sennepDet er blevet februar, og et nyt bespænd truer (!), men vanen tro har jeg lige et par indlæg tilbage om sidste måneds benspænd, inden jeg kan komme i gang med en ny udfordring.

Denne gang er vi i den lette genre,  hvor jeg har eksperimenteret med middelaldersennep og fyldte pandekager. Førstnævnte findes der en del forskellige opskrifter på, men jeg hentede inspiration hos middelalderinfo.dk, hvor jeg dog skar lidt ned på honningmængden og valgte at smage til med salt.

Middelaldersennep med mandler

40 g gule sennepskorn middelaldersennep
20 g mandler
1 dl sød, kraftig hvidvin
2 tsk honning
en smule salt

Hæld sennepskorn, mandler og hvidvin i en blender og blend i et par minutter ved høj hastighed. Hæld det gennem en finmasket si og smag så sennepsmassen (indholdet af sien) til med honning og salt.

Note: En grovkornet sennep, der både har styrke og sødme på samme tid. Jeg smagte den lige efter, at den var lavet, og jeg tror, den bliver endnu bedre af at stå et par dage for at trække smag. Ret sjovt eksperiment og bestemt noget, der er værd at arbejde videre med på et tidspunkt.

pandekagerEn ret simpel men ikke desto mindre dejlig dessert, som man spiste i middelalderen, var fyldte pandekager. Det er egentlig ikke fordi, at de adskiller sig synderligt fra, hvad man kan finde på at spise i dag, men jeg syntes alligevel, at de skulle med blandt middelalderretterne.

Jeg bagte derfor en håndfuld pandekager på en enkel dej bestående af hvedemel, letmælk og æg. Jeg ved, at mange sværger til at hælde øl i pandekagedej, men efter at have prøvet det flere gange er jeg gået bort fra det. Jeg foretrækker mine pandekager bløde og saftige – ikke sprøde. Desuden er denne opskrift nok tættere på den, de brugte i middelalderen.

pandekagefyldFyldet bestod af sprøde, saftige æbler skåret i tern og blandet med hakkede valnødder, honning, kanel og en smule kardemomme.

… læg et par spsk af fyldet på en pandekage, rul den sammen og så er der serveret!

fyldt pandekage