syltede rødbeder, syltning, rødbeder, eddike, rørsukker, stjerneanis, peberkorn, nelliker, peberrodJeg har fået hjemmesyltede rødbeder lige fra barnsben, men indtil for få dage siden har jeg aldrig prøvet at lave det selv. Nu syntes jeg dog, at det var på tide, for sådan et par skiver syltede rødbeder gør sig rigtig godt på en leverpostejmad, og dem får man jo kværnet nogle stykker af om året, når man bor i Danmark.
Nedenstående er en sammenblanding af en håndfuld opskrifter, jeg har skimmet på nettet, kombineret med gode råd fra barndomshjemmet.

Syltede rødbeder
3 glas

1 kg rødbeder, samme tykkelse
2 tsk salt
½ l eddike
ca. 200 g sukker
2 stjerneanis
10 peberkorn
3 hele nelliker
3 skiver frisk peberrod

Skrub rødbederne godt (må ikke skæres i) og kog dem med et par tsk salt i ½-1 time afhængig af tykkelsen på rødbederne. Hæld vandet fra og hæld godt med iskoldt vand ud over rødbederne. Lad dem stå i vandet, til de er lune, og gnid derefter skrællen af rødbederne. Skær dem i skiver og læg dem i skoldede glas med en skive frisk peberrod i hver. Bring eddike og sukker i kog og tilsæt derefter resten af krydderierne. Hæld den kogende eddike ud over rødbederne og sørg for, at væsken dækker helt.

Stil glassene køligt.

Note: De er nu testet på et stykke brød med paté, og jeg må sige, at det faldt ganske heldigt ud. At tilsætte nelliker var et råd, jeg læste et sted, og jeg troede egentlig ikke, at de ville gøre så meget forskel, når der var så få af dem, men jeg syntes, de gav et godt pift til smagen og var med til at give lidt ‘kant’. Jeg tror bare, jeg holder mig til hjemmesyltede fremover – det er superlet at lave og smager godt.