Middelaldersennep og pandekager med æbler

Middelaldersennep og pandekager med æbler

Det er blevet februar, og et nyt bespænd truer (!), men vanen tro har jeg lige et par indlæg tilbage om sidste måneds benspænd, inden jeg kan komme i gang med en ny udfordring.

Denne gang er vi i den lette genre,  hvor jeg har eksperimenteret med middelaldersennep og fyldte pandekager. Førstnævnte findes der en del forskellige opskrifter på, men jeg hentede inspiration hos middelalderinfo.dk, hvor jeg dog skar lidt ned på honningmængden og valgte at smage til med salt.

Middelaldersennep med mandler

40 g gule sennepskorn
20 g mandler
1 dl sød, kraftig hvidvin
2 tsk honning
en smule salt

Hæld sennepskorn, mandler og hvidvin i en blender og blend i et par minutter ved høj hastighed. Hæld det gennem en finmasket si og smag så sennepsmassen (indholdet af sien) til med honning og salt.

Note: En grovkornet sennep, der både har styrke og sødme på samme tid. Jeg smagte den lige efter, at den var lavet, og jeg tror, den bliver endnu bedre af at stå et par dage for at trække smag. Ret sjovt eksperiment og bestemt noget, der er værd at arbejde videre med på et tidspunkt.

En ret simpel men ikke desto mindre dejlig dessert, som man spiste i middelalderen, var fyldte pandekager. Det er egentlig ikke fordi, at de adskiller sig synderligt fra, hvad man kan finde på at spise i dag, men jeg syntes alligevel, at de skulle med blandt middelalderretterne.

Jeg bagte derfor en håndfuld pandekager på en enkel dej bestående af hvedemel, letmælk og æg. Jeg ved, at mange sværger til at hælde øl i pandekagedej, men efter at have prøvet det flere gange er jeg gået bort fra det. Jeg foretrækker mine pandekager bløde og saftige – ikke sprøde. Desuden er denne opskrift nok tættere på den, de brugte i middelalderen.

Fyldet bestod af sprøde, saftige æbler skåret i tern og blandet med hakkede valnødder, honning, kanel og en smule kardemomme.

… læg et par spsk af fyldet på en pandekage, rul den sammen og så er der serveret!11 thoughts on “Middelaldersennep og pandekager med æbler”

 • Ooooohj ! De pandekager der er da vist som skabt til kyndelmissen i morgen! HAPS, hvor ser de læksede ud! Og det der fyld lyder endnu mere dejligt (og en anelse sundere end isen, som vores pandekager oftest fyldes med) 🙂

  God røv og god weekend 🙂

  • Hahahaha – lige over 😀
   Jep, det var en god variant (selvom jeg nu også elsker pandekager med is ;-))

  • Ja, de skal jo nødig falde af tallerkenen, de bette æbletern 😀

   Lad os bare sige, at det bliver et ret… smalt… benspænd… som derfor også skal fortolkes en del 😉

 • Det lyder superlækkert alt sammen! Og det er et spændende fyld til pandekagerne – må prøves her, hvor vi har en sød tand 🙂

  • Og sådan en sød tand skal jo holdes ved lige, så jeg håber, denne falder i jeres smag 🙂

 • du er den modigste madblogger, jeg kender…. men jeg kan altså ikke forstå du ikke kan li sprøde pandekager. De er jo bløde på midten og bare sprøde i kanten…. ahhh, det er hele fornøjelsen:-) Men jeg tror det er sandt, at dine ligger tættere på middelalderen. Ja, glæder mig også til næste kreative benspændt. Mon det er cigarbukser siden du siger det er smalt?

  • Hehehehe! Det er muligt, at jeg er modig, men jeg vil godt love, at cigarbukser aldrig bliver månedens benspænd 😀 😀

 • Faktisk var middelalderpandekagerne med fyld af æbler og nødder lavet af en gærdej, som blev formet til halvmåner med fyldet indeni. Mere som en slags søde pirogger. Og de smager helt fantastisk. 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *