Kernerugbrød med malt

Jeg så for nylig en rigtig lækker opskrift på bloggen BRØDET, og da jeg ikke havde alle ingredienser, freestylede jeg. Jeg erstattede sesamfrø med hørfrø, speltflager med rugflager, fuldkornsemmer med fuldkornsrugmel og rugmel med speltmel.

kernerugbrød, rugbrød, brød, øl, sirup, ahornsirup, surdej, salt, rugkerner, solsikkekerner, rugflager, hørfrø, maltmel, fuldkornsrugmel, speltmelKernerugbrød med malt

et stort rugbrød

9 dl lunken vand
2 dl mørk øl
1 dl ahornsirup
2 dl surdej
4 tsk groft salt med top
500 gram skårne rugkerner
150 gram solsikkekerner
150 gram rugflager
50 gram hørfrø
50 gram maltmel
150 g fuldkornsrugmel
600 gram speltmel

Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad det røre rundt i ti minutter. Derefter lægger du et viskestykke over skålen og lader dejen stå og pønse i 12-24 timer ved stuetemperatur. Dejen puttes i en stor rugbrødsform og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i to timer ved 170 grader.

Pak evt. brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler på en bagerist, så det ikke bliver for hårdt.

Note: Det her brød er virkelig godt at skære af – nok det bedste af dem, jeg har bagt – og smagsmæssigt ligger den også blandt mine favoritter. Helt sikkert en opskrift, jeg skal lege videre med!29 thoughts on “Kernerugbrød med malt”

 • Jeg har læge haft lyst til at tilsætte malt, tror ejg skal prøve det næste gang.

  mht. blødhed – jeg bruger kun økologisk mel for bruger jeg alm. bliver brødet hårdt.

  Dit ser i øvrigt lækkert ud 🙂

 • Jeg har læge haft lyst til at tilsætte malt, tror ejg skal prøve det næste gang.

  mht. blødhed – jeg bruger kun økologisk mel for bruger jeg alm. bliver brødet hårdt.

  Dit ser i øvrigt lækkert ud 🙂

 • Garn, hund og kat – det samme her, men det er først for nylig, at jeg fik taget mig sammen til at købe det 🙂

  Jeg plejer også at bruge økologisk mel, men jeg har nu ikke bemærket, om der er forskel på det økologiske og det almindelige mht. blødhed. Interessant!

  Og mange tak – jeg er ret fan af dette brød nu, så nu vil jeg gå i tænkeboks mht. hvordan dejen så skal være næste gang 🙂

 • nomnomnom – jeg elsker rugbrød, men har haft uheldig oplevelse med at lave det selv. Denne udgave ser dog super god ud. Tror jeg skal prøve den engang.
  Kh Nadia

 • Hvor ser det altså bare godt ud!! Tror snart jeg vil bage et hjemmebagt rugbrød igen, det smager altså bedre!
  De sidste par gange har det været lidt for blødt at skære af, men nu skal din opskrift helt sikkert afprøves..

 • Foodfanatic – det er al for lang tid siden, at jeg sidst bagte rugbrød, så nu skulle det bare være, og nu har jeg rigtig guffet det i mig de sidste dage! Kan godt anbefale opskriften – jeg synes, det blev meget vellykket 🙂

 • MissMuffin – mange tak! Jeg synes, det godt kan være lidt svært at ramme den helt rigtige konsistens på et rugbrød, så det er godt at skære af, uden at det smuldrer eller er for kompakt, men der er denne opskrift lige i øjet!

 • Årh, hvor ser det bare godt ud piskeris! Savner virkelig rugbrød!! :-)))
  Har købt en rugbrødsblanding i IKEA, hvilket indtil videre har været det bedste, jeg kunne finde hernede. Ku' godt være, jeg skulle se at få den smidt i ovnen – mangler også bare lige en form! Men vhvor ville jeg da bare 100 gange hellere følge din opskrift; er en sucker for hjemmebagt rugbrød og plejer altid at bage selv i DK (er stor fan af Camilla Plums opskrift “Mogens Rugbrød”).
  RIGTIG god weekend, du! Ser frem til at se, om I skal have gæster igen – det betyder jo gode ting på bloggen 😉
  Kh. Eva

 • Det lyder vel nok lækkert, Piskeris, at dømme ud fra ingredienserne 🙂 Husbond er den, der bager mest her i huset, og jeg vil straks lægge din opskrift ind i hans bageopskrifter 😉
  Ha' en dejlig weekend!

 • Åhhhhh hvor ser det godt ud – Piske….

  Før i tiden bagte jeg altid selv mit rugbrød…. Men har ikke kræfterne til det mere….

  Men ummmm er sikker på at jeg kan dufte dit brød….

  Hyggehygge
  Marianne

 • Nøj det ser godt ud. Jeg elsker at arbejde med rugbrød. ELSKER simpelthen rugbrødsbagning. Og blander derfor bare på slump og altid med kærnemælk eller anden sur mælk, men måske skulle jeg prøve denne version en dag. Jeg bager også ved ca. 170 i ca. knapt 2 timer.
  Knus til dig

 • Uhmm, friskbagt rugbrød! 🙂

  Det med at det er nemt at skære af, er en ikke helt uvigtig detalje, for jeg synes nemlig tit at hjemmebagt rugbrød er virkelig træls at skære…..

  Mange hilsner
  Birthe

 • Lækkert brød, men hvorfor er det, at det dejlige brød altid skal have så mange forskellige tørvarer? Det udfordrer pladsen i køkkenskabet med mindre man bager rigtig hyppigt.

  Rugflager og maltmel? Er der nogen, er det til salg i den almindelige dagligvareforretning?

 • Eva – maaange tak! 😀
  Jeg tror også, at jeg ville savne rugbrød frygteligt, hvis jeg boede i udlandet i en længere periode. Godt nok har jeg spist en del grovboller i stedet det seneste år, men brød uden gods i – det holder jeg altså ikke til i særlig lang tid.

  Hehe, gæster har vi nu ikke denne weekend, men jeg har besluttet mig for at skeje lidt ud i køkkenet alligevel, og jeg håber bestemt, at det er noget kræs, som gemalen og jeg kan hygge os med i aften 😉

 • Kager skal der til – mange tak. Du må have dig en god røremaskine, som kan lave det grove arbejde for dig – jeg satte i hvert fald pris på min, da den stod og moslede dejen sammen 🙂

 • Signe – tak skal du have. Ja, kærnemælk er en superingrediens i bagning! Jeg bruger det ret ofte i grovboller, og det giver altså lige lidt mere saftighed 🙂

 • NYBH – nej, jeg har også prøvet at bage noget velsmagende brød, som havde lidt for meget tendens til at smuldre – især når det blev tøet op. Så jeg tror, jeg leger videre med denne opskrift ved lejlighed 🙂

 • Hej Lars!
  Det gør det helt sikkert, og jeg må faktisk indrømme, at en af grundene til, at jeg kastede mig over denne opskrift, var for at rydde lidt ud i poserne i skabet. Jeg havde nemlig samlet mig lidt for mange forskellige poser mel og kerner, der var taget hul på på én gang 😉

  Meeen mindre kan også gøre det, og som det også fremgår havde jeg ikke alle ingredienser fra den originale opskrift, så der erstattede jeg det bare med mine egne.

  Rugflager har jeg købt i Kvickly, som plejer at have et godt udvalg af økologiske varer – jeg ved ikke, om andre supermarkeder føre det, men ellers kan det købes hos en helsebutik. Maltmelet tror jeg også, du kan finde i Kvickly, men det købte jeg hos et økologisk supermarked for nylig og har også set det i en helsebutik. almindelige dagligvareforretning?

 • Tak for det. Malten giver selvfølgelig farven og flagerne må vel kunne erstattes med klid.

  Jeg har fornylig forsøgt mig med en opskrift fra Emmery's men brødet holdt ikke rigtig sammen. Dit ser bare lækkert ud, så det må der prøves kræfter med. Jeg glæder mig allerede.

 • Lars Q – håber du får lige så meget fornøjelse af rugbrødet som jeg. Nu er vores fryser fyldt godt op med rugbrød, og jeg har sikret mig brød til de næste mange madpakker 😉

 • Det ser rigtig godt ud det brød du har fået bagt der, jeg syntes netop at malten man tilsætter giver det sidste ekstra pift der gør at man bare ikke kan holde sig fra det.

  Det er også utroligt så længe det faktisk kan holde, bl.a. pga. surdejen.

  Jeg går selv og tænker på at lave en variant med en form for tørrede bær, måske tranebær.

 • Brødet – tusind tak! Det var altså også en spændende og inspirerende opskrift, du havde lagt op 🙂

  Jeps, malten er et hit – helt sikkert noget, jeg skal huske at bruge igen en anden gang, jeg skal bage rugbrød.

  Nu vil jeg tage lidt af det op fra fryseren i morgen og se, hvordan det så er – der skal nemlig smøres en god madpakke, og så er det jo oplagt med et par gode skriver rugbrød 🙂

  Det lyder som en rigtig god idé med de tørrede bær! Jeg har flere gange brugt det i grovboller, men endnu ikke i rugbrød – håber at nå det i løbet af vinteren.

 • Det lykkedes at finde ingredienserne og få lavet brødet. Lækkert og flot – også selvom min 3,3 l form var en anelse for lille. Næste gang – og der bliver helt klart en næste gang – vil jeg følge brødets anvisning og smide dejen i 2 forme (og så måske bruge 35 g. salt i stedet for 30).

  Tak for en lækker opskrift.

 • Lars – godt at resultatet levede op til forventningerne! Ja, det bliver ret stort – her krøb dejen også lidt op over kanten af bageformen – men heldigvis ikke ud til siderne, så jeg tror, jeg også vil vove at bruge samme form næste gang (den er jeg nemlig vældig glad for :-)).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.