bagt den i dag, dobbelt portion og lidt større bradepande. Alt gik også galt med min. Alt for meget “tørt” og hæver slet ikke nok. Fik med nød og næppe delt den til 3 bunde, men køn er den ikke. Og….jeg har brugt m/l æg. Såååå ærgerligt 🙁

      • Det er jeg ked af at høre. Jeg bagte en portion i dag, og det gik fint. Jeg har tilføjet i opskriften, at man skal bruge store æg – eller evt. et æg mere – og så har jeg tilføjet en smule mere bagepulver. Håber det giver dig et bedre resultat, hvis du prøver den igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *